Huawei pozvolna začíná prodávat čipy konkurenci

Huawei pozvolna začíná prodávat čipy konkurenci
2019-10-20T16:30:19+02:00
• 20. 10. 2019

Huawei investuje 2 miliardy dolarů do kyberbezpečnosti a další miliardu dolarů na nalákání 5 milionů vývojářů mobilních aplikací. Vše je spojené se zákazem USA, který nedovoluje americkým společnostem obchodovat s Huawei. Sice se objevují náznaky, že by mohlo dojít ke změnám, které by například vrátily Google služby na mobily této společnosti, ale zatím nebylo rozhodnuto. Společnosti se zatím daří, aspoň podle dosavadního vývoje na trhu s mobily, ale to nemusí dlouho trvat. Nyní se ukazuje, že Huawei zaútočí na trh s čipy.

Huawei na vzestupu?

Firma kromě výroby smartphonů a dalších zařízení produkuje také čipy a vlastní procesory Kirin. Již v minulosti se objevily náznaky, že bychom se mohli dočkat právě procesorů i zařízeních konkurence, ale zatím se tak nestalo. Huawei asi nechce tento vstup uspěchat a začíná pozvolna.

Za vývojem a produkcí polovodičových součástek stojí společnost HiSilicon, kterou kompletně vlastní Huawei. Do této chvíle byl Huawei také hlavním a zřejmě jediným zákazníkem, ale to se nyní mění. HiSilicon začíná nabízet součástky pro internet věcí i ostatním společnostem, ale důležitější je, že i konkurence si může pořídit modemy pro 4G sítě. Konkrétně je v nabídce modem Balong 711, ale ve hře jsou i další součástky.

Huawei si takto pomalinku otevírá možnosti ke zvýšení zisků, což bude zapotřebí, pokud se situace kolem mobilů nebude vyvíjet příliš dobře. Ve hře jsou také modemy pro 5G sítě a samozřejmě i samotné procesory. Hlavním rivalem v této sekci je Qualcomm, ale i další společnosti.

Budeme si muset počkat, jak moc chce Huawei zaútočit na trh polovodičových součástek. Společnosti Qualcomm a třeba Mediatek by mohly pocítit působení čínského giganta hlavně v Číně. Možná se tak dočkáme nové konkurenční války, která by mohla přinést rychlejší vývoj nebo úpravy cen, z čehož by mohli těžit zákazníci.

Zdroje: globaltimes.cn, gizmochina.com, scmp.com, en.gizchina.it

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat