Android Beam končí, v Androidu 10/Q již není aktualizováno

Android Beam končí, v Androidu 10/Q již není [aktualizováno]
2019-05-09T07:24:12+02:00
• 9. 5. 2019
4

Aktualizováno 9. 5.

Před půl rokem se začalo spekulovat, že Google zřejmě odebere funkci Android Beam, která využívá NFC. Základním úkolem Android Beam bylo navázání spojení s dalším telefonem pro přenos souborů. Například jste mohli přiblížit dva mobily a inicializovat přenos souboru nebo i aplikace do druhého zařízení.

Google představil Android 10

V tuto chvíli je již k dispozici Android Q, dokonce v třetí beta verzi. Už od první ale neobsahuje Android Beam. Google přímo potvrdil, že Android Beam již nebude k dispozici. Pokud používáte tuto funkci pravidelně, budete muset přejít na alternativní řešení v podobě nějaké aplikace. Nabízí se například jedna přímo od Googlu, která se jednoduše jmenuje Files od Googlu. V rámci menu pro sdílení stačí následně zvolit tuto aplikaci pro přenos souborů.

Původní článek 21. 12. 2018

Mobilní operační systém od Googlu získal s verzí čtyři celkem zajímavou funkci v podobě Android Beam. Ve své podstatě zjednodušila přenos souborů mezi dvěma zařízeními. Ke své práci používá pro prvotní spárování NFC a následně dochází k přenosu dat skrze technologie jako Bluetooth nebo WiFi. Jednalo se o značné zjednodušení, jelikož před touto funkcí jste mohli přenášet přes Bluetooth, což bylo pomalé a bylo nutné zdlouhavě hledat druhé zařízení. Android Beam vše zjednodušil na pouhé přiblížení dvou zařízení. Nyní jsou k dispozici náznaky, že tato funkce zmizí z Androidu.

Android Beam už není potřeba?

V době, kdy jsme se dočkali funkce Android Beam, bylo drahé přenášet větší soubory skrze internet. S rostoucí dostupností rychlého mobilního internetu nebo WiFi sítí se zdá být Android Beam zbytečný. V rámci zdrojových kódů a komentářích kolem AOSP naznačuje, že v Androidu Q již nebude funkce dostupná, a dokonce dojde k ukončení podpory Android Beam API pro vývojáře.

Android Beam

Nová zařízení s Androidem Q dokonce nemusí mít tuto funkci aktivní, zatímco mobily, které dostanou aktualizaci, stále budou mít Android Beam k dispozici. Je docela možné, že Google vyhodnotil používání této funkce a došel k závěru, že vzhledem k nízkému používání není potřebné, aby byla v Androidu dostupná. Ostatně jsou zde nejrůznější jiné cesty sdílení, kde není potřeba, aby se zařízení fyzicky přiblížila.

Zatím si musíme počkat na oficiální vyjádření, pokud bude k dispozici. Android Beam svého času umožňoval přenos jakéhokoliv souboru nebo sdílení aplikace. Dokonce se funkce stala hlavním tématem mnoha reklam, a dokonce narážek na konkurenční zařízení od Applu. Pokud Google definitivně zruší Android Beam, bude vám chybět?

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Používám aplikaci Midrop od Xiaomi. Funguje bezchybně, je jednoduchá a rychlá. Ve svém okolí neznám nikoho, kdo by Beam používal.

Tomáš Kunst

22. 12. 2018, 17:33

Rozhodně ano, používáme to mezi sebou v práci často pro přenos fotek a tak.

Ota Navrátil

21. 12. 2018, 7:34

Bude chybět. je to rychlejší a jednodušší, než cloud. a ne vždy je možnost sítě. Nevím proč by měl systém přijít o funkcionalitu.
Že by článek 13?

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

9. 5. 2019, 8:16

To ne, spíš funkci nikdo nepoužíval…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat