Periskop aneb evoluce ve focení smartphonem

Periskop aneb evoluce ve focení smartphonem
2017-03-18T08:31:54+02:00
• 18. 3. 2017

Výrobci mobilních telefonů se snaží produkovat kompaktní zařízení, ale mnohdy se to neobejde bez kompromisů, které vedou například k vystouplému foťáku na zádech. Právě optika a senzory potřebují naopak co nejvíce prostoru, aby mohlo být docíleno lepších fotografií.

I z tohoto důvodu odstartovala éra duálních foťáků, které přidávají rozšířené možnosti díky rozdílné optice. Bohužel nelze jen přidávat další senzory na záda zařízení. Naštěstí se výzkumníci zamysleli nad samotnou konstrukcí a použili technologii, kterou známe už dlouhou dobu.

Periskop jako cesta k lepším fotkám

Fraunhofer Institut se pochlubil novinkou, kterou vyvinuli výzkumníci v německých laboratořích. Zkombinovali periskop se senzory pro focení, díky čemuž se na zařízení nemusí nacházet vystouplý foťák. V podstatě otočili senzory o devadesát stupňů, přičemž obraz přivádí skrze systém zrcadel.

Jeden z prvních prototypů obsahoval jen jedno zrcadlo, ale při testování se objevily problémy při pořizování snímků při kratších vzdálenostech. Z toho důvodu přidali ještě jedno, které kompenzovalo nedostatky původního konceptu.

Ve výsledku celý systém obsahuje čtyři zrcadla a díky specifickým algoritmům se podařilo odstranit problémy s vytvářením fotografií. Nový koncept počítá s tím, že pro focení je zapotřebí vysunout tyto zrcadla ze zařízení.

Prototyp nového modulu pro focení obsahuje 20MPx senzor, optickou stabilizaci obrazu a samozřejmě automatické ostření. V současnosti se snaží navázat spolupráci s výrobci mobilů, aby zakomponovali jejich technologii.

Bohužel má celý systém jednu podstatnou vadu, nebo spíše nedostatek. Jedná se o samotný mechanismus vysouvání. Naštěstí se nejedná o klíčovou funkci a šlo by jej odstranit. I tak by se ve výsledném smartphonu neobjevila jedna čočka, ale pás zrcadel. Pro designéry mobilů by se jednalo o výzvu, jak něco takového zakomponovat do vzhledu současných mobilů.

Nejsou první

Přesvědčit výrobce nebude jednoduché, ale na druhou stranu lze považovat tento systém jako možné potvrzení evoluce, která nás čeká, pakliže se potvrdí lepší vlastnosti systému založeném na periskopu. Fraunhofer Institut není první, co si pohrává s touto konstrukcí.

Už v rámci veletrhu MWC 2017 jsme se dočkali obdobné technologie od společnosti Oppo, která zapracovala i na optickém zoomu. Jejich modul dokáže přiblížit snímek až 5x bez použití digitálního zoomu.

Nyní si musíme počkat, jestli se podobného konceptu ujmou větší firmy a zakomponují takový systém do svých smartphonů.

Zdroje: pcworld.com, androidcommunity.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat