Sony Xperia 5 padne do ruky a je s ní zábava recenze

Sony Xperia 5 padne do ruky a je s ní zábava [recenze]
2019-10-15T15:00:28+02:00
• 15. 10. 2019
2

Většina společností nabízí velmi podobné smartphony, takže někdy je i problém rozeznat, o jaké zařízení jde, aspoň na první pohled. Pokud hledáte výrobce, který si jde vlastní cestou a nesnaží se implementovat kdejaké designové pokusy konkurence, tak se nabízí Sony. Již před nějakým časem jsme se dočkali změny designu u všech modelů. Z mobilů se staly dlouhé „nudličky“ s poměrem stran 21:9 (7:3). Díky tomu každý mobil působí velmi dlouze a úzce. Pokud nedáte na první dojem, zřejmě se vám zalíbí. Poslední novinkou od této společnosti je Xperia 5, která by se dala nazvat kompaktním sesterským modelem k Xperii 1 (recenze).  Mohlo by se zdát, že se jedná o nástupce řady Compact, ale není tomuto tak.

Větší mobil, ale perfektně padne do ruky

Jak již bylo naznačeno, Xperia 5 by se dala považovat za reinkarnaci série Compact, která se zapsala do historie svou výbavou. Jednalo se totiž o mobily se špičkovými specifikacemi v malém balení. Xperia 5 je sice o něco menší než Xperia 1, ale nejde o kompaktní smartphone. Displej má 6,1 palců a celková výška modelu je 158 milimetrů. Může se tak vlastně rovnat s běžnými top modely jiných výrobců. Mým osobním mobilem je Pixel 3 XL, největší model od Googlu. Xperia 5 je stejně vysoká. Naštěstí je užší, takže se pohodlněji drží. Přechod pro mě byl velmi rychlý a ladný.

Úzkost mobilu je v tomto případě výhodou, jelikož výborně padne do ruky. Navíc to napomáhá v ovládání. Jednoduše tak dosáhnete palcem na druhou část displeje. Jakmile Xperia 5 obdrží Android 10 s gesty, tak se bude ovládat ještě líp.

Některé společnosti mírně opouštějí lesklý skleněný design a zavádí nějakou úpravu, aby na zařízení neupínaly otisky prstů. To není ale případ této novinky. Zde si budete muset zvyknout, že se jedná o magnet na ně a budete muset neustále leštit, pokud budete chtít, aby Xperia vypadala k světu. Stejně ale asi skončíte o nějakého obalu.

Sony si jde jednoduše vlastní designovou cestu, což je rozhodně dobře, jelikož zařízení nezapadanou jen tak jednoduše mezi ostatní. Kromě toho se ale Sony nezbavuje dedikovaného tlačítka pro focení. To je jako obvykle dvou polohové a dá se bezvadně používat pro focení. Osobně dávám přednost softwarovému tlačítku, ale pokud si někdo potrpí na běžné, rozhodně bude potěšen.

Jeden trend Sony ale adoptovalo, samozřejmě myslím absenci konektoru na sluchátka. V balení jako takovém se dokonce nachází základní špuntová, ale mají 3.5mm konektor, což je úsměvné, ale naštěstí byla přibalena i redukce v barvě telefonu. Když jsme tedy u zvuku, Xperia 5 nabízí stereo. Zvuk na pravé straně se line z reproduktoru na dolní straně, takže si jej můžete celkem jednoduše zastínit při držení.

Nemohu si ale stěžovat na stereo. Ze zařízení se line z obou stran zcela stejně, Sony zapracovalo na vyrovnanosti. V porovnání s jinými modely se stereem musím uznat, že Xperii 5 chybí trocha basů. Nějaké náznaky jsem zaznamenal, ale nic, co by mě ohromilo. Sony se to snaží vyrovnávat dynamickými vibracemi. Jinak řečeno, mobil vibruje dle zvuku. Chvíli se jedná o celkem zajímavý zážitek, ale následně jsem si uvědomil, že v rukou cítím basy ale v uších ne. Postupně jsem snižoval jejich intenzitu, až jsem nakonec skončil u stavu, kdy jsem je zcela vypnul.

Čtečka otisků vynikající

Nejde si nevšimnout, že nejrůznější společnosti se snaží eliminovat jakákoliv tlačítka na zařízení. Trend jde tak daleko, že u některých modelů nenajdete fyzická tlačítka pro ovládání zvuku. Zde se Sony opět nenechalo zlákat a na pravé straně najdeme celý zástup ovládacích prvků. V dolní části se nachází dvoupolohová spoušť pro foťák, ve středové části je pak vypínací tlačítko, čtečka otisků prstů a kolébka pro hlasitost.

Všechna tlačítka jsou dobře udělaná. Nepřehmátnete se a každé z nich nabízí jistý stisk. Jsem rád, že Xperia 5 nemá do vypínacího tlačítka integrovanou čtečku otisků prstů. Mnohdy jsem nebyl spokojen se čtečkou na boku. Vzhledem k menší ploše bylo rozeznávání pracnější a musel jsem být preciznější při přikládání prstů. To ale není případ tohoto modelu.

Naskenoval jsem palec jen jednou a nevytvářel jsem sekundární sekvenci pro zvýšení přesnosti. Čtečka vždy a spolehlivě rozeznala můj palec, takže odemknutí proběhlo okamžité. Navíc umístění a design sedí velmi dobře. Nahmatáte ji velmi snadno a samotné umístění mi vyhovovalo. Nemusel jsem mobil přehmatávat.

Ach, ta SIM karta

Sony zanechalo i původní zpracování slotu na SIM karty, případně microSD kartu. Zatímco u jiných mobilů potřebujete speciální nástroj na vytažení, tak zde stačí jednoduše nehet. Jen se mi nelíbí orientace šuplíku. Ten je na levé straně a musíte si dát pozor při vytahování. Když se díváte na displej a vytáhnete šuplíček, SIM karta vypadne. Není to velké mínus, jen mě to překvapilo.

Zpracování šuplíku je velmi atypické. Že se jedná o plast, až tak moc nevadí. Šuplík je ale složen ze dvou kusů a plastové spojení nemusí vydržet častější manipulaci. Sony by zde mohlo ustoupit a nabídnout pevnější konstrukci. Navíc by mi nevadilo, kdyby i zde byla potřeba speciálního nástroje na vytažení.

Už jsem si myslel, že Sony zapracovalo na této části a mobil se pokaždé nerestartuje při výměně SIM karty. Bohužel toto chování zůstalo. Pokud mobil rozezná, že je k dispozici i VoLTE, tak se restartuje rovnou dvakrát. Pokud neměníte SIM karty nějak často, nebo paměťové karty, tak toto chování nebudete považovat za nedostatek.

Ostrůvek na zádech

Na zádech Xperie 5 se nachází vystouplý ostrůvek s třemi foťáky. Nad nimi je LED přisvětlení a také několik senzorů. Co se týče sestavy, tak jsou k dispozici tři senzory. Jeden základní, pak pro dvojnásobné přiblížení a třetí nabízí širokoúhlý záběr. Vůbec bych se nezlobil, kdyby Sony konečně zakomponovalo senzory tak, aby byly zapuštěny do těla. Rozhodně by to přidalo na eleganci. Ostrůvek jako takový má ostřejší hrany a na zádech působí dost stroze.

Xperia 5 je top model

Xperia 5 se řadí mezi top modely, ale ve výbavě nenajdete ty nejvyšší specifikace na trhu. O výkon se zde stará Snapdragon 855 od Qualcomu, který má k dispozici 6 GB operační paměti. Pro data je určeno úložiště o velikosti 128 GB, přičemž nechybí slot na microSD kartu.

Samozřejmě jsme provedli několik testů ve specifických aplikacích, abyste měli představu o maximálním výkonu mobilu. Z mého pohledu se jedná jen o čísla. Že zde nenajdeme nejvyšší hodnoty, nevadí. Mobil je odladěn dostatečně a nabízí bezproblémové ovládání.

V případě konektivity se nabízí Bluetooth 5.0, WiFi 5 (802.11 ac) nebo LTE s podporou VoLTE. V případě určení lokace je zakomponována podpora GALILEO. Neměl jsem komplikace s určením polohy a rychlost byla zcela optimální.

Specifikace Xperie 5

  • displej: 6,1 palců, 1080 x 2520 pixelů (Full HD+), OLED, HDR, Corning Gorilla Glass 6
  • procesor: Octa-Core Qualcomm Snapdragon 855
  • 6GB RAM
  • úložiště: 128 GB + microSD
  • Android 9.0 (Pie)
  • Single / Dual SIM
  • foťáky:
    • zadní – 12 MPx, f/1.6, Hybrid OIS/EIS
      • 12 MPx, f/2.4, 135°
      • 12 MPx, f/2.4, Hybrid OIS/EIS, 2x zoom
    • přední – 8 MPx, f/2.0
  • USB C audio, Stereo reproduktory, DSEE HX, LDAC, Dolby Atmos
  • čtečka otisků prstů na straně
  • rozměry: 158 x 68 x 8,2 mm, 164 gramů
  • IP65/IP68
  • 4G VoLTE, WiFi 802.11 ac (2.4GHz / 5GHz) MIMO, Bluetooth 5.0, GPS/ GLONASS/BDS/GALILEO, NFC, USB 3.1 Type-C
  • baterie: 3140 mAh + rychlé nabíjení

Nevyužitý displej

Sony používá AMOLED panel, který nabízí Full HD+ rozlišení. Obraz je perfektní, neměl jsem problém se čtením na přímém slunci a celkově nemohu nic vytknout. Z pohledu velikosti jde ale o trochu jinou písničku. Vzhledem k tomu, že se jedná o Full HD+ panel a Youtube bude nabízet maximálně Full HD videa, tak ve většině případů nevyužijete celý panel. Když ale roztáhnete obraz v aplikaci Youtube na celou plochu, docílíte sice rozložení obrazu po celé ploše, ale kvalita půjde trochu dolů, přičemž přijdete o část videa (na horní a spodní straně).

Stále tedy platí, že ještě není dost videí pro 21:9 (7:3) displej. Pro spouštění dvou aplikací najednou se ale může takový poměr hodit, jen nejsem ten pravý uživatel, co by potřeboval ovládat dvě aplikace v jednu chvíli.

Android 9 v čistější podobě

Sony se umí starat o zařízení i z pohledu softwaru. O to víc jsem byl potěšen, když při prvotním spuštění se zobrazila část, kde jsem si mohl vybrat aplikace, které budou nainstalování. Nejsem zastánce bloatwaru, takže jsem vše zrušil a pokračoval jsem v nastavení.

Společnost nabízí vlastní launcher, která má ale integrovanou sekci s Google Feed, takže zprávy a novinky jsou vždy k dispozici. Zde jsem tedy nemusel instalovat nějakou alternativu. Android 9 v tomto případě neprošel zásadními změnami. Na druhou stranu v nastavení najdete nejrůznější vychytávky.

Nabízí se například boční snímač, kdy po poklepání na straně displeje se zobrazí menu s aplikacemi. Nejsem příznivcem podobných vychytávek, takže jsem tuto část vypnul. Pak se je integrováno inteligentní spuštění foťáku. V tomto případě mobil čeká, až zvednete mobil velmi rychle do vodorovné polohy. Zobrazí se kruhový náhled toho, na co míří foťák. Po dodatečném ťuknutí se spustí celá aplikace pro focení. Jako vychytávka zajímavá, ale zůstal jsem nakonec u jednoduššího dvojitého zmáčknutí vypínacího tlačítka.

V nastavení také najdete vylepšení obrazu Režim autora. Změní se vlastnosti displeje, zejména z pohledu barev. Cílem je věrohodnější podání. Sice změny jsou viditelnější, ale nijak často jsem tuto část nepoužíval. Mám raději živější barvy AMOLED displejů.

Baterie malá, ale nevšimnete si toho

Výrobci konečně začínají nabízet větší kapacity baterií u svých zařízení. Sony se k nim ale neřadí, takže hodnota 3140 mAh může odradit. Jakmile vidím tak nízkou specifikaci, tak mám pochyby. Naštěstí to není případ Xperií. Sony jednoduše umí optimalizovat své mobily, aby dokázaly normálně fungovat i s takovou baterií.

Každý uživatel jinak používá své zařízení, potřebuje rozdílné aplikace atd. V mém případě sice asi nenajdete největší hodnotu u sekce Obrazovka, ale Xperia 5 bez jakýchkoliv problémů vydržela celý pracovní den používání. Jednalo se například o hudbu, příležitostné hraní, e-maily, notifikace, hovory a pak delší čas přehrávání videí. Dokonce jsem nebyl nucen použít speciální režim Stamina pro prodloužení doby používání. Teoreticky můžete docílit dvou dnů používání, ale bude to chtít trochu odříkání a používání Stamina.

Zábava s foťáky

Xperia 5 je vybavena na zadní straně třemi 12MPx foťáky. Z mého pohledu se nabízí perfektní kombinace, která by měla uspokojit každého. Kromě základního (ekvivalent 26mm) je k dispozici dvojnásobný zoom (ekvivalent 52mm) a širokoúhlý (ekvivalent 16mm). Na ukázkové sérii lze vidět, že barevné podání ze všech snímačů je velmi podobné, byť drobné rozdíly zde najdete.

Sony vybavilo běžný foťák a se zoomem optickou stabilizací obrazu, takže výsledky budou lepší. Širokoúhlý (16mm) ale nic takového nenabízí, navíc má fixní fokus, takže nefunguje výběrové zaostření. Navíc je zde značné zkreslení, takže při focení bližších objektů foťák působí jako „rybí oko“. V rámci nastavení to lze mírně zredukovat.

Aktuálně výrobci řeší noční fotografie a zejména vylepšování snímků pomocí pokročilejší algoritmů. Xperia 5 ale nenabízí nic podobného. Noční snímky sice umí vytvářet, ale musíte si jednoduše zvyknout, že zde nedocílíte takových výsledků, jako například u Pixelů, iPhonů a podobných zařízení.

Navíc při focení v noci budou výsledky lepší zejména z běžného foťáku. Níže můžete vidět porovnání širokoúhlého a běžného snímků za stejných podmínek. Systém automaticky nastavil noční scénu. Sony by mělo ale zapracovat a nabídnout speciální noční režim, rozhodně by to neuškodilo.

Sice širokoúhlý (16mm) snímač nenabízí nic pokročilého, ale rozhodně se dá vyřádit při focení. Výsledné snímky asi neuchvátí fotografy, ale rozhodně vypadají dramatičtěji než běžné.

Ukázková videa

Xperia 5 – zhodnocení

Sony Xperia 5 nabízí velmi dobrou výbavu, byť displej jako takový je trochu nevyužitý. Není pro něj ještě obsah, pokud tedy počítáte možnost plnohodnotnějšího spuštění dvou aplikací najednou. Pokud bych měl vypíchnout jednu věc, která zde jednoduše chybí, bude to bezdrátové nabíjení.

Mobil řadím do kategorie „nudliček“ a rozhodně se nejedná o malé zařízení, ale na druhou stranu se bezvadně drží. Zvykl jsem si na Xparii 5 velmi rychle a v podstatě jsem nenašel nějaký velký nedostatek. To ale neznamená, že by se Sony nemohlo zlepšit. U foťáků jde vidět velký posun a hlavně se mi nejvíce líbil výstup z širokoúhlého (16mm) snímače při záznamu videa. Použitá stabilizace je bezvadná, byť jen elektronická.

Ocenil bych, kdyby Sony více zapracovalo na podání zvuku, aby obsahoval více basů, ale na to se dá zvyknout. Případně je zde možnost sluchátek, do kterých lze dostat vylepšení pomocí Dolby Atmos. Ať hledám, jak hledám, tak najít opravdový nedostatek je dosti komplikované u této novinky. Poslouží skvěle a nabízí dostatek bonusových funkcí. Jen možná kdyby byla cena nižší, mohlo by se jednat o prodejní hit.

Plusy

  • kompaktnější provedení
  • foťáky na hraní
  • odolnost
  • stereo

Mínusy

  • absence bezdrátového nabíjení
  • UX aplikace na focení
  • nevyužitý displej
  • cena
HEUREKASony Xperia 5 Dual SIM na Heureka.czSony Xperia 5 Dual SIMCena od 7 429 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Super recenzia 👍👍👍👍

Super recenzia

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat