Koronavirus způsobil 50% prodejní propad prodejů mobilů v Číně

Koronavirus způsobil 50% prodejní propad prodejů mobilů v Číně
2020-02-10T19:30:02+02:00
• 10. 2. 2020

Trh s mobilními telefony pomalu a jistě klesá. Zákazníci jsou už přehlceni nabídkami a zůstávají u starších modelů. V praxi to pak znamená, že přední výrobci prodávají méně a méně kusů. Krásným příkladem toho je Apple, kterému prodeje klesají již třetím rokem – zde má ale vliv také vysoká cena. 

Koronavirus přispěl k nízkým prodejům

Bylo tedy jasné, že trh se smartphony bude klesat i v letošním roce. Že ale na nízké prodeje bude mít vliv koronavirus, to asi nikdo nečekal. Čína je pro téměř všechny výrobce klíčový trh, který má kromě toho vliv na celkové velikosti telefonů. Zkrátka a jistě se na čínském trhu chce prosadit každá společnost. 

Koronavirus

Bohužel ale právě v Číně budou v důsledku koronaviru o 50 % nižší prodeje telefonů. S touto informací přišla anayltická společnost Canalys. Ta dále uvedla, že uzavření továren a maloobchodních prodejen firem zasáhne nejen prodej smartphonů, ale také uvedení produktů na trh, které se mají uskutečnit v prvním čtvrtletí letošního roku. 

„Plánované uvedené produktů na trh bude zrušeno nebo zpožděno, protože v Číně nejsou povoleny velké veřejné akce. Bude trvat nějakou dobu, než prodejci změní své plány pro uvedení produktu na čínském trhu, což v praxi pravděpodobně zpomalí 5G dodávky“

Neočekává se, že by Apple představil 5G telefon v průběhu letošního roku. Nicméně ostatní výrobci, jako je Huawei, to v plánu skutečně měli. Nyní budou muset vše přehodnotit a stanovit jiné datum uvedení. 

Apple počátkem února uzavřel všechny své firemní kanceláře, obchody a kontaktní centra kvůli vypuknutí koronaviru, ke kterému došlo v městě Wu-chan. Obchody měly být znovu otevřeny 10. února. To se ale nakonec nestane kvůli přetrvávajícím obavám. Foxconn nedávno potvrdil, že vir měl velmi malý dopad na výrobu iPhone. Díky tomu, že má výrobce své továrny i v jiných zemích, jako je Vietnam, Indie a Mexiko, dokázal časovou mezeru dohnat. Koronavirus měl vliv nejen na lidské životy, ale také může mít vliv na budoucí levný iPhone. Právě ten by chtěl Apple v průběhu března představit. Původně měla být výroba zahájena v únoru, ovšem kvůli viru bude oddálena. Jak bude vše probíhat v následujících dnech, je prozatím ve hvězdách.

Zdroj: macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat