Android 12 použije pro ovládání strojové učení

Android 12 použije pro ovládání strojové učení
2021-02-20T11:30:34+02:00
• 20. 2. 2021

Zdroj: Google

Google rozhodně nevymyslel ovládání systému na bázi gest. Tento styl se objevil u některých výrobců dříve, než došlo k implementaci přímo v Androidu. Až desátá verze nabídla možnost ovládání jen pomocí tažení přes displej. V podstatě došlo ke kompletnímu nahrazení návratu domů, zobrazení naposledy spuštěných aplikací a také návratu zpět. Právě poslední funkce je tak trochu problematická, ale asi se nabídne vylepšení v podobě strojového učení.

Gesta s „umělou inteligencí“

Právě gesto nahrazující funkci zpět v Androidu je problematické již nějakou dobu. Google přiznal komplikace a snažil se problém vyřešit u Androidu 11, ale situace není stále optimální. Právě Android 12 asi nabídne pokročilou detekci. V tuto chvíli lze v systému nastavit velikost místa po stranách pro gesto od okraje do středu displeje, což je náhrada za tlačítko zpět.

Mnohé aplikace musely použít nové API, aby nedocházelo ke kolizi s prostředím a ovládáním samotné aplikace. Někteří vývojáři včetně Googlu raději zrušili vysunutí bočního menu, právě kvůli problémům se záměnou tlačítka zpět. Stále je ale velké množství aplikací, kde to buď není možné bez velké změny, nebo jednoduše vývojář nechce nebo už nemůže cokoliv měnit.

Android 12

Zdroj: Google

U takových aplikací je stále problém se systémovým gestem. XDA Developers se podařilo objevit, že v Androidu 12 je pro systémová gesta použit model TensorFlow Lite, tedy strojové učení. Také je zde k dispozici soubor se 43 000 jmen aplikací. Odhaduje se, že Google se snaží používat strojové učení pro detekování gesta zpět, přičemž dochází k úpravě oblasti, která ho aktivuje.

Ve výsledku by se tak systém měl naučit u jednotlivých aplikací bez patřičné implementace nového API, jestli uživatel chce vyvolat systémové gesto nebo se bude jednat o gesto pro samotnou aplikaci. V tuto chvíli je novinka zatím deaktivovaná v Androidu 12, ale je možné, že další aktualizace vývojářské verze přinese nový model.

Zdroje: androidpolice.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat