Současné telefony nedostanou aktualizace na pozadí z Androidu N

Současné telefony nedostanou aktualizace na pozadí z Androidu N
2016-05-23T09:52:36+02:00
• 23. 5. 2016
3

Na letošním Google I/O bylo představeno mnoho novinek ohledně Androidu N a jednou z nich jsou i aktualizace systému na pozadí, v originále „seamless updates“. Jejich princip je velmi podobný aktualizačnímu procesu u Chrome OS. Na úložišti se nacházejí hned dva systémové oddíly, přičemž jeden je ten, který aktuálně používáte a na ten druhý se v případě zjištění nové verze systému stáhne a nainstaluje aktualizace.

Při následujícím restartu telefonu dojde při bootování k prohození těchto dvou oddílů a telefon automaticky zvolí ten s novější verzí systému. Tímto tedy dojde k přechodu na novější verzi, aniž by uživatel musel udělat cokoliv navíc.

Android N aktualizace na pozadí

Jak se však začíná ukazovat, nedostanou tuto funkci současně používané telefony s Androidem, a to z jednoho prostého důvodu. Pokud by chtěl Google tuto funkci vypustit i pro současná zařízení, musel by upravit stávající systémový oddíl, vytvořit další a tím by vzniklo mnoho komplikací. Tou nejpodstatnější je především absence nástroje, který by přímo v Androidu provedl úpravu systémových oddílů. Jediná možnost, jak toho docílit, je připojit telefon k počítači a ručně se o to pokusit.

Jak již mnoho pokročilých uživatelů na XDA poznamenalo, bylo by to sice proveditelné, ale pro nezkušené a začínající uživatele se tato cesta rozhodně nedoporučuje, jelikož většina telefonů s Androidem nemá bootloader zabezpečený proti přepsání, čímž by mohly jednoduše vzniknout potíže právě při jeho přepsání. Po této fatální chybě by se telefon stal nepoužitelným, což Google nechce riskovat, a tak tuto funkci raději vydá až s novými telefony.

Jak ovšem bylo řečeno ve zdrojovém článku na XDA, tamější členové se jistě pokusí o nalezení způsobu, který by umožnil úpravu oddílů, a tím i aktualizace na pozadí pro současné telefony. Necháme se tedy překvapit, zda v budoucnu opravdu někdo s takovýmto způsobem přijde.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Pavel Škoda

23. 5. 2016, 10:51

A nebude to jen tak náhodou vyžadovat dalších X GB z paměti? Takže spolu s nadstavbou některých výrobců bude 32GB paměť málo a 16GB nepoužitelné.

určite to bude vyžadovať nejaký storage, ale určite nie x GB….

Petr Matula

24. 5. 2016, 2:09

Taktak, ja doteď nechápu co google plánuje s těmi 3GB na systém u N5X, zaplnění je malilinko přes 1,9GB. N5 i 7 to mají akorát volných pár desítek MB.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat