Mobily s Androidem 11 budou muset podporovat plynulé aktualizace

Mobily s Androidem 11 budou muset podporovat plynulé aktualizace
2020-04-08T09:30:11+02:00
• 8. 4. 2020

Grafika: Dotekomanie.cz

V roce 2016 Google představil novinku „seamless updates“ v rámci aktualizací smartphonů na novou verzi. V podstatě se jedná o plynulé aktualizace. Smartphone má dva oddíly, přičemž aktuální instance systému běží na oddílu A a pro aktualizaci se použije oddíl B. Právě zde je vše provedeno a aktualizováno, takže následně při restartování smartphonu se využije novější verze v oddílu B. Díky tomu se provádí aktualizace na pozadí a není nutné vše dělat až při restartování. Bohužel plynulé aktualizace nejsou plně podporovány, ale to by se mělo změnit.

Plynulé aktualizace v Androidu 11

Google dal dostatek prostoru a času, aby výrobci mobilních telefonů upravili své nadstavby a celý Android pro svá zařízení, aby zakomponovali plynulé aktualizace. Jak se ale ukazuje, tak například Samsung tento způsob aktualizace nezakomponoval do nejnovějších modelů Galaxy S20. Sami si můžete otestovat aplikací Treble Check, jestli vaše zařízení podporuje tento způsob aktualizací.

logo-app Treble Check Fredrik Fornwall Zdarma ANDROID

Googlu zřejmě došla trpělivost a začleňuje plynulé aktualizace do podmínek k získání certifikace. Do této chvíle jen velmi doporučoval začlenění, ale nyní je vše podmíněno v rámci Vendor Test Suite (VTS). Zde se bude kontrolovat, jestli zařízení běží na Androidu 11 a jestli podporuje oddíly A/B, které jsou potřebné pro plynulé aktualizace. Pakliže smartphone selže v tomto testu, nedostane certifikaci pro Google aplikace a služby. Jinak řečeno, Google neudělí certifikaci, takže výrobci budou muset tento způsob aktualizací začlenit.

plynulé aktualizace

Zdroj: Dotekomanie.cz

V tomto případě nejde jen o čas u aktualizace mobilu. Plynulé aktualizace mají další výhodu. Pakliže se nepodaří instalace novější verze, mobil se přepne na původní instanci systému, takže nedojde k zamrznutí mobilu nebo jakémukoliv softwarovému poškození. Jedná se vlastně o bezpečnostní prvek.

Stinnou stránkou této metody je nutnost většího úložiště. Z trhu tak zřejmě postupně vymizí mobily s 16 a 32 GB prostoru pro data. Standardem se zřejmě stane 64 GB, byť vše lze za určitých okolností realizovat i na mobilu s 32 GB.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat