Apple pracuje na vylepšení voděodolnosti iPhonů

Apple pracuje na vylepšení voděodolnosti iPhonů
2019-07-29T18:00:11+02:00
• 29. 7. 2019
1

Mnoho společností nyní nabízí voděodolné smartphony. Zpravidla je tato vlastnost zdůrazněna ve specifikacích označením IP68, což znamená, že by mobil nebo jakékoliv jiné zařízení mělo vydržet v hloubce 1,5 metru po dobu 30 minut. Uživatel si tak může myslet, že lze jít s mobilem do bazénu nebo něco podobného, ale není tomu tak. Smartphony nejsou designované tak, aby bylo možné s nimi plavat. Navíc firma mnohdy ve svých podmínkách uvádějí, že na poškození vodou se nevztahuje záruka. Apple patří mezi takové firmy, ale to ještě neznamená, že by nepracoval na vylepšení.

Lepší odolnost vůči vodě u iPhonů

Za posledních pár let se mobilní telefony hodně změnily po konstrukční stránce. Například došlo na odebrání možnosti vyjmutí baterie. Díky tomu jsou pevnější a vydrží více. Nyní je spíše trend v odstraňování konektoru pro sluchátka, což má pozitivní dopad na vylepšení voděodolnosti. Apple se ale začíná zaměřovat na tlačítka a jejich vylepšení.

Na trhu najdeme již pár mobilů bez tlačítek pro vypnutí a ovládání hlasitosti, ale tento trend se neujal, aspoň zatím. Apple nechce jít touto cestou, soudě podle nového patentu. Ten popisuje vytvoření komplikovanějšího tlačítka, které je umístěno do konstrukce. Skrze ni by nemělo dojít k proniknutí vody do zařízení, ale zároveň by měl mít uživatel možnost cvaknutí.

Do této chvíle jsou tlačítka na smartphonech velmi jednoduchá. Kus plastu nebo kovu zatlačí na spínač uvnitř zařízení. Nový mechanismus od Applu vypadá dost komplikovaně a ačkoliv by měl ochránit před vniknutím vody do konstrukce, tak jeho komplikovanost možná bude problémem v rámci delšího používání. Stačí například připomenout nový typ kláves u počítačů od Applu, kde konstrukce poruchová.

HTC U12 Plus – mačkací nádhera se slušným výkonem [recenze]

Zdroj: appleworld.today

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jarda Jelínek

29. 7. 2019, 21:00

Omlouvám se, ale musím upřesnit.
IP68 je trvalé ponoření do vody dle specifikací výrobce.
IP67 je ponoření na 30 minut do hloubky 1m.
Takže v reálu často bývá IP68 horší, právě díky dodatečným specifikacím výrobce.
Ovšem ani IP67 u běžných telefonů moc nefunguje (skutečné outdoorové telefony jsou na tom samozřejmě lépe). Proto na IP67 výrobci neposkytují záruku. Nalákají, slíbí, ale nezaručí. Možná je na čase nějaká menší hromadná žaloba podvedených uživatelů :-).
Přesto díky za článek.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat