HTC U12 Plus – mačkací nádhera se slušným výkonem recenze

HTC U12 Plus – mačkací nádhera se slušným výkonem [recenze]
2018-11-07T11:29:47+02:00
• 7. 11. 2018
1

Dnes se podíváme na aktuální vlajkovou loď společnosti HTC, konkrétně na model HTC U12 Plus. Výrobce se u tohoto modelu především zaměřil na design, fotoaparát a vylepšení Edge sense. Tak se společně pojďme podívat, jak si aktuální top model vede.

Balení – od minula nezměněno

Jak již z nadpisu kapitoly vyplývá, tak se podíváme na obsah krabičky. Ta neprošla od minulého modelu téměř žádnou změnou. Po rozbalení na vás rovnou mrkne nový model, který když vyndáme, tak se dostáváme na příslušenství. První položkou je nabíjecí kabel, který je USB typu C a podporuje QuickCharge.

Dále zde nalezneme sluchátka, která mají také konektor USB typu C, jelikož 3,5mm jack byste na tomto modelu hledali marně. Jednou změnou je, že na rozdíl od minulého top modelu U11 v krabičce nenaleznete redukci na 3,5mm jack, což je dle mého názoru škoda. V krabičce samozřejmě nechybí pár brožurek a sponka na otevření šuplíku pro SIM kartu. Jako bonus zde najdete plastový průhledný kryt.

Design a konstrukce – netradiční, ale brilantní design

Už u minulého modelu se hodně mluvilo o netradiční konstrukci, ale společnost HTC to u tohoto smartphonu dotáhla. Jelikož telefon nemá žádná hardwarová tlačítka, vše je řešeno pomocí mačkacího rámu zařízení. Na čelní straně se nachází 6″ displej, nad ním nalezneme po levé straně dvě selfie kamerky, poté reproduktor a potřebné senzory.

Pokud se podívám na zadní stranu, tak zde přichází celkem zajímavá designová změna, která se nachází jen u modré varianty, kterou pro vás recenzujeme. Zadní část je totiž průhledná a vidíte na komponenty, které se nacházejí přímo pod zadním krytem. Kromě průhledných zad zde najdeme opět dvojici snímačů a u nich dvojitý LED blesk. Pod snímači se nachází čtečka otisků prstů, která je velmi svižná. Jen mé osobě nesedí umístění, jelikož je pro mě přívětivější, když mohu telefon odemknout skrze čtečku, i když leží na stole.

Jak jsem již zmiňoval, telefon nedisponuje žádným hardwarovým tlačítkem, vše je řešeno pomocí tlakových senzorů. Aby bylo odemčení zařízení nebo regulace jednodušší, tak v rámu jsou na příslušných místech vystouplá tlačítka, která však nejsou mechanická, nýbrž tlaková. Samozřejmě zde naleznete i možnost stlačení rámu i mimo výstupky. Stisknutím vyvoláte příslušnou akci, která je nastavena v Edge Sense.

Ve spodní části telefonu se nachází napájecí konektor USB typu C a reproduktor s mikrofonem. Pokud byste hledali 3,5mm jack, tak bohužel marně, jelikož vše je řešeno právě skrze USB typu C. Vzhledem k tomu, že telefon je kombinací kovu a skla, tak na okrajích jsou předěly pro antény, které jsou však decentní a podtrhují design zařízení.

Celkově je design zařízení opravdu zajímavý, netradiční, ale hlavně elegantní. Především mě těší, že výrobce se nenechal strhnout výřezem v displeji a zůstal u původního provedení. Co se týče porovnání s předchozím modelem, tak je zde vidět zajímavý posun kupředu. Opravdu na první pohled působí HTC U12+ kvalitním a honosným dojmem. Co se konstrukce týče, tak nikde nic nevrže a sedí, jak má. Jen vzhledem k proskleným zádům se zařízení více zahřívá, ačkoli je odpadní teplo rozvedeno do okrajů zařízení, tak je to v některých případech hodně nepříjemné.

Výkon – co dodat, prostě kvalitní stroj

Vzhledem k tomu, že HTC U12 Plus je vlajková loď společnosti HTC pro letošní rok, tak samozřejmě výkon zde hraje velkou roli. A musím podotknout, že zde společnost HTC určitě nezaváhala. Uvnitř telefonu tepe osmijádrový procesor od společnosti Qualcomm, respektive model Snapdragon 845. Procesor je ještě rozdělen do dvou clusterů po čtyřech jádrech. První nese označení Kryo 385 Gold a je taktován na 2,8 GHz. Druhý cluster je Kryo 385 Silver a zde je takt 1,7 GHz. Samotnému procesoru dopomáhá grafický čip Adreno 630.

Co se týče operační paměti, tak HTC disponuje pamětí RAM o velikosti 6 GB. Pro ukládání dat je zde úložiště o kapacitě 64 nebo 128 GB. Testován byl konkrétně model s kapacitou úložiště 128 GB. Pokud by někomu tento prostor nestačil, je zde možnost rozšíření pomocí microSD karty o velikosti až 512 GB. Při provedení benchmark testu od AnTuTu, tato sestava dosáhla na skóre 252 519 bodů. Což není špatný výsledek, ale top modely se mnohdy dostávají na vyšší příčky.

Podíváme-li se na to z uživatelského pohledu, tak jsem zde neměl žádnou výtku, jelikož telefon běžel zcela plynule a během testování nedošlo k žádnému zaseknutí ani při hraní náročnějších her. Pokud zařízení využíváte jako pracovní nástroj stejně jako já, tak se k maximálním možnostem ani nepřiblížíte. Vzhledem k operační paměti o velikosti 6 GB se nemusíte starat ani o otevřené aplikace v paměti, jelikož paměti je vždy dostatek.

Celkově hodnotím výkon zařízení jako zcela dostačující. Jelikož umožňuje plynulý běh zařízení za jakýchkoli podmínek a během hraní her jsem také nepocítil žádný problém. Jen je škoda, že v benchmarku od AnTuTu se telefon umístil až na desáté příčce. Zde jsem očekával o něco větší skóre. Důležité je však, že jsem neměl s výkonem zařízení nikdy problém.

Specifikace testovaného modelu HTC U12+

  • Procesor: osmijádrový, Snapdragon 845 (SDM845)
  • Grafický čip: Adreno 630
  • RAM:  6GB
  • Úložiště: 128 GB s možností rozšíření až na 512 GB
  • Displej: 6″ LCD displej s rozlišením 2 880 x 1 440 pixelů (537 ppi) a s podporou HDR10
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: duální 16 Mpix (f/2.6) a 12 Mpix (f/1.8)
    • Přední: duální 8 + 8 Mpix (f/2.0)
  • Rozměry: 156,6 x 73,9 x 8,7 milimetrů
  • Váha: 188 gramů
  • Baterie: 3 500 mAh
  • Operační systém: Android 8.0(Oreo)
  • Konektivita: USB typu C, wifi 802.11 a/b/g/n/ac , LTE, NFC, Bluetooth 5.0, GPS, Glonass
  • čtečka otisků prstů, DualSIM, QuickCharge

Software – svižný a klasický Sense

Po stránce softwaru je telefon vybaven Androidem ve verzi 8.0 (Oreo) s nástavbou od společnosti HTC. Co se týče úprav Androidu, tak zde si již uživatelé HTC museli zvyknout na grafické změny a přidání Feedu novinek. Já osobně nástavbu považuji za zajímavé rozšíření čistého Androidu. Vše je zde přehledné a prostě HTC, jelikož se žádná velká změna oproti minulému modelu nekonala.

Co se týče předinstalovaných aplikací, tak samozřejmě se zde něco málo najde. Především pak softwarové řešení od HTC, jako je video editor Zoe nebo aplikace Vive. Plynulosti samotného operačního systému není co vytknout. Samozřejmě na to má velký vliv i hardware zařízení.

Edge Sense – ještě tomu něco chybí

Jak jsem již zmiňoval v předchozí kapitole, tak telefon není vybaven klasickými tlačítky pro regulaci hlasitosti nebo tlačítkem pro vypnutí. Vše je řešeno pomocí mačkacího rámu. V nastavení telefonu si poté můžete zapnout také funkci, která při dvojitém poklepání na rám displeje vyvolá nastavitelné menu nebo zmenší grafické rozhraní na dosah palci. Menu je zobrazeno v kruhové podobě a vždy je na displeji vidět jen jedna polovina. Do tohoto menu si můžete přidávat různé odkazy na aplikace, kontakty nebo na systémové funkce, jako je baterka nebo zapnutí Wi-Fi hotspotu.

Kromě této novinky máte samozřejmě možnost klasických zkratek Edge Sense, jako je jednoduché stisknutí rámu nebo dlouhé stisknutí rámu telefonu. Na tyto zkratky si můžete nastavit i mnoho funkcí. Já osobně měl na krátké stisknutí fotoaparát a na dlouhé rozsvícení baterky. Ale je zcela na uživateli, co si zde nastaví, a to dokonce pro každou aplikaci zvlášť. U zkratek i poklepu máte možnost nastavení intenzity stisknutí, při které bude telefon reagovat. Telefon navíc pozná, jakým způsobem ho držíte v ruce, a uzamkne otáčení displeje i jeho zhasínání. To je šikovné například při čtení na boku, nebo pokud někomu ukazujete fotografii a nepřejete si, aby se otáčela.

Nyní se dostáváme asi k největšímu zklamání. Jelikož tlačítka hlasitosti a tlačítko pro vypnutí nemají možnost regulace intenzity, tak díky tomu může docházet k nechtěnému zeslabení zvonění nebo k uzamčení telefonu. Sám jsem se několikrát potýkal s tím, že když se telefon více zahřál například na sluníčku, tak jsem jej nemohl zkrotit. To je podle mě největší problém celého mačkacího rámu.

Dalším problémem, se kterým se u HTC potýkám, je absence funkce, která by nedovolila odemknutí telefonu v kapse. Především pokud se telefon zahřeje a nemáte možnost snížit citlivost stisknutí vypínacího tlačítka, tak velmi často dochází k rozsvícení displeje v kapse a následné zablokování, jelikož čtečka otisku prstů se snaží odemknout zařízení. Takže je velmi nepříjemné, pokud vyndáte zařízení z kapsy a musíte čekat 30 sekund na odblokování. Dle mého názoru je to další velké mínus.

Celkově hodnotím mačkací rám jako zajímavou novinku, která však potřebuje ještě doladit, a to především po stránce citlivosti. Při testování jsem si často říkal, že bych se raději vrátil ke klasickým tlačítkům a ponechal technologii Edge Sense pouze doplňková gesta.

Fotoaparát – kvalitní, ale konkurence je stále o krok napřed

Asi největší kostlivec ve skříni společnosti HTC je fotoaparát. Telefon je na zadní straně vybaven dvojicí snímačů. První disponuje rozlišením 12 Mpix, světelností f/1,8 a velikost pixelu je 1,4 µm, dále tento snímač disponuje optickou stabilizací. Druhý snímač disponuje rozlišením 16 Mpix, ale reálné rozlišení je pouze 12 Mpix, světelnost je zde f/2,6 a velikost pixelu je 1,0 µm. U druhého snímače však nalezneme dvojnásobný optický zoom.

Selfie kamera disponuje také dvěma totožnými snímači o rozlišení 8 Mpix, světelností f/2,0 a velikostí pixelu 1,12 µm. Možná si řeknete, proč na přední straně dva čipy. Výrobce s jejich pomocí zajišťuje prostorové vnímání obličeje, díky čemuž není možné telefon odemknout pouhou fotografií. Navíc díky dvěma fotoaparátům disponuje přirozeným Bokeh efektem i selfie fotoaparát.

Když se podíváme na fotografické možnosti zařízení, tak za dobrého slunečního svitu se nedá fotografiím nic vytknout, jsou ostré, barvy jsou věrohodné a fotografie netrpí žádným digitálním šumem. Zajímavý je také režim Bokeh, který rozmazává pozadí fotografie. Tento režim je výhodný především pokud fotíte portréty nebo makro snímky. Výhodou je, že si můžete nastavit nejen úroveň rozmazání, ale také konkrétní část, která má být rozmazána a která má být naopak ostrá. Vše je navíc možné upravit i po pořízení snímku.

Cos se týče fotografií focených za horších světelných podmínek, tak zde opět HTC pokulhává, fotografie nejsou ostré a digitálního šumu je opravdu velmi hodně. Bohužel mnohdy stačí již špatné osvětlení v domácnosti a fotografie jsou oproti konkurenci horší. Na druhou stranu musím pochválit, že oproti minulému roku je zde viditelný rozdíl, jen konkurenční společnosti jsou stále o kus napřed.

Výsledné fotografie

   

Pokud se podíváme na točení videa mobilním telefonem, tak zde máte možnost natáčet až v rozlišení 2160p při 60 fps, což není špatné, a výsledná videa splnila má očekávání. Při natáčení videa ve FullHD telefon kombinuje jak optickou, tak elektronickou stabilizaci. Při záznamu ve 4K se pak bohužel spoléhá pouze na elektronickou, která není tak účinná. Výrobce ale umožňuje video po natočení dodatečně dostabilizovat. Samozřejmě v nabídce nechybí možnost slowmotion záběru nebo režim Hyperlapse. Co se však musí určitě HTC pochválit, tak je kvalitní stereo zvuk při natáčení videí.

Čtyři mikrofony umožňují také záznam prostorového zvuku, nebo akustický zoom. Tato funkce dokáže odfiltrovat ruchy z bezprostředního okolí a zaměřit se zvukem na vzdálený objekt. To se může hodit například při záznamu přednášky nebo divadelního představení. Zajímavá může být i možnost zachytit zvuk v kvalitě Hi-Res.

Nastavení samotného fotoaparátu je přehledné a jednoduché na ovládání. Automatický režim nefotí nijak špatně, kdo si rád vyhraje při focení, tak může využít i režim pro. Já osobně jsem mnohdy raději nastavoval vše sám, ale HTC se opravdu snaží, aby automatický režim byl dobrý. Jak jsem již zmiňoval, proti aktuální konkurenci tomu něco chybí. Jinak celkově hodnotím fotoaparát telefonu jako pokrok od minula s povedenou funkcí Bokeh, ale některé telefony jsou stále napřed.

Displej – příjemné QuadHD

Telefon je osazen 6″ displejem s rozlišením 2 880 x 1 440, což generuje jemnost obrazu 537 ppi a to je velmi příjemné při pozorování filmů či videí. Příjemným detailem je i podpora rozšířeného dynamického kontrastu HDR10, který využívá například Netflix nebo Youtube. Celkově displej zaujímá 80,3 % z plochy zařízení, čemuž i odpovídají opravdu malé rámečky. Co se týče rámečků displeje, tak zde musím společnost HTC pochválit za znatelné zlepšení oproti modelu U11.

Mě osobně těší, že se HTC nenechalo strhnout davem a displej nemá typický výřez v horní části. Co se týče brady telefonu, tak zde se nenachází čtečka otisků prstů a podle mě je zde nevyužitý prostor, kde mohlo být například logo společnosti, jelikož jediné se nachází na zadní straně zařízení.

Displej má po technické stránce velmi povedené podání barev a pozorovací úhly jsou také dobré. Díky této kombinaci je zážitek z používání zařízení více než dostačující. Musím pochválit rychlost regulace jasu displeje, která je opravdu přesná a nezklame. Displej je díky tomu krásně čitelný i za přímého slunečního svitu. Pokud by někomu bylo nedostatečné snížení jasu v tmavých podmínkách, tak lze využít nočního režimu, ale dle mého názoru byla regulace jasu optimální.

Celkově si myslím, že QuadHD byla dobrá volba, vzhledem k cenové kategorii zařízení. Pokud by však někdo měl problém s takto vysokým rozlišením, například kvůli baterii, tak je možné rozlišení snížit na klasické FullHD. Já osobně jsem si na QuadHD zvykl a zůstal jsem u něj, jelikož baterie si o snížení neříkala.

Výdrž – nic extra, prostě normální

Pro mnoho lidí je výdrž zařízení jednou z nejdůležitějších aspektů, jelikož využívají zařízení jako pracovní nástroj a nemají možnost zařízení stále nabíjet. Co se týče HTC U12 Plus, tak zde jsem nebyl ani zklamán ani překvapen. Zařízení vzhledem ke své cenové kategorii splňuje to, co bych čekal. V případě, že máte zapnutý displej na FullHD, tak se telefon bez problémů zvládne jednodenní provoz s dost velkou rezervou. Pokud však trochu šeříte, tak se dostanete i na provoz dvoudenní.

Pokud však displej necháte na QuadHD, tak se již určitě ochudíte o druhý den, ale ani při takto vysokém rozlišení se nemusíte bát, že byste do večerních hodin potřebovali nabíječku. Celkově pokud jsem s QuadHD rozlišením odpojil zařízení v ranních hodinách od nabíječky, a využíval jsem jej jako pracovní zařízení po celý den, tak jsem do pozdních hodin vydržel s úrovní baterie na 10 procent. To obnášelo brouzdání po sociálních sítích, telefonování nebo hraní nějakých her.

Celkově hodnotím výdrž baterie jako normální vhledem k cenové kategorii. A jsem rád, že společnost HTC nepodcenila výdrž vzhledem k možnému rozlišení QuadHD. Pro upřesnění, telefon je napájen baterií o kapacitě 3 500 mAh a samozřejmě nechybí podpora rychlého nabíjení, která zvládne telefon nabít přibližně do 50 minut na 80 %. Takže pokud byste byli náruživí hráči, tak jste schopni telefon vcelku rychle oživit.

Závěr

Dostali jsme se na závěr recenze modelu HTC U12 Plus. Po stránce designu se nedá modelu zcela nic vytknout, jelikož se jedná o netradiční design, který se nenechal příliš ovlivnit současnými trendy a je prostě svůj. Pokud držíte telefon v ruce, je na první pohled jasné, že se jedná o vlajkovou loď. Zajímavou novinkou, kterou žádný jiný výrobce nemá, je absence hardwarových tlačítek. Na první pohled je mačkací rám zajímavý a usnadňuje mnoho práce. Jen to prostě chtělo trochu víc práce na softwaru, jelikož mi opravdu hodně chybí možnost regulace intenzity u tlačítek hlasitosti a tlačítka pro vypnutí, díky čemuž se telefon při větším zahřátí stává neovladatelný.

Po stránce výkonu není co dodat, telefon je dostatečně svižný a výkonný na jakoukoli aktivitu. Zde není co vytknout, jelikož zařízení splnilo všechna má očekávání. Především 6 GB operační paměti má dost velkou rezervu a nedosáhl jsem nikdy během testování na hranice této kapacity. Software zařízení je jedním slovem prostě HTC, jelikož za poslední dobu nedošlo k nijak rapidní změně, kromě přidání nových funkcí spojených s Edge Sense.

Fotoaparát telefonu je určitě zase o něco dál než předchozí model a pro mnoho lidí je zcela dostačující, jen zde stále něco chybí k tomu, aby se HTC vyrovnalo konkurenčním výrobcům. Ale určitě si HTC zaslouží pochvalu za Bokeh mód, který vytváří efektní fotografie s přirozeně působícím rozostřením. Na něm je vidět, že má výrobce s duálními fotoaparáty zkušenost už z dob HTC One M8. Výdrž telefonu také splnila má očekávání, dokonce i předčila, jelikož jsem se bál, jak na tom telefon bude s výdrží vzhledem ke QuadHD, ale i zde se dostanete bez problému na jednodenní provoz a při troše šetření na den a půl. Vzhledem k podpoře rychlého nabíjení, telefon velmi rychle oživíte.

Displej zařízení musím jen chválit, jelikož jsem rád za QuadHD, které je při pozorování filmů a videí velmi příjemné. Pokud by však někomu přišlo takto vysoké rozlišení zbytečné, tak jej můžete jednoduše vypnout v nastavení zařízení. Co se týče pozorovacích úhlů, tak ty jsou vynikající a k podání barev není co dodat. Po stránce displeje jsem velmi potěšen.

Verdikt

Celkové hodnocení telefonu je velmi složité, jelikož z velké části splnil má očekávání, ale jsou zde určité aspekty, které se nedají přehlédnout. Bohužel se nejedná o model, který by dle mého názoru společnost postavil na nohy. Otázkou proto zůstává, kolik hřebíčků do rakve společnost ještě ustojí. HTC nedělá špatné telefony, ani špatné top modely, ale prostě vždy tomu něco chybí a pro běžného zákazníka zde není hlavní poutač, jako je u jiných vlajkových lodí. Mohla by jím být funkce Edge Sense, která je praktická, bohužel by však na rozdíl od HTC U11 zasloužila ještě nějaké ladění.

Klady:

  • Brilantní design
  • Slušný výkon
  • Kvalitní displej s QuadHD
  • Bokeh režim

Zápory:

  • Edge Sense tlačítka pro ovládání hlasitosti
  • Samovolné pokusy o odemknutí
HEUREKAHTC U12 Plus 64GB Dual SIM na Heureka.czHTC U12 Plus 64GB Dual...Cena od 6 881 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Hakus von Tyros

7. 11. 2018, 12:05

Super odborné (!) počtení.
O tom žádná. Ani náhodou.
Ale, pro dnešní uspěchanou dobu dost nadrozměrné.
Neva. Celý prosinec mám dovču, si to v klídku přeberu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat