O2 se pochlubilo 5G sítí, rychlost až 516 Mbps

O2 se pochlubilo 5G sítí, rychlost až 516 Mbps
2019-06-24T10:18:36+02:00
• 24. 6. 2019
1

V České republice se momentálně chystá aukce, která by měla přinést 5G technologii do našich končin, ale kromě toho se očekává, že by se mohl objevit další mobilní operátor. Nemusíme ale čekat na dokončení aukce, operátoři zpravidla získají možnost otestovat nebo vyvíjet technologii v rámci testovacích pásem na omezeném území. To činí i O2, které se pochlubilo výsledky.

„Sítě páté generace nabídnou odezvu do deseti milisekund, což je až desetkrát méně než u dosavadních technologií. Právě nízká odezva je klíčová pro rozvoj řešení pro průmysl, chytrá města, robotizaci nebo virtuální realitu,“ popisuje ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

O2 a 5G

Mobilní operátor se pochlubil testováním 5G technologie v Kolíně a rovnou nám poskytl informace nejen o naměřených rychlostech. Jak je vidět na snímcích obrazovek níže, přenosové rychlosti dosahují až na 500 Mbps, aspoň co se týče stahování. Zajímavější parametr je zpoždění, který se pohybuje okolo 5 ms. Právě to bude patřit mezi jedny z lákadel na novou 5G síť.

O2 vytvořilo tento test ve spolupráci s firmami CETIN a Ericsson, přičemž vše probíhalo v pásmu 3,5 GHz. Vše bylo doplněné o technologii Massive MiMo 64T64R a 256QAM.

„Na příchod sítí páté generace se nechystáme zavření v laboratořích – naopak je testujeme v reálných podmínkách s předními světovými dodavateli,“ dodává Jan Hruška.

Sice se jedná o poměrně zajímavou ukázku možností, ale nasazení nové technologie bude poměrně zbytečné, pokud se razantně nezmění tarify, které jsou nyní k dispozici. Sami si můžete spočítat, za jak dlouho byste vyčerpali FUP u vašeho tarifu s takovými rychlostmi. Navíc nejsou maximální.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondřej Hotovec

24. 6. 2019, 11:24

Hmm 31 sec….

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat