Samsung představil 200MPx senzor, zřejmě pro Galaxy S22

Samsung představil 200MPx senzor, zřejmě pro Galaxy S22
2021-09-02T06:30:06+02:00
• 2. 9. 2021

Zdroj: Samsung

4

Samsung je jedna z mála společností, která si skutečně může vyrobit vše potřebné pro vytvoření vlastního produktu. Kromě procesorů, úložiště, pamětí, displeje a dalších součástek také vyvíjí a vyrábí vlastní senzory pro foťáky, tedy i pro smartphony. V této oblasti má poměrně dobře našlápnuto a dnes jsme se dočkali další novinky, která láká na 200 MPx.

ISOCELL HP1

Již před nějakou dobou společnost uvedla první 108MPx senzor pro mobily. Ne dlouho na to se začaly objevovat spekulace kolem vývoje 200MPx verze a dnes jsme se dočkali. Novinka se jmenuje ISOCELL HP1 a je to skutečně první senzor s takovou náloží pixelů. Každý je velký jen 0,64 μm. Sice smartphone s touto novinkou vám nabídne vytvoření fotografie v plném rozlišení, ale základem zde bude skládaní pixelů, aby došlo k lepší reprodukci výsledné fotografie.

Screenshot 68 768x624x

Zdroj: Samsung

Pro vytvoření jednoho výsledného pixelů se použije 16 sousedních, čímž se docílí pomyslné velikosti 2,56 μm pro každý pixel. Výsledná fotografie tak bude mít 12,5 MPx. Touto technikou se má zvýšit kvalita fotografie v mnoha oblastech. Samsung slibuje lepší možnosti za zhoršených světelných podmínek a další vlastnosti. Senzor jako takový je schopen zaznamenávat 8K video při 30 snímcích za sekundu, přičemž dochází k sjednocení čtyř sousedních pixelů, čímž se rozlišení sníží na 50MPx s lepšími vlastnostmi. Navíc zde není potřeba ořezávat obraz a záznam by měl využít celé zorné pole.

ISOCELL GN5

Dočkali jsme se také uvedení senzoru ISOCELL GN5, který nabízí 50MPx rozlišení. Zde je velikost jednotlivých pixelů 1,0 μm. Největší předností novinky je technologie Dual Pixel Pro, což je obchodní název. Samsung ji eviduje také jako Dual Pixel FDTI (Front Deep Trench Isolation). Zde jde hlavně o vnitřní strukturu jednotlivých pixelů, což má mít lepší výsledky pro samotné ostření. Jak můžete vidět na obrázku níže, došlo k větší izolaci jednotlivých subpixelů, čímž se snížila odrazivost a nedochází k ovlivňování výsledku. Samsung tuto technologii použil poprvé u takového senzoru. Máme se těšit na ještě rychlejší a přesnější ostření.

Screenshot 67 820x343x

Zdroj: Samsung

Samsung nic neuvedl ohledně dostupnosti, pouze zmínil, že první vzorky jsou již k dispozici a zřejmě míří i k partnerům. Dá se ale předpokládat, že právě ISOCELL HP1 a ISOCELL GN5 zazáří u nadcházejících novinek série Galaxy S22.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 2. 9. 2021, 11:27

S22 Ultra nemá mít 200MPx nýbrž 50MPx který dnes představil.. 200MPx bude pro Vyšší střední třídy od Xiaomi..

Přemysl Vaculík

VIP 2. 9. 2021, 19:56

To je tvrzení založené na nepodložených informacích a spekulacích. Navíc nepíšeme, že se určitě objeví u GS22, ale že to je pravděpodobné.

Jan Kučera

2. 9. 2021, 8:49

jenom otázka z pohledu fyziky,
budu mít dva senzory
HP1 s velikostí pixelů 0,64 μm a při složení na 12MPx – 2,56 μm
a poté hypotetický senzor 12MPx s velikostí pixelů – 2,56 μm

Nebude mít ten hypotetický senzor lepší vlastnosti než ta HP1, protože v jednom pixel nebude mít žádné hradla mezi subpixel.
minimálně z pohledu světelnosti a ano s tímto senzorem nejde natáčet v 8K protože nemá dostatečné rozlišení.

Přemysl Vaculík

VIP 2. 9. 2021, 9:57

Tak dnes to není jen na konstrukci senzoru, hodně velkou roli hraje „Computational photography“, kde pravá kouzla dělají až algoritmy. Google to dokázal s používáním 12MPx senzoru, který nezměnil po několik generací Pixelů. Takže nejde ani tak o počet pixelů a subpixelů jako spíše o to, co s těmi daty lze udělat a co dokáží udělat.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat