Apple, Google, Microsoft a Mozilla zakládají WECG pro webové prohlížeče

Apple, Google, Microsoft a Mozilla zakládají WECG pro webové prohlížeče
2021-06-04T22:26:22+02:00
• 5. 6. 2021

Fotka od StartupStockPhotos z Pixabay

Webové prohlížeče dnes nabízí mnoho funkcí a další si můžete přidat přes rozšíření (extension), nebo také známé jako pluginy, případně doplňky. Vývojáři ale nyní nemohou ve své podstatě vytvořit jeden doplněk a zpřístupnit ho pro všechny webové prohlížeče. To by se ale mělo změnit.

WECG

Společnosti Apple, Google, Microsoft a Mozilla stojí za založením WebExtensions Community Group (WECG) pod hlavičkou W3C organizace (World Wide Web Consortium). Cílem je sjednotit tak trochu samotný vývoj a ulehčit práci vývojářům, aby mohli své doplňky nabídnout všem prohlížečům trochu jednodušeji.

WECG si bere za cíl sjednotit a standardizovat některá API, která používají samotní vývojáři. Má se ve výsledku nabídnout konzistentní model společného jádra funkcí, rozhraní a oprávnění. Také se myslí na zabezpečení, takže i v této oblasti dojde na vytvoření určitý pravidel a omezení. Nové standardy se zaměří na uživatele, kompatibilitu, výkon, bezpečnost, soukromí, přenositelnost, udržovatelnost a dobře definované chování.

web browser

Fotka od James Osborne z Pixabay

Samotní tvůrci webových prohlížečů ale nebudou svázáni novým standardem a stále budou mít dostatek prostoru pro vytváření vlastního API, které rozšíří funkcionality. I tak by vývojáři měli mít ve výsledku jednodušší cestu pro vytvoření doplňku, který bude jednoduše modifikovatelný pro všechny prohlížeče.

Většina z nich je stejně založena na Chromiu. I tak je dobré vidět, že se přidávají společnosti jako Mozilla a Apple, které mají vlastní prohlížeče a stejně budou podporovat nový standard. Nyní je ale otázkou, jestli se doplňky rozšíří více. Například samotný Chrome pro Android je ještě ani nepdoporuje.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat