Google zveřejnil Android 12 Developer Preview 3 aktualizováno

Google zveřejnil Android 12 Developer Preview 3 [aktualizováno]
2021-04-21T19:25:47+02:00
• 21. 4. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 21. 4.

Dnes Google vydává Android 12 Developer Preview 3, přičemž příště se již dočkáme veřejné beta verze pro majitele Pixel smartphonů, konkrétně tedy Pixel 5, Pixel 4a, Pixel 4a (5G) Pixel 4, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 3 a Pixel 3 XL. Asi lze očekávat minoritní iterace opravující některé chyby, jako tomu bylo do teď.

Třetí verze přináší nové animace pro spouštění aplikací, vylepšení haptické odezvy a některé další novinky pro vývojáře. Samozřejmě budeme hledat novinky pro uživatele, o čemž vás budeme informovat s mini sérii.

Aktualizováno 7. 4.

Očekávali jsme, že další verze Developer Preview Androidu 12 bude nést označení DP3, ale Google se rozhodl vydat verzi 2.2. Ta obsahuje ve své podstatě opravy některých částí, které byly nestabilní. Například se dočkalo opravy nastavení, zobrazení widgetů po OTA aktualizaci, neuložení WiFi hesla atd. Nic nového zatím nebylo zaznamenáno.

Aktualizováno 29. 3.

Už se asi stává pravidlem, že po vydání nové verze Developer Preview nadcházejícího Androidu, dojde na uvolnění opravné verze, která řeší největší slabiny. Dnes zde máme Android 12 Developer Preview 2.1. Nejsou zde absolutně žádné novinky. Je obsažena jen oprava chyby v rámci WebView, která způsobovala pády aplikací. Více Google na svých stránkách neuvádí.

Nelze spustit aplikace v Androidu? Nabízí se dočasné řešení

Během dubna se dočkáme třetí verze a pravděpodobně také jedné opravy navíc. V květnu by měla být zveřejněna první veřejná beta verze pro uživatele smartphonů Pixel.

Aktualizováno 17. 3.

Po měsíci zde máme již druhou vývojářskou verzi nadcházejícího Androidu 12. Stále není určena pro běžné používání. V této verzi se Google zaměřil na vylepšení možností notifikací na uzamčené obrazce, kde budou moci vývojáři definovat některé vlastnosti upozornění v závislosti na zabezpečení. Vylepšil se systém obraz v obraze pro aplikace, kdy bude přechod plynulejší. Dále se zapracovalo na API pro připojená zařízení a hlavně jejich správa. Nově také Android 12 DP lépe pracuje se zaoblenými rohy displejů.

Aktualizováno 5. 3.

Letošní první vývojářská verze Androidu 12 je poměrně stabilní, což hlásí sami vývojáři. Dokonce uvádí, že se dá celkem dobře používat i na hlavním zařízení, ale i tak je lepší počkat minimálně na první beta verzi. Google i letos vydává dodatečnou opravu pro chyby, které byly nalezeny. Změny se týkají WiFi, zachycení snímku obrazovky a další podobné úpravy v rámci celého systému. Samotná aktualizace má pouhých 5 MB, což nasvědčuje tomu, že nic nového nebylo přidáno.

Původní článek 18. 2.

Předpokládali jsme, že se v únoru dočkáme uvedení první vývojářské verze Androidu 12. Dnes se tak stalo a vývojáři mají první Android 12 Developer Preview. Tato verze není určená pro používání na běžném zařízení a je určena pouze pro testování novinek.

Android 12 Developer Preview 1

Samotní vývojáři se ještě dočkají dvou verzí, přičemž první veřejná beta verze bude k dispozici v květnu. Až tehdy se nabídne zjednodušená instalace skrze přihlášení do programu. Takřka hotová verze bude v srpnu. Stabilní Android 12 bude vydán někdy v říjnu.

Screenshot 65 860x185x

Zdroj: Google

V tuto chvíli je Android 12 Developer Preview 1 k dispozici jen pro smartphony Pixel 5, Pixel 4a, Pixel 4a (5G) Pixel 4, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 3 a Pixel 3 XL. Až s příchodem beta variant se přidají další výrobci s vybranými smartphony.

Co se týče novinek, tak zatím můžeme konstatovat, že se Google zaměřil jako obvykle na bezpečnost a rozšíření podpory. Například si systém nově poradí s obrázky AVIF. Přibude nativní podpora pro animované obrázky GIF a WebP.

Přibude haptická odezva pro reprodukovaný zvuk, což je novinka pro hraní her a další možnosti využití. V případě zvuku se můžeme těšit i na multikanálový formát. I graficky se promění některé součásti, jako například notifikační lišta. Novinek bude hodně, ale Google o nich moc nemluví při vydání vývojářské verze. Postupem času ale budeme sbírat informace a jako obvykle bude u nás vycházet mini seriál o novinkách v systému.

Zdroje: androidpolice.com, 9to5google.com, droid-life.com, droid-life.com, droid-life.com, droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat