Huawei chce nalákat 5 milionů vývojářů mobilních aplikací

Huawei chce nalákat 5 milionů vývojářů mobilních aplikací
2019-09-25T12:30:38+02:00
• 25. 9. 2019
3

Huawei je v nelehké situace, jelikož se společnost stala rukojmím v obchodní válce mezi USA a Čínou. Již jsme se dočkali představení prvních mobilních telefonů bez služeb společnosti Google. To znamená, že není k dispozici Obchod Play, Youtube, Gmail a další aplikace, ale to není hlavní problém. Absence Google Play Services znemožňuje používání některých aplikací. Huawei tak musí začít usilovněji budovat vlastní ekosystém, který může aspoň ze začátku nabídnout takový servis jako u zařízení Android s plnou podporou Googlu.

Série Huawei Mate 30 představena, Google služby nehledejte

Huawei investuje 1,5 miliardy dolarů

Čínský gigant tak trochu vytušil, že v budoucnu se může dostat do problémů a nastartoval speciální program lákající vývojáře k vytváření aplikací pro ekosystéme společnosti Huawei. Do této chvíle se do programu registrovalo na 1,3 milionu jednotlivých vývojářů, přičemž se spolupracuje se 14 tisíci vývojářskými společnostmi. Samotný program za svou existenci vytvořil 21 otevřených laboratoří OpenLab, vývojářských komunit, soutěží a certifikací.

S uvedením nových mobilů bez Google služeb došlo také na nastartování programu 2.0, jehož cílem je nalákat 5 milionů vývojářů. Také jsme se dočkali Huawei Mobile Services (HMS) jakožto náhrady za Google Play Services. Firma zainvestovala i do cloudových technologiích. Došlo na představení nástrojů pro vývojáře, jako jsou třeba Kunpeng Developer Kit a platformu ModelArts 2.0 AI pro vývoj softwaru na výpočetních platformách Huawei Kunpeng a Ascend.

Dokonce byla oznámena užší spolupráce s Linux Foundtation nebo UNESCO. Huawei tak stojí na úplném začátku a je poměrně jasné, že si vše vyžádá velké investice. Samotný Developer Program 2.0 se dočká finanční injekce ve výši 1,5 miliardy dolarů.

I přes investice návrat ke Googlu?

Na základě oznámení novinek a výše investic by se dalo soudit, že se Huawei už ani nebude chtít vrátit ke Google službám, pokud dojde ke zrušení sankcí, ale není tomu tak. CEO společnosti se nechal slyšet, že pokud dojde ke zrušení nebo zmírnění sankcí a společnost bude moci znovu plně spolupracovat s Googlem, okamžitě nově představené mobily dostanou aktualizaci, která přinese Google služby a aplikace.

Veškeré investice se tak mohou zdát jako zbytečné, ale je nutné brát v potaz, že Huawei má využití pro svůj ekosystém. Hlavně myslíme čínský trh, kde ostatně Google nepůsobí a tamější mobilní telefony mají jinou softwarovou výbavu, byť mají Android.

Zdroj: androidcommunity.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Eva Krušinová

25. 9. 2019, 22:46

Absence Google aplikací je nafouknutá bublina. Náročný zákazník, který chce nejlepší špičkový smartphone si Huawei Mate 30 Pro pořídí. Stáhnout Google aplikace zabere jen pár minut.
https://smartmania.cz/jak-dostat-google-sluzby-a-aplikace-na-huawei-mate-30-pro-navod/

…..registrovalo se 1,3 vývojářů ???

Přemysl Vaculík

VIP 25. 9. 2019, 14:54

Hups, někam se mi ztratilo slovo, díky za upozornění, doplněno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat