Vodafone se také pochlubil 5G, dosáhl na 900 Mbps

Vodafone se také pochlubil 5G, dosáhl na 900 Mbps
2019-06-29T20:03:26+02:00
• 30. 6. 2019

Nedávno jsme vás informovali o testu 5G sítě společnosti O2 a nyní zde máme dalšího operátora v podobě Vodafonu. Ten jako obvykle provedl test na 54. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Aby to nebyla jen ukázka rychlosti sítě, tak operátor přistoupil k poměrně netradiční technologii komunikace.

5G a holografický hovor

Rychlost sítě dosahuje teoreticky na 1 Gbps, ale dle reálného měření, které poskytl operátor, dosáhla rychlost na 900 Mbps. Upload byl o poznání nižší, jen 58 Mbps, ale to vše záleží na nastavení sítě a také k čemu je připojena základová stanice. Jako ukázka možností je to pěkná, ale v reálném nasazení by asi zákazníci nebyli příliš nadšení, jelikož by jim něco takového vyčerpalo FUP během chvíle.

„V nové 5G síti kombinujeme ty nejlepší technologie, které jsou aktuálně na trhu dostupné, nejsme závislí na jednom dodavateli. Díky kombinaci technických prostředků od řady společností jsme dosáhli špičkových parametrů služby, maximální bezpečnosti sítě i efektivity využití rádiového spektra,“ vysvětlil Milan Zíka prostřednictvím 5G holografického hovoru ze svého pracoviště v pražských Stodůlkách.

Jak již bylo řečeno, součástí ukázky byl holografický hovor, kdy obě strany dělilo 120 km. Jedná se jen o demonstraci možností 5G sítě, která se jednak vyznačuje vysokou přenosovou rychlostí, ale také nabízí nízkou latenci, což se hodí pro nasazení u modernějších dorozumívacích prostředků, ale také pro služby jako AR nebo VR.

„Holografický hovor je symbolem toho, kam už se posunuly možnosti komunikačních technologií. A nejde jen o nějaký laboratorní test. V Karlových Varech jsme spustili první českou 5G síť, která už je připravená na reálný provoz. Položili jsme tak základy pro budování gigabitové společnosti,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat