iPadOS omezuje výkon nového iPadu Pro s M1 čipem

iPadOS omezuje výkon nového iPadu Pro s M1 čipem
2021-06-03T16:30:21+02:00
• 3. 6. 2021

Zdroj: Apple

1

Apple nedávno představil novou generaci svého iPadu Pro, který namísto „běžného“ čipsetu dostal čip M1, který byl do té doby použit pouze v MacBoocích, a to jak ve verzi Air, tak i Pro (recenze). Již při uvedení však bylo jasné, že použitý hardware iPadu značně převyšuje software, což se potvrzuje například v omezování paměti, kterou jsou aplikace třetích stan schopny použít.

Pouze 5 GB operační paměti pro jednu aplikaci

Omezení týkající se použitelné paměti RAM vyšly najevo zejména díky aktualizaci aplikace Procreate, která je nově optimalizována pro nový iPad Pro s M1 čipem. Aplikace Procreate totiž vynucuje limity počtu vrstev tak, aby vyhovovaly velikosti operační paměti iPadu, tyto limity jsou pak aktualizovány s každou novou generací hardwaru, jelikož Apple svá zařízení každým rokem do svých zařízení používá nejen nový procesor, ale zejména více paměti RAM. S nejnovější verzí aplikace uživatelé zaznamenávají, že mohou použít až 115 vrstev na novém iPadu Pro M1, iPad Pro 2020 byl schopen pracovat pouze s 91 vrstvami.

Při představování nových zařízení Apple nikdy veřejně nezmiňoval konkrétní velikostí operačních pamětí u svých zařízení s iOS, s novými iPady Pro M1 však svou strategii změnil. Letošní iPad Pro je vybaven 8GB operační pamětí, u verzí s 1TB a 2TB pak 16 GB RAM. Uživatelé Procreate tak byli ze zjištění, že mohou pracovat pouze se 115 vrstvami poněkud zaskočeni a zklamáni, tato omezení se totiž týkají i vyšších paměťových verzí s 16 GB RAM.

iPad Pro 2020

Zdroj: Apple

Jak ukazuje také tweet Procreate, aplikace je schopna použít maximálně 5 GB z celkové operační paměti, nezáleží tedy, zda vlastníte 8GB či 16GB verzi. Pokud aplikace použije více operační paměti, je okamžitě vynuceno její ukončení a proces jetstream ji z paměti vyřadí. Ve zkratce se tedy dá říci, že jediná aplikace není schopna využít veškerou operační paměť, kterou má uživatel k dispozici a levnější verze s 8GB operační pamětí se budou chovat stejně jako ty dražší s 16 GB.

Limity využití paměti RAM zde byly odjakživa, jen nebyly v takovém poměru celková/využitelná paměť. Již předchozí iPady Pro (2018 i 2020) zvládly využit maximálně 3 GB paměti pro jednu aplikaci z celkových 6 GB, což je polovina, oproti tomu poslední generace je schopna pracovat pouze s necelou třetinou paměti, bavíme-li se o 16GB verzi.

Budeme si muset počkat na představení iPadOS 15, který by měl tato omezení paměti eliminovat. Procreate také uvádí, že jakmile Apple tyto limity odstraní, aplikace bude schopna využít mnohem více paměti.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 3. 6. 2021, 17:41

Jojo M1 přináší víc škody než užitku a to samé jejich nelogické užívaní RAM..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat