Apple čelí další soudní žalobě. Ta říká, že bude muset odškodnit britské uživatele za účtování poplatků

Apple čelí další soudní žalobě. Ta říká, že bude muset odškodnit britské uživatele za účtování poplatků
2021-05-14T16:30:05+02:00
• 14. 5. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Společnost Apple v poslední době čelí několika soudním sporům, a aby toho nebylo málo, tak se na obzoru rýsuje další. Tentokrát na půdě Velké Británie. Ve hře jsou vysoké poplatky účtované za aplikace, které si uživatelé Británie stáhli z AppStoru v období 2015-2020.

Apple možná bude muset zaplatit britským uživatelům odškodné

Není žádným tajemstvím, že Apple vydělává obrovské finanční sumy na svém obchodě s aplikacemi. Společnost byla již minulý rok napadena ze strany Epic Games. Ta Apple obvinila z toho, že dosahuje skrze svůj obchod s aplikacemi nadměrných zisků za cenu znevýhodnění vývojářů, které by mohly vyvíjet a nabízet aplikace jinými kanály, než je AppStore.

iPhone 12 Pro

Zdroj: Dotekomanie.cz

Ve Velké Británii byla minulý týden podána hromadná žaloba, která viní Apple z účtování vysokých poplatků, které tak mají negativní dopad na cenu aplikací pro koncové uživatele. Apple si v případě placených aplikací, ještě do konce roku 2020, účtoval provizi 30 % z ceny aplikace. Nově od letošního roku provizi snížil na 15 %. Žalující strana chce po společnosti, aby vyplatila odškodné britským uživatelům v celkové výši 1,5 miliardy britských liber, což v přepočtu činí téměř 45 miliard českých korun. Kompenzace by měla být rozložena mezi všechny uživatele, kteří si v AppStoru zakoupili placenou aplikaci od roku 2015.

Apple však toto obvinění odmítá a nic platit nehodlá. Naopak tvrdí, že skrze AppStore nabízí uživatelům mnoho výhod a uvádí, že 84 % aplikací je v nabídce obchodu zdarma. Také tvrdí, že vývojáři platí provizi 15 %, a nikoliv 30 %. Tato výše je ale v platnosti nově od letošního roku.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat