Xiaomi ukázalo mobil se skutečným optickým zoomem

Xiaomi ukázalo mobil se skutečným optickým zoomem
2020-11-05T18:00:10+02:00
• 5. 11. 2020

Zdroj: phonearena.com

Výrobci mobilních telefonů se snaží zaujmout nejrůznějšími vychytávkami, několika foťáky a s velkým množstvím megapixelů. Sem tam se ale objeví model, který se snaží vytvořit novou kategorii, případně zavést novou technologii. Pokud odhlédneme od normálních senzorů, tak některé smartphony disponují periskopickým mechanismem. Ten přišel na trh v roce 2017 a dnes jej najdeme v několika modelech, zejména z té nejvyšší třídy. Zřejmě se ale vrátí jedna starší technologie.

Optický zoom

V roce 2013 přišel Samsung se smartphonem, který spíše připomínal běžný kompaktní foťák. Mobil se jmenoval Samsungu Galaxy S4 Zoom a rok na to jsme se dočkali pokračování v podobě Samsung Galaxy K Zoom (recenze). Oba mobily spojuje teleskopický mechanismus u samotného foťáku, díky čemuž se nabízel skutečný optický zoom ve větším rozsahu. Xiaomi si nyní pohrává s touto technologií, ale v poněkud menším balení.

EmCrOipXUAEUeVH 1948x1068x EmCrN FXUAAlKaj 1568x912x

Zdroj: phonearena.com

Xiaomi jen ukázalo, na čem pracuje, přičemž je k dispozici jen krátké video. I tak jde vidět, že optika mobilu se umí vysunout. Výrobce se pochlubil, že tato technologie s novou stabilizací může zachytit až o 300 % více světla, ale nevíme, z jakých údajů Xiaomi vychází. I samotná kvalita snímků má být o 20 % lepší, ale ani zde není jasné, s čím bylo porovnáváno.

Možná se tak v některém z dalších mobilů od Xiaomi dočkáme nového systému pro ostření a zoomování. Již nyní ale můžeme odhadovat, že takovému mobilu bude chybět voděodolnost. Sice se může jednat o zajímavou vychytávku, ale o úspěchu rozhodnou případní zájemci.

Zdroje: androidauthority.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat