Nahrávání hovorů se začíná rozšiřovat u aplikace Google Telefon aktualizováno

Nahrávání hovorů se začíná rozšiřovat u aplikace Google Telefon [aktualizováno]
2021-08-18T12:45:01+02:00
• 18. 8. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

18

Aktualizováno 18. 8.

Dostupnost funkce pro nahrávání hovorů se začala rozšiřovat mezi uživatele nejrůznějších mobilů, a to i v Česku. V redakci jsme ji zaznamenali na novém mobilu Nokia XR20. Nyní zde máme oficiální seznam zemí, kde je funkce dostupná. V něm ale není většina evropských zemí, a to ani Česká republika. Google dodává, že funkce může být omezená operátory, i lokálními zákony a předpisy.

thread 117420889 4476618203844967386 1850x1135x

Zdroj: Google

Aktualizováno 14. 8

Ukazuje se, že možnost nahrávání telefonních hovorů u aplikace Google Telefon se šíří i na mobily jiných značek. Máme potvrzeny modely od firem Realme, OnePlus, Xiaomi, Redmi a dalších. Novinka je podle všeho k dispozici v aktuální beta verzi, přičemž rozšiřování je po vlnách. Několik uživatelů z Česka potvrdilo, že při zapnutí se ozve hlasová zpráva „Hovor je nahráván“. Také se přehraje zpráva při ukončení.

Aktualizováno 11. 8.

Možnost nahrávání telefonních hovorů zmizela před nějakým časem, přičemž někteří výrobci nabízí svou vlastní modifikaci. Google nějakou dobu pracuje na této možnosti u své aplikace Telefon, ale zatím se funkce objevila jen pro určitou skupinu mobilních telefonů v některých krajinách. Ukazuje se, že dochází k rozšiřování na smartphony Google Pixel, aspoň soudě podle některých uživatelů. Bohužel nevíme, o jaké verze aplikací se jedná, ani jestli je funkce stále omezena na konkrétní země.

google phone call recording 1 1440x2960x google phone call recording 3 1440x2960x google phone call recording 2 1440x2960x

Zdroj: androidpolice

Také jsme si lámali hlavu, jak Google zohlední zákony v některých zemích, kde musí být i druhá strana informována o tom, že hovor bude nahráván. Očekávali jsme nějaké sofistikované řešení v podobě přehrání krátkého hlasového vzkazu o této skutečnosti. Nakonec vše Google vyřešil velmi primitivně, kdy uživateli zobrazí, že je informování v podstatě na něm.

Aktualizováno 5. 9. 2020

O možnosti nahrávání hovorů přímo v aplikaci Google Telefon se mluví nějakou dobu a dokonce byla novinka zaznamenána na Android One mobilech. Zřejmě se jednalo o omezený test. Nyní se podařilo zachytit, že nahrávání je u této aplikace dostupné pro několik modelů od Xiaomi – například Redmi Note 8 Pro, Redmi Note 9S a Redmi Note 9 Pro.

Google zřejmě zpřístupňuje aplikaci Telefon [aktualizováno]

Pravděpodobně se jedná o rozšíření beta testování a nemusí to rovnou znamenat, že pokud máte některý z modelů, bude funkce dostupná. Zřejmě se brzy dočkáme novinky již brzy, ale Google má na čem pracovat. Uživatelé hlásí, že se objevují chyby a občasné problémy. Otázkou je, kdy Google povolí nahrávání hovorů.

fc182aa313 362x776x

Zdroj: androidpolice.com

Aktualizováno 24. 4.

Před několika dny jsme vás informovali, že Google odstartoval testování možnosti nahrávání hovoru v aplikaci Telefon. Zatím jsme neměli k dispozici jakékoliv oficiální vyjádření od Googlu, ale nyní zde máme náznak, že ke spuštění dojde v dohledné době. Důkaz je v samotné nápovědě k nové funkci. V ní se uvádí, že novinka bude pro smartphony s aplikací Telefon, přičemž minimálně musí mít Android 9.

Google například specifikuje, že než dojde k nahrávání hovoru, volaná strana první uslyší informaci, že hovor bude nahráván. Podobná hláška zazní po ukončení hovoru, že byl nahráván.

Při prvním nahrávání hovoru budete upozorněni na nutnost dodržování místních právních předpisů ohledně nahrávání hovorů. Mnohé jurisdikce vyžadují při nahrávání hovorů souhlas všech zúčastněných stran.

Také je například specifikováno, že hovor nelze nahrávat dříve, než jej druhá strana přijme. Nahrávání také nelze uskutečnit, pokud dojde k pozastavení, máte vypnutý zvuk na mobilu nebo když dojde k vytvoření konferenčního hovoru.

Google také uvádí na stránce nápovědy, že „Nahrávání hovorů je k dispozici jen v některých zemích a oblastech“. Bohužel nikde není jakýkoliv seznam dostupný. Musíme si počkat na oficiální spuštění, jestli bude mezi vybranými zeměmi i Česká republika.

Původní článek 16. 4.

Před dvěma lety Google zrušil možnost nahrávání hovorů v systému Android 9, což se nelíbilo mnohým uživatelům. alternativní řešení nebylo jednoduché, takže se mnozí s touto funkcí rozloučili, pakliže aktualizovali na novější verzi systému. Do jisté míry se funkce vrátila, ale nejednalo se o kompletní řešení. V tomto roce se ale objevily náznaky, že by se nahrávání hovorů mohlo vrátit. Nyní se tak zřejmě děje.

Android a nahrávání hovorů

Google připravoval v aplikaci Telefon pro Android možnost nahrávání hovorů, aspoň soudě podle zdrojového kódu. Nevěděli jsme ale, kdy bychom se novinky mohli dočkat. Nyní ale začíná pravděpodobně prvotní testování na omezeném vzorku uživatelů, konkrétně v Indii. Někteří majitelé telefonů Nokia s Android One zaznamenali, že mají v aplikaci Telefon k dispozici nahrávání hovorů.

nahrávání hovorů nahrávání hovorů nahrávání hovorů

Zdroj: xda-developers.com

Jak jde vidět na snímcích obrazovek výše, aplikace Telefon dostala jedno tlačítko navíc, skrze které lze nahrávat hovor. Aplikace má také druhou obrazovku, kde je osamostatněno. Po grafické stránce se nejedná o nejlepší řešení, ale zřejmě se jedná o testovací design, který se může ještě změnit.

V rámci historie je následně zpřístupněna nahrávka hovoru u konkrétního kontaktu. Samotnou nahrávku jde sdílet, tedy i exportovat do nějakého úložiště. Funkcionalita se objevila v aplikaci Telefon ve verzi 47.0.305350684. Ani po instalaci jsme nedokázali vynutit novou funkci, takže je zde omezení na zemi a zařízení, případně jsou zde jiné podmínky.

Google zřejmě zpřístupňuje aplikaci Telefon

Na druhou stranu se jedná o dobrou zprávu pro mnohé uživatele, kteří konečně dostanou funkci, jež byla odebrána před nějakým časem. Nyní si tedy musíme počkat, kdy dojde k rozšíření.

Zdroje: xda-developers.com, support.google.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

jaroslav melena

18. 8. 2021, 16:20

Xiaomi Mi10 už to má;) dneska jsem to zjistil

jaroslav melena

18. 8. 2021, 16:20

Xiaomi Mi10 už to má;)

Šebestíček

16. 8. 2021, 0:08

Na tuto funkci a na funkci vizuální hlasové schránky už se moc těším. Model telefonu: Motorola g7 power (beta verze aktivní)

cℛeepemine studio

15. 8. 2021, 19:26

Již pár dní tuto funkci mám 😇😇

Milan Sahula

14. 8. 2021, 12:52

Na Realme X50 5G je nahrávání hovorů po nedávné aktualizaci také již dostupné – po zahájení hovoru se zobrazí další tlačítko pro záznam. Po jeho stisknutí se ozve hláška o nahrávání hovoru, hláška se ozve i při ručním ukončení záznamu.

A kteří výrobci tedy (jestli to jde říci) mají vlastní možnost nahrávání hovorů. Mám note 9 pro a zatím nic. Ale uvažuji o novém telefonu a tato funkce je pro mne velice důležitá

Essence of Life

13. 8. 2021, 13:15

Yes hned měním zpět z ACR Phone na Google Telefon. Potvrzuji že tuhle funkci na mém Xiaomi Redmi Note 9 Pro i Redmi Note 8 Pro mám konečně po roce zpátky! Opravdu to zase funguje! Každopádně každého upozorňuji a většina stejně se záznamem nesouhlasí, ale je to moje legislativní povinnost 😉

Mně funguje ACR PHONE na redmi 8 výborně, číhá v pozadí a jakmile začnu telefonovat Šárka hned nahrává a neptá se blbě

Natsu Wolfox

12. 8. 2021, 8:53

Na Oneplus 9 Pro to mám už dávno a bohužel to není jen o tom že to má člověk informovat sám ale když se to tlačítko zmáčkne tak se začne přehrávat vzuk že tento hovor je nahráván a když se to pak vypne v průběhu hovoru tak zase zazní že zvuk už se nenahrává.

Tato aplikace od G je vždy jedna z prvních, kterou trvale vypínám a nahrazuji něčím mnohem lépe použitelným.

Michal Hros

9. 9. 2020, 9:29

Samsung s9 uz od zacatku to umoznuje. Viz screen…
http://prnt.sc/ue3lti
http://prnt.sc/ue3ojd
http://prnt.sc/ue3p2b

Přemysl Vaculík

VIP 9. 9. 2020, 10:34

Ale článek je o aplikaci Google Telefon, ne o Samsung řešení.

Michal Hros

9. 9. 2020, 9:26

Samsung s9 uz od zacatku (vice jak 2 roky) to umoznuje.
http://prnt.sc/ue3lti

Jiří Nelz

7. 9. 2020, 7:27

Můj telefon Umudigi X má nahrávání přímo od výrobce a ještě za tu cenu se vyrovná několikanásobně dražším telefonům.

Nokia 3.2, Android One program, a bohužel nic. Osobně to nepotřebuju, ale ani na desítkovým čistým droidu se záplatami není. Zřejmě to zkouší náhodně… ???

Přemysl Vaculík

VIP 6. 9. 2020, 8:39

Náhodně a omezeně.

Ivan Šuhajda

24. 4. 2020, 19:43

Mam ulockovany original nahravac v A10 na oneplus 6

Taky jsem udělal tu blbost že jsem aktualizoval na A9. Bohužel Nova 3 už A10 nedostane takže s nahráváním je šlus. Dá se to částečně obejít, při hlasitém odposlechu se hovor normálně nahrává, při normálním hovoru je protistrana silně zašuměná a tichá.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat