Xiaomi se podařilo zastavit americké sankce aktualizováno

Xiaomi se podařilo zastavit americké sankce [aktualizováno]
2021-05-12T16:30:09+02:00
• 12. 5. 2021

Xiaomi Mi 10T Pro; Zdroj: Dotekomanie.cz

2

Aktualizováno 12. 5.

Před dvěma měsíci se podařilo Xiomi u soudu v USA pozastavit americké sankce vůči společnosti. Očekávali jsme, že se soud potáhne nějakou dobu, ale po dvou měsících zde máme rozhodnutí. Soud v tomto případě nemusel vynést rozsudek, jelikož se obě strany dohodly. Americké ministerstvo obrany vyřadilo Xiaomi ze seznamu, takže celý případ zaniká. Není známo, jestli jsou součástí nějaké podmínky nebo vypořádání.

Původní článek 14. 3.

Administrativa USA se hodně zaměřila na čínské společnosti, což se nejvíce odrazilo na působení Huawei. Ten v podstatě má značně omezené možnosti ve výrobě kvůli nemožnosti spolupráce nejen s americkými společnostmi. V lednu tohoto roku si USA došláplo i na Xiaomi a i tento výrobce se dostal na „černou listinu“, ale naštěstí nedošlo k omezení spolupráce s americkými společnostmi.

Xiaomi dosáhlo pozastavení

Ministerstvo obrany začalo evidovat Xiaomi jako komunistickou čínskou vojenskou společnost. Kvůli tomu se museli američtí investoři zbavit do 11. listopadu 2021 všech investic v Xiaomi, což se okamžitě odrazilo na hodnotě akcií tohoto výrobce. Navíc nebylo konkrétně uvedeno, proč byla společnost zařazena na „černou listinu“.

Xiaomi okamžitě vytáhlo do soudního boje s tím, že dané rozhodnutí nebylo oprávněné. Dnes již známe první rozhodnutí okresního soudu v USA, kde soudce Rudolph Contreras dočasně pozastavil rozhodnutí amerického ministerstva. Navíc zaznělo, že Xiaomi nemělo možnost řádného procesu a rozhodnutí o zařazení na listinu bylo svévolné.

xiaomi

Zdroj: Xiaomi

Soudce také navíc uvedl, že se Xiaomi s největší pravděpodobností podaří úplně zrušení zákazu. Zřejmě se tak investoři nebudou muset zbavovat svých aktiv v Xiaomi, což asi bude mít kladný dopad na hodnotu společnosti. Na výsledek si ale budeme muset počkat. Zatím není známo, kdy bude úplně rozhodnuto, ale Xiaomi je na dobré cestě ke zrušení všech opatření.

Zdroje: androidcentral.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lucie Budínová

VIP 15. 3. 2021, 1:54

Ve větě: Kvůli tomu se museli američtí investoři zbavit do 11. listopadu 2021 = nemáte tam chybu? Nemá tam být 11. listopadu 2020?

Roman Praslička

14. 3. 2021, 18:55

Uf ???? aspoň tak. Zatím!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat