Lidé.cz končí, již 14. prosince bude služba ukončena

Lidé.cz končí, již 14. prosince bude služba ukončena
2020-11-18T16:36:36+02:00
• 18. 11. 2020

Zdroj: Seznam.cz

1

Česká společnost Seznam.cz ještě před nějakou dobou chtěla v podstatě konkurovat velkým světovým hráčům se svými službami, ale nakonec jsme se dočkali posunu a firma nabízí unikátnější a více cílené produkty zejména pro Českou republiku. Tato postupná změna si vyžádala určité oběti, jako kompletní změnu strategie u některých služeb, případně jejich zrušení. Například končí blog.cz a nyní zde máme konec pro Lidé.cz.

Konec pro Lidé.cz

Služba jako taková byla vytvořena v roce 1997 jako jednoduchý e-mailový seznam, ale od té doby se změnilo hodně věcí. V roce 2014 jsme se dočkali razantnější změny a také nové aplikace. Na světě tak byla nová a další seznamka pro lidi. Nějaký čas se službě těšila zájmu, ale finanční stav nebyl příliš dobrý. Seznam.cz uvádí, že si sotva vydělala na svůj vlastní provoz.

„O smyslu služby Lidé.cz uvažujeme už několik posledních let, kdy si stěží vydělá na svůj vlastní provoz a údržbu. Ta je navíc čím dál náročnější, protože někteří uživatelé nahrávají do svých profilů i fotografie či texty se sexuálním podtextem a jejich kontrola či odstraňování vyžaduje zapojení mnohačlenného týmu administrátorů,“ popisuje důvody vedoucí k uzavření služby Pavel Zima, místopředseda představenstva a ředitel pro exekutivu a komunikaci Seznam.cz.

Navíc taková služba je náročnější na hlídání a odstraňování obsahu, jelikož se zde vyskytují nejen sexuální predátoři. To ostatně ukázal i dokument V síti. Společnost se snažila řešit tuto problematiku a také najít finanční model, který by mohl službu udržet při životě a také, aby trochu vydělávala.

„Denně evidujeme přibližně deset nevhodných profilů, které nám uživatelé služby nahlásí přes tlačítko »Nahlásit nevhodný profil«, na další jednotky případů měsíčně nás pak upozorňuje náš automatický systém, který ale hodnotí obecná porušení pravidel služby,“ doplňuje Zima. Poukazuje tím na to, že největší práci na odstraňování a blokování sexuálních predátorů má administrátorský tým, který profily prochází ručně. Ten ale kapacitně není schopný zaznamenat všechny nevhodné fotografie nebo texty a adekvátně s nimi naložit. „Bylo by možné implementovat do služby technologické řešení, které by na základě strojového učení dokázalo nevhodný obsah odhalit. Jedná se ale o investici, která pro nás vzhledem k významu služby, strategii firmy a jejím prioritám nedává smysl. Proto jsme se rozhodli službu uzavřít,“ říká Zima

lide logo 1166x655x

Zdroj: Seznam.cz

Dokonce se uvažovalo o prodeji služby, ale nenašel se dostatečně dobrý partner, případně zájemce. Nakonec tedy došlo k rozhodnutí, že služba bude ukončena 14. prosince tohoto roku. Moc času tedy není a uživatelé budou muset začít využívat alternativní možnosti, hlavně v podobě globálních služeb. Ostatně už i takový Facebook nabízí seznamku i v Česku.

Své fotky, profil a další údaje si do 14. 12. můžete stáhnout v nastavení Seznam.cz účtu. Stačí kliknout na „Požádat“ vedle možnosti „Žádost o přenos (stažení) osobních údajů.“

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ladislav Polický

18. 11. 2020, 18:43

Spustili seznamku, ale chodili jim tam lidi…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat