T-Mobile dnes ukončil provoz 3G sítě aktualizováno

T-Mobile dnes ukončil provoz 3G sítě [aktualizováno]
2021-11-30T14:25:29+02:00
• 30. 11. 2021

Zdroj: T-Mobile

1

Aktualizováno 30. 11.

V dubnu mobilní operátor T-Mobile oznámil, že ukončí provoz 3G sítě. Uvolněné frekvence poslouží k vybudování sítí páté generace. Dnes se tak stalo a mobilní telefony již nebudou registrovat 3G. Novější smartphony zakoupené na území České republiky mají podporu VoLTE, takže pro běžné telefonní hovory mohou využít LTE. Případně se mobily umí přepojit na 2G síť, která zůstává. Pokud ještě máte mobilní telefon jen s podporou 3G, budete na něm registrovat jen 2G síť. Pro využití LTE nebo 5G potřebujete novější zařízení a případně i novou SIM kartu.

3G má odzvoněno, operátoři přejdou na 4G a 5G

Původní článek 19. 4.

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy mobilní operátoři lákali na 3G síť a slibovali nové možnosti, rychlejší data a podobně. Samotná technologie se nikdy moc nerozšířila, o čemž svědčí i dnešní pokrytí. Vodafone již ukončil provoz této sítě a nyní T-Mobile ohlašuje datum konce.

Do listopadu

Pokrytí 3G sítí není v Česku nějak velké a prakticky pracuje na frekvenci 2100 MHz. Když vezmeme v potaz ještě fakt, že dnešní mobilní telefony podporují minimálně LTE, tak 3G nedává tak moc smysl. Sám T-Mobile uvádí, že vypnutí 3G sítě postihne malé procento uživatelů.

„Naši zem chceme propojit tou nejvyspělejší sítí a vypnutí 3G nám ji umožní dále vylepšovat. Spektrum původně používané pro 3G se stane dostupným pro nejmodernější technologie LTE a 5G“ říká Zdeněk Bumbálek, manažer strategie přístupových sítí společnosti T-Mobile Czech Republic, a dodává: „Vysokorychlostní internet a další mobilní služby v nejvyšší kvalitě tak budou ještě dostupnější a zase se o krok přiblížíme skutečně gigabitové společnosti“.

Uvolněná frekvence se samozřejmě využije pro posílení LTE technologie a následně také pro 5G. T-Mobile stanovil ukončení podpory na konec listopadu. Pokud tedy máte mobilní telefon, který podporuje maximálně 3G a využíváte mobilní data, je čas si zakoupit modernější zařízení. Pokud ale používáte jen telefonování a zasílání SMS zpráv, až tak moc se vás změna nedotkne. Mobil se totiž přepne na 2G síť, která bude sloužit pro tyto účely.

Zdroj: T-Mobile

T-Mobile také láká na používání VoLTE, tedy možnosti telefonovat přes LTE síť. Podpora zařízení ale není nějak velká, takže se bude stávat, že při telefonování se mobilní telefon přepne z LTE na 2G síť. Dá se předpokládat, že někteří klienti operátora si budou muset zakoupit novější zařízení, ale pokud nepotřebujete mobilní data, změna vás nějak moc nepostihne.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Maleček

22. 4. 2021, 10:08

Tak snad Kaktus už zavede VoLTE. Mám 5G telefon a mám telefonovat přes 2G? Na Silvestra si teda už nemusím ani zvolat :))

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat