Google spustil Nearby Share, moderní sdílení mezi zařízeními aktualizováno

Google spustil Nearby Share, moderní sdílení mezi zařízeními [aktualizováno]
2020-08-05T08:03:42+02:00
• 4. 8. 2020
5

Aktualizováno 4. 8.

Nedávno jsme vás informovali, že Google začal veřejně testovat Nearby Share, tedy moderní způsob sdílení obsahu mezi zařízeními. Nakonec jsme nemuseli dlouho čekat a dnes Google oficiálně představil tuto funkci. Také uvádí, že bude dostupná pro všechna zařízení, která mají minimálně Android ve verzi 6. Novinka ale první zamíří na smartphony Google Pixel a Samsung Galaxy. Následně bude dostupná pro další smartphony a tablety, přičemž by se novinka měla objevit v horizontu několika měsíců na Chromeboocích.

Aktualizováno 30. 7.

Po měsíci uzavřeného beta testování Google uvolňuje nový způsob sdílení mezi telefony do veřejného beta testování. Abyste novou funkci mohli začít testovat, musíte mít beta verzi Google Play Služeb. K zapojení do testování se stačí přihlásit na této stránce. Novinka Nearby Share je dostupná pro mobily s minimální verzí Android 6.

Aktualizováno 30. 6.

Google zrušil původní funkci Android Beam pro jednoduché zasílání souborů a dat mezi zařízeními. Nějakou dobu se mluví o náhradě v podobě funkce Nearby Sharing, které se také občas říká Android verze AirDrop od Applu. Funkcionalita je velmi podobná. V podstatě stačí při sdílení vybrat položku Nearby Sharing a následně zvolit ze seznamu, kdo má být příjemcem. Lze odeslat i hromadně.

Screenshot 20200629 182912 1 1440x3040x Screenshot 20200629 182928 1440x3040x Screenshot 20200629 183502 1080x2220x

Zdroj: androidpolice.com

Funkce byla již prozkoumána, ale byla vyžadována manuální aktivace, ale nyní Google přechází na uzavřené beta testování. Bohužel si vybírá, kdo novinku vyzkouší. Zřejmě se jí dočkáme během několika měsíců a možná se si odbude své oficiální uvedení v rámci uvolnění stabilní verze Androidu 11.

Aktualizováno 13. 1.

Google zrušil Android Beam, funkci systému Android pro sdílení dat mezi zařízeními. Ještě v polovině minulého roku se objevily náznaky náhrady, přičemž funkce se jmenovala Fast Share. Nyní s aktualizací Google Play Služeb se dozvídáme o přejmenování na Nearby Sharing. Kromě toho se ukazuje, že zařízení musí být od sebe vzdálena maximálně 30 cm. První inicializace bude probíhat skrze Bluetooth, následný přenos bude zajištěn skrze Wi-Fi. Bohužel zatím není známo, kdy bude novinka dokončena a kdy bude k dispozici.

Aktualizováno 15. 9.

Na konci června se objevily informace o funkci Fast Share, která se dostane do Androidu. Původně jsme očekávali, že bude dostupná společně s uvedením Androidu 10, ale nestalo se tak. Google zřejmě plánuje samostatné uvedení a prostřednictvím aktualizace skrze Obchod Play.

V tuto chvíli se podařilo zachytit novou verzi, která disponuje trochu odlišným vzhledem. Navíc nastavení se přesunulo do sekce Připojená zařízení.

K dispozici jsou i snímky obrazovek, jak bude celá funkce fungovat. Zatím se ale neví, kdy dojde ke zveřejnění, kvůli čemuž Android 10 nenabízí alternativu k ukončené funkci Android Beam.

Původní článek 30. 6.

Android Beam byla služba na jednoduché posílání dat mezi zařízeními. Využívala hlavně NFC pro navázání spojení a následně docházelo k přenosu skrze Bluetooth nebo Wi-Fi. Bohužel služba jako taková již není součástí Androidu 10. Mysleli jsme si, že pro docílení podobné funkcionality bude zapotřebí instalovat alternativní aplikace nebo služby, ale nakonec se ukazuje, že existuje náhrada, která bude právě součástí Androidu 10. Novinka se jmenuje Fast Share („rychlé sdílení“).

Android Fast Share

Webu 9to5google se podařilo objevit v Androidu Q (beta 3) novinku nazvanou jako Fast Share. Jedná se o službu pro rychlé sdílení mezi zařízeními. V tomto případě ale nedochází k používání NFC pro navázání spojení a dokonce není potřebné využívat připojení k internetu. Spíše to vypadá jako vyextrahovanou funkci z aplikace Files od Googlu. Novinka je součástí služeb Googlu, což by mohlo nasvědčovat tomu, že se následně rozšíří na většinu zařízení s různými verzemi Androidu.

Po aktivaci služby se nabízí vytvoření seznamu preferovaných zařízení. Díky tomu bude umožněno rychlejší sdílení. Co se týče obsahu, tak lze sdílet cokoliv, přičemž mobilní telefon vždy dohledá zařízení v okolí. Mnozí novinku popisují jako konkurenci pro Apple AirDrop.

Google v podstatě zahodil původní koncept nutného blízkého přiblížení a vytvořil službu, která má širší rádius. Uživatel by se měl dočkat lepšího uživatelského zážitku, ale samozřejmě je otázkou, kdy a jestli dojde k masivnímu rozšíření.

Zdroje: 9to5google.com, xda-developers.com, xda-developers.com, androidpolice.com, androidpolice.com, neowin.net, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Leskour

16. 1. 2020, 8:41

Oprava wi-fi direct

Přemysl Vaculík

VIP 16. 1. 2020, 17:20

To je pravda, ale chybí zde pohodlnost.

Petr Leskour

16. 1. 2020, 8:40

Proč dělat zase nějakou aplikaci když máme Wi-fi sharing fakt nechápu 🤔

Ondřej Kulhavý

15. 9. 2019, 23:22

Doufal jsem že se v androidu něco takového objeví!! Párování přes bluetooth nebo posílání fotek přes soc. sítě ale žádná zastřešující funkce sdílení.

Přemysl Vaculík

VIP 16. 9. 2019, 7:49

V tuto chvíli se nabízí aplikace Files od Googlu, jako alternativa.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat