Apple vydal první betu iOS 13.5 s trasováním nemoci Covid-19

Apple vydal první betu iOS 13.5 s trasováním nemoci Covid-19
2020-04-29T20:44:04+02:00
• 29. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Apple dnes vydal první betaverzi operačního systému iOS 13.5. Ta přináší jednu hlavní novinku. Před nedávnem výrobce ohlásil spolupráci se společností Google na vývoji API pro sledování nákazy nemocí Covid-19. Dnešní první betaverze nese první ovoce této spolupráce.

Nová verze iOS 13.5 přináší podporu API na Covid-19

Apple spolu se společností Google začal pracovat na API (Application Programming Interface – rozhraní pro vývojáře), které bude pomocí technologie Bluetooth zaznamenávat kontakt s okolními telefony a případně vám doručí notifikaci, pokud u vás mohlo dojít k nákaze.

Zapojení bude dobrovolné a lze ho v nastavení iOS vypnout. Výhodou je fakt, že díky spolupráci bude fungovat napříč oběma systémy, tedy Androidem a iOS. Později tento rok plánují obě společnosti tuto funkcionalitu integrovat přímo do systému, nyní si ale musí vývojáři vystačit s API.

exposurenotificationapi 800x779x

Zdroj: Macrumors.com

Právě vývojáři mohou pomalu začínat připravovat své aplikace na toto nové sledování kontaktu lidí pomocí Bluetooth. Výrobce ho ale dovolí používat pouze oficiálním zdravotnickým organizacím každé vlády. Ty mohou nyní dávat Applu a Googlu feedback. Obě společnosti pak mají zveřejnit podrobnější informace v pátek. Podrobný diagram funkčnosti si můžete prohlédnout na obrázku níže.

apple google contact tracing slide 1 800x446x

Zdroj: Macrumors.com

Google již také vydal toto stejné API pro Android skrz betaverzi aktualizace Google Play Services. Celý systém sledování kontaktu bude fungovat velice podobně jako v Česku aplikace eRouška.

Nový iOS 13.5 pak přináší ještě jednu novinku pro majitele iPhonů s FaceID. Telefon detekuje pokud máte roušku a v tomto případě rovnou zobrazí výzvu pro zadání pin kódu.

Zdroje: 9to5mac.com, macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat