Samsung představil 108MPx senzor pro smartphony

Samsung představil 108MPx senzor pro smartphony
2019-08-12T08:33:06+02:00
• 12. 8. 2019
4

Samsung v květnu představil 64MPx senzor pro mobily, přičemž v dohledné době se dočkáme prvních mobilů s touto novinkou. Mohli jsme si myslet, že další navýšení megapixelů potrvá nějakou dobu, ale jak se ukazuje, Samsung nechce čekat. Právě dnes došlo na představení prvního senzoru se 108 MPx, který je určen výhradně pro mobilní telefony.

Samsung vytvořil krále senzorů?

Nový senzor se jmenuje Samsung ISOCELL Bright HMX a byl vytvořen ve spolupráci se společností Xiaomi. Novinka skutečně nabízí 108 MPx, nejedná se o trik, kde by se používalo softwarové navýšení (tzv. upscale). U této novinky se používá stejná technika, jako ji známe u mobilů se 48MPx senzory. Sice bude možné pořídit 108MPx fotografii, ale základní funkce zredukuje velikost snímku na 27MPx. Dochází ke spojení dat ze 4 pixelů do jednoho výsledného.

Samsung uvádí, že díky tomu lze zachytit a pořídit velmi detailní fotografii i za zhoršených světelných podmínek. Došlo na vylepšení zpracování dat, přičemž je použita i technologie Smart ISO pro lepší nastavení při focení. Velikost samotného senzoru je 1/1.33 palců, takže se nejedná o nějak malou součástku. Velikost jednotlivých pixelů 0,8 μm.

Samsung si bližší detaily nechává pro sebe, ale například v oficiální tiskové zprávě uvádí, že nový senzor je schopný natáčet 6K video, tedy rozlišení je 6016 x 3384 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Jaké jsou další možnosti novinky, zatím nevíme. Dá se ale očekávat, že tento senzor se prvně objeví u smartphonu od Xiaomi.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Mam vlastni zkusenost s 48 Mpx snimacem od Samsungu a musim rict ze pokrok je znat. Fotim i se zrcadlovku APS-C, kde samozrejme je stale lepsi kvalita obrazu, ale dynamicky rozsah ma zarucene lepsi smartphone. U 108 Mpx chvalim umerne navyseni velikosti snimace, ktery je uz vetsi nez u beznych kompaktu ! Jestli se k tomu prida moznost zoomovani, bodou mit vyrobci fotoaparatu brzo po kseftu :).

Roman Praslička

12. 8. 2019, 10:50

Vidíš, tak třeba tento snímač zvládne později také víc jak se udává

Martin Jeřábek

VIP 12. 8. 2019, 8:54

Ale už jsou tu dva výrobci co umí 8K při 15fps u 48MPx a to je ještě ve fázi test takže se může po update objevit těch 30FPS.

Přemysl Vaculík

VIP 12. 8. 2019, 8:57

To je sice fajn, ale prakticky zbytečné, když dost lidí nemá ani počítač, který by to zvládl. A pochybuji, že to mobil zvládne přehrát.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat