Sony Xperia 1 – návrat na vrchol recenze

Sony Xperia 1 – návrat na vrchol [recenze]
2019-06-23T14:58:44+02:00
• 21. 6. 2019
8

Japonská společnost Sony nás roky zásobovala top modely řady Z a posléze XZ, přičemž v označení byl ke konci už docela zmatek. Nyní se výrobce rozhodl k novému názvu, a to není jediné, co se změnilo. Především filozofie uvnitř firmy se změnila, a to znamená jediné – více technologií Sony v telefonu. Nejvíce vylepšení slibuje asi právě fotoaparát. Jaký je v porovnání s konkurencí? Jak se povedl samotný telefon?

Obsah balení

Normálně již ani o obsahu balení nepíši, tentokrát ale udělám výjimku. Velice potěšující je přítomnost rychlého adaptéru o výkonu 18 W, do kterého se zapojuje USB-C konektor. Jedná se tedy o kabel, který má na obou stranách tento konektor. Pokud tedy máte počítač bez něj, nepřipojíte se k němu, nebo si musíte koupit náhradní kabel. Jistou zajímavostí jsou pak dodávaná sluchátka, která totiž mají 3,5mm jack. Ten ale samotný telefon nemá. Ve většině případů výrobci dodávají rovnou sluchátka s USB-C, Sony ale nikoliv. Redukce na 3,5mm jack je však naštěstí přítomna.

Konstrukce

Japonský výrobce jde svou vlastní cestou a snaží se zaujmout jinak než výřezem nebo dírou v displeji. Tak trochu tento přístup Sony chválím, snaha o originalitu se cení. Rámeček nad displejem je však kvůli tomu relativně velký na dnešní dobu. Musím však zmínit, že vzhledem k poměru stran mi to ani tolik nevadilo. Design včetně displeje je díky tomu nerušený. Spodní rámeček je pak stejně velký jako u většiny telefonů dneška.

Jedná se o velmi vysoký telefon, který je díky použití poměru stran 21:9 příjemně úzký. Dosáhnout palcem na horní část displeje je však nemožné. Do ruky na šířku padne skvěle a bylo by super, kdyby měl telefon poměr stran třeba jen 18:9. Ačkoliv displej má úhlopříčku 6,5 palce, právě kvůli použitému poměru stran je šířka telefonu velmi podobná třeba Galaxy S10 s 6,1 palci.

Na mnoho výhod použitého poměru jsem totiž nepřišel. Skvělé využití se nabízí pro dvě aplikace spuštěné najednou. To ale osobně vůbec nepoužívám a ani mi nedává smysl soustředit se na dvě aplikace naráz. Naopak při sledování videí na šířku, která jsou většinou ve formátu 16:9, máte velký černý prostor po bocích.

Samotná konstrukce je velice kvalitně zpracována a námi testovaná černá verze je velmi elegantní. Sony nehraje jako třeba Huawei všemi barvami s různými přechody, ale nabízí se ještě bílá, stříbrná a fialová. Na zadní a přední straně se nachází sklo Gorilla Glass 6. Samozřejmostí je pak voděodolnost s certifikací IP68.

Čtečka otisků prstů

Zatímco někteří výrobci se již odhodlali integrovat čtečku otisků prstů do displeje, Sony sází na osvědčenou technologii. Stejně jako třeba Galaxy S10e (recenze) má totiž čtečku na boku zařízení. Za tento krok se vůbec nezlobím, jelikož čtečky v displeji ještě nejsou tak rychlé a spolehlivé. Přesto si zde neodpustím kritiku, jelikož především software čtečky je špatně proveden.

Pro odemčení stačí totiž prst jen přiložit a při neúspěšném odemčení nedostanete žádnou zpětnou vazbu. Naopak při úspěšném odemčení telefon zavibruje. Největší problémem je pak fakt, že kolikrát omylem třeba rukou v kapse provedu několik neúspěšných pokusů pro odemčení a posléze, když chci telefon skutečně odemknout, tak se nic neděje. Xperia 1 vám totiž nic neřekne, dokud nerozsvítíte displej, a tak máte pocit, že čtečka nefunguje.

Čtečka je pak navíc jen senzorové tlačítko, které se nemačká. Pro zamčení displeje tak použijete druhé tlačítko hned pod ní. Velice potěšujícím prvkem na těle bylo pak tlačítko pro fotografování. Sony je snad jediný výrobce, který na něj nezanevřelo. Přitom řekl bych, že je snad ještě lepší než kdy dříve. Jeho stisk je velmi měkký a prakticky eliminuje možnost pohnout si s telefonem při jeho zmáčknutí.

Dlouhý displej

Zobrazovací panel a jeho poměr stran jsem již nakousl v dřívější kapitole. Nejedná se o nejpraktičtější poměr stran, při běžném používání. Zvyknete si však vcelku rychle. Samotný displej je vynikající OLED panel se 4K rozlišením o velikosti 6,5 palce. Velice mě potěšila kvalitní kalibrace barev. V základu je sice aktivní režim, co má trochu zářivější barvy. V nastavení lze přepnout na „režim autora“, který je kompatibilní s 10bitovou hloubkou HDR a nabízí věrnější reprodukci.

Hardware

Uvnitř tepe nejvýkonnější čip pro Android telefony v současnosti a to Snapdragon 855. Ten je doplněný o 6 GB operační paměti, což je vskutku dostatečná hodnota. Během používání jsem byl kolikrát překvapen, kolik aplikací se tam vejde. Optimalizace je ukázková. Vnitřní úložiště má v základu 128 GB a lze jej dále rozšířit paměťovými karty microSD. Benchmarky můžete vidět níže, výsledná čísla jsou srovnatelná s jinými top modely.

Baterie nabízí kapacitu 3300 mAh, což zní jako kámen úrazu při pohledu na velký displej s úhlopříčkou 6,5 palce. Musím však konstatovat, že jeden den jsem dával zcela bez problémů. Doba aktivní displeje (screen-on-time) se vždy pohybovala kolem 5 hodin, což je zcela srovnatelné s konkurencí. Dva dny ale Xperia 1 již nedává, na snímku obrazovky níže můžete vidět tento pokus. Přesto s takto malou baterií je mi záhadou, jak je výdrž dobrá.

Fotoaparát

Asi nejvíce zvědavý jsem byl u nové Xperie na fotoaparát. U Sony jsme byli roky zvyklí na paradox, že přestože tato společnost vyrábí obrazové senzory pro většinu telefonů a dělá vynikající fotoaparáty, tak samotné Xperie příliš nevynikaly a to ani parametry. Nyní u nové „jedničky“ se do vývoje konečně zapojila i divize Sony Alpha a tak novinka nabízí třeba EyeAF, neboli ostření na oči.

Samotné specifikace fotoaparátu také značně pokročily. Konečně jsme se dočkali optické stabilizace a to rovnou dvou ze tří fotoaparátů. Světelnost oproti poslednímu top modelu Sony Xperie XZ3 poskočila z f/2.0 na velmi slušných f/1.6 u hlavního snímače. Fotoaparáty máme též rovnou tři a ne jen jeden. Ten hlavní je totiž doplněn o ultraširokoúhlý s 16mm ohniskem a o snímač s dvojnásobným přiblížením s ohniskem 52 mm. Všechny tři zadní senzory nabízí rozlišení 12 MPx.

Hlavní fotoaparát

Výsledná kvalita fotografií je velký pokrok pro Sony. Ve dne vynikají snímky s velmi věrným barevným podáním, za horšího osvětlení zase naopak s relativně malou přítomností šumu. Samotné zpracování snímků zajišťuje obrazový procesor BIONZ X, kde prý dochází k redukci šumu již v RAW před kompresí. Dynamický rozsah a HDR je velmi slušný, jen občas jakoby Xperie zapomněla HDR zapnout.

Noční snímky jsou též slušné, ale bez světla kouzla nečekejte, zde je Google či Huawei trochu dál. Speciální noční režim zde zcela totiž chybí, což je škoda. Přesto při focení na automatiku dochází k delšímu snímání, závěrka je však vždy maximálně 1/4 s. Výborně funguje pak ostření na oči EyeAF převzaté ze zrcadlovek Sony Alpha. Kdykoliv telefon detekuje tvář, automaticky zvýrazní oko a zaostří na něj.

Zoom 2x

 

Ultraširokoúhlý

Vcelku překvapen jsem byl výchozím nastavením ultraširokoúhlého fotoaparátu, které bylo nastaveno na zachování deformace za účelem lepší kvality. Osobně však tyto fotky měly opravdu velké zkreslení (pomalu fish-eye efekt) a tak jsem přepnul na nastavení redukce zkreslení. Nepřijde mi, že by kvalita nějak trpěla. Ostatní výrobci též rovnou zkreslení odstraňují.

Více testovacích snímků si můžete prohlédnout zde

Aplikace foťáku byla také mírně inovována, bohužel jsou zde určité nedostatky. Především přepínání mezi ultra-širokoúhlým snímačem a těmi ostatními trvá strašně dlouho. Prodleva je zde 1-2 sekundy. Manuální režim neumožňuje focení do RAW a také v něm nelze přepnout na ultra-širokoúhlý snímač. Tyto nedostatky by však mohla vyřešit aktualizace softwaru.

Nahrávání videa

Sony se činilo i v oblasti nahrávání videa. Kromě klasické aplikace fotoaparátu můžete nahrávat i v profesionálnější aplikaci Cinema Pro. Pro fanoušky nahrávání videa je zde spousta nastavení včetně mnoha barevných profilů, nastavení filmové frekvence 24 fps a další. Aplikace pak umožňuje klipy spojit a exportovat. Ukázkové videa na neutrální barevný profil Venice CS, který vyžaduje další dobarvení v příslušném programu v post-produkci, si můžete prohlédnout zde.

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 9.0 Pie a potěšila mě přítomnost nejnovější bezpečnostní záplaty z června. Sony se o aktualizace dobře stará. Ovládání systému vychází z čistého Androidu, přičemž v nastavení můžete zpět zapnout klasická tři navigační tlačítka.

Systém vám hned po prvním spuštění dá na výběr, jaký bloatware chcete doinstalovat. Aplikace Booking nebo Amazon Shopping se tak zcela zbavíte. Bohužel v této nabídce chybí Fortnite Installer a Arena of Valor, které jsou předinstalované za všech okolností a jdou jen zakázat. To trochu kazí dojem jinak vcelku čistého Androidu.

Zhodnocení Xperia 1 – elegantní pracant

Skoro až na vrchol. Tak bych novou Xperii 1 shrnul v jedné větě. Sony udělalo velký pokrok například v oblasti fotoaparátu a už se pomalu může řadit mezi špičku. Xperia 1 si designem na nic nehraje a přesto je velmi elegantní. Nenabízí sice žádný výřez nebo díru v displeji a horní rámeček může dnes působit jako moc široký. Každého také nezaujme nezvyklý poměr stran displeje. Přesto Sony chválím za snahu nedělat všechno jako ostatní.

Xperii 1 bylo radost používat především z důvodu skvělé optimalizace a téměř čistého Androidu. Užíval jsem si také přítomnost tlačítka na focení. Rozlišení 4K na takto malý displej je možná až moc, důležité však je, že je to skvělý OLED panel.

Není ale všechno zlato, co se třpytí. Výrazným nedostatkem je absence bezdrátového nabíjení, přitom skleněná záda novinka má. Nepotěší také občas nespolehlivá čtečka otisků prstů nebo pomalé přepínání mezi fotoaparáty. Tyto dva problémy by ale mohl výrobce opravit aktualizací. A možná by mohl dodat i nahrávání videa ve 4K při 60 snímcích za sekundu, které nyní chybí.

Xperia 1 je zkrátka trochu jiná a pokud vás tento telefon zaujal, bude vám výborně sloužit. Cena je stanovena na 24 tisíc korun, přičemž kdyby byla o něco nižší, tak bych se vůbec nezlobil. Každopádně směr Sony dostat svoje technologie z jiných divizí, který u „jedničky“ vidíme, je rozhodně správný.

Klady

  • Vynikající 4K OLED displej
  • Snaha o originalitu
  • Kvalitní elegantní konstrukce
  • Výrazný pokrok ve fotoaparátu

Zápory

  • Pomalé přepínání mezi fotoaparáty
  • Chybí bezdrátové nabíjení
  • Občas nespolehlivá čtečka otisků
  • Chybí nahrávání ve 4K při 60 fps
HEUREKASony Xperia 1 na Heureka.czSony Xperia 1Cena od 9 790 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Juraj Slezák

25. 6. 2019, 19:21

Huawei a Google nočné fotky pre niekoho môžu byť lepšie.. ale zase vyzerajú umelo, tie špeciálne nočné režimy snáď vyzerajú ako kebyze ma svitat… Mne osobne sa také gycove foto nepáčia. Nepôsobí to reálne ako to vidí ľudské oko.

Aj ty Johan? Aj ja. Tiez mi vadi cierny, pozeral som na You tube videa, vyzera naozaj dobre.

Robim si zalusk, konci mi kontract ale nechcem cierny. Mam dlhe roky Sony a som spokojny

Kontract:)))

Martin Jeřábek

VIP 21. 6. 2019, 16:00

Hmm 5 hodin SoT je běžné u vlajkových lodí? Ne běžně je 8 hodin. 5 je z dob 2017.

Miroslav Růžička

VIP 21. 6. 2019, 16:09

Vycházím ze své zkušenosti, kde já většinou u mobilu u top modelů dávám 5-6 hodin, ale samozřejmě záleží, jak konkrétně telefon použíte, já jsem vcelku náročný uživatel.

Přemysl Vaculík

VIP 21. 6. 2019, 16:22

Jde taky o to, jaké aplikace se používají. Tedy jak moc jsou náročné na procesor. Také to tak mám, jak píše Miroslav.

SUPER TOY CLUB PEPČA

21. 6. 2019, 15:49

zajímavé?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat