Huawei (ne)utlumuje výrobu, Čína se chystá na protiúder aktualizováno

Huawei (ne)utlumuje výrobu, Čína se chystá na protiúder [aktualizováno]
2019-06-05T09:45:02+02:00
• 5. 6. 2019
15

Aktualizováno 5. 6.

Na konci minulého týdne se začalo spekulovat, že Huawei utlumuje výrobu smartphonů s ohledem na americký zákaz. Nyní společnost vyvrací tyto spekulace a dodává, že výroba mobilů je na normální úrovni.

Odmítáme nepodložené informace, že společnost Huawei v reakci na zařazení na „seznam subjektů“ amerického ministerstva obchodu snižuje výrobu chytrých telefonů. Objem naší výroby na globální úrovni je v normálu a nevykazuje významné odchylky v žádném směru.

Původní článek 2. 6.

Pokud jste nebyli v poslední době bez dostupnosti internetu nebo jiných médií, tak jste zajisté postřehli, že společnost Huawei má problémy kvůli americkému zákazu. Ten je sice odložen přibližně do 16. srpna díky dočasné licenci. Ta umožňuje, aby Huawei stále spolupracovalo s americkými společnostmi. Nyní se začínají objevovat informace, které mohou nasvědčovat ještě větší válce.

Huawei opět patří do SD Association a dalších, ale na jak dlouho?

Huawei utlumuje výrobu

Dle neoficiálních informací společnost Foxconn, která zajišťuje mimo jiné sestavování mobilních telefonů, uzavřela několik linek zajišťujících sestavování Huawei zařízení. K tomuto kroku bylo přikročeno na příkaz samotné společnosti Huawei. Útlum výroby je poměrně logický krok, když nikdo neví, jestli dojde ke zrušení zákazu nebo bude platit v plném rozsahu.

Firma Huawei nijak nekomentovala tyto informace, ale několik zdrojů potvrdilo, že skutečně dochází k pozastavení výroby. Ke kompletnímu zastavení nedojde, jelikož společnost nepotřebuje Google služby pro zákazníky v Číně, takže tamější prodeje nebudou nikterak postihnuty.

Čína se chystá na protiúder

Čína se nechala slyšet, že v současnosti sestavuje svůj vlastní seznam subjektů, které nebudou moci spolupracovat s čínskými společnostmi. To by znamenalo, že pokud by se na seznam dostal například Apple, musel by si zajistit výrobu a sestavování iPhonů a jiných zařízení mimo území Číny. Kromě toho by Apple nemohl spolupracovat s čínskými společnostmi. Pakliže by se tak stalo, přesunutí výroby by bylo finančně nákladné, a to i z pohledu času. Mohlo by tak dojít k ohrožení prodeje letošních iPhonů, které se představí za několik měsíců.

Na seznam Čína zařadí takové společnosti, které nedodržují pravidla trhu, porušují smlouvy, nebo blokují či omezují dodávky z neobchodních důvodů (politických) nebo poškozují zájmy čínských společností. Sice se zde přímo nestanovuje, že by se na seznam mohl dostat nějaký stát, ale mezi řádky se dá vyčíst hodně. V podstatě mohou být potrestány ty firmy, které musí plnit nařízení USA ohledně zákazu spolupráce s Huawei.

Zatím neznáme jména firem, které jsou na čínském seznamu zakázaných společností. Dle stanoviska Číny dojde ke zveřejnění prvních jmen v dohledné době. Čína v podstatě použije nejtěžší kalibr, který může postihnout mnoho amerických společností, což může mít daleko větší dopad na USA.

Zdroje: bloomberg.com, phonearena.com, pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Doufám, že Čína omezí USA dovoz všech surovin na výrobu počítačových i mobilních komponentů a USA půjdou do (_!_), i se svým Trumpetou!!!!

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

6. 6. 2019, 6:49

Tak až zase bude nedostatek procesorů, grafik, disků a dalších, a bude se ve velkém zdražovat, nebudete si v podstatě moct koupit/sestavit nový počítač, taky budete takhle tleskat, nebo se přidáte k těm, co to považují za skandál?

Americká arogance dostane za uši. A to je teprve začátek. :-)

Bohuslav Vladyka

2. 6. 2019, 19:35

On ten Trump za to až tak nemůže. Stal se prezidentem a ted vidí, co se děje. Že se všechno dováží z Číny a doma se nevyrábí. To je staví do strašné situace, kdy vyvážejí jen dolary a to už dělají strašně dlouho a hrozí jim, že až se někdo z těch co mají obrovské zásoby dolarů naštve a rozhodne se je hodit na trh, tak USA zbankrotuje. Zatímco Saudskou Arábii dokážou udržet pod kontrolou, tak Čína jim přerůstá přes hlavu a než dojde k tomu scénáři, tak se Trump snaží obnovit výrobu v USA, ale protože americké společnosti jdou především za ziskem, tak budou dál vyrábět v bambusákovech, kam podle nich Čína, Indie, Tajvan, Jižní Korea, Vietnam a další patřej a doma prostě vyrábět nebudou. Protože vždy rozhoduje cena a doma to prostě za tu cenu nevyroběj, protože to ani nejde. Svejm by se muselo platit několikrát více, než jinejm a taky vládní nařízení a regulace jim nevyhovujou. To v Číně a jinde nic takového není a tak se zvesela vyrábí. Do nedávna to USA nevadilo, protože Čína nakupovala US dluhopisy a ukládala dolary do svejch bank. Ted Juan aspiruje na rezervní měnu a s tím je nutno něco dělat a Čínu už napadnout vojensky taky nelze. To by i USA bolelo a pravděpodobně by se bombardovalo jádrem. A já si myslím, že Trump s ochranářskou politikou přišel pozdě. Už se to nedá zachránit a bude se to jen zhoršovat a nepřátel USA bude dál jen přibývat. Ale co USA zaselo, tak to sklízí. Nejlepší je pro každej stát, aby byl soběstačnej, což se za komunistů vědělo. Také proto nebylo dost banánů a pomeranču s mandarinkama. Zato bylo dost jinejch věcí a nebejt ve vládě neschopnejch šmejdů, tak se v Československé republice mohlo vyrábět všechno. To jediné se nezměnilo ani po převratu. Nahoru se derou jen všehoschopní a neschopní šmejdi.

Vohniprd Vydrýsek

2. 6. 2019, 19:08

Začíná to přerůstat v ozbrojený konflikt. Jestli Čína přitlačí, Don bude mit důvod zautocit vojensky,
potřebuje vojensky konflikt, kvůli další kampani, aby se ukázal jako správný Američan, ze si USa nedají kalet na hlavu

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

6. 6. 2019, 6:51

To snad ne, páč by se s největší pravděpodobností použilo jádro, a to, s největší pravděpodobností, nechce vůbec nikdo
(kromě pár fanatiků a podobné havěti)

Sadam Hussein

2. 6. 2019, 19:01

Ať to Čína udělá. Bude to pro ni dobře protože USA je jedna velká diktatorska korporace. Huawei telefony jsou super a další věci. Že někdo pozoruje správy není pravda. To dělá jenom USA. A zapiraji to. Ať se ten kreten tramp i s dalšíma amikama zamysli a nebuzerujou ostatní. Budu rád když v USA vzniknou nepokoje a zhroutí se jim ekonomika. Embargo totální na USA to je jediná dobrá věc na ty USA kreteny

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

2. 6. 2019, 21:36

Nekoupil vy jste si nový Húvej, že jste naštvaný? ;)

Aštar Šeran

2. 6. 2019, 17:34

no a co třeba tohle: celá tahle šaškárna a obchodní válka je možná jenom takový taneček k vyjednávání…a za druhé: co kdyby někdo na burze využíval tyto znalosti a těsně než vypustí tweet instruuje spřátelené společnosti o „propadu akcii“…spřátelenci by mohli lehce denně vydělávat miliardy…

Zdeněk Juříček

2. 6. 2019, 17:30

Doufejme že co nezvládla SSSR vojensky,to zvládne Čína ekonomicky

Jak se do lesa volá,tak se Trumpovi odpovídá.

Lucien Neicul

2. 6. 2019, 17:02

Samsung: Dobrý den

Milan Esprit

2. 6. 2019, 16:38

Ač nesympatizuji z Čínou tomhle jim držím palce. Číňané jsou známý tím, že si nedělají vrásky s nějakou licencí, patenty… USA se zase se… do každého, chce mít vše pod kontrolou. Huawei USA nařklo ze špionáže, ale nikde žádný důkaz. Zároveň obvinil Huawei, že se musí podílet podle tamních zákonů na špionáži. Paradox na tom je, že USA má úplně stejný zákon. Proslýchá se, že za vším je technologický náskok Huawei v 5G síti. USA údajně požaduje od Huawei zdrojové kódy, aby do takové sítě měla přístup, ten to samozřejmě odmítá. Takže zloděj křičí chtyte zloděje. Asi každému by byla taková obchodní válka u pr…, ale každému je jasné, že to odnesou normální lidé. Pokud Čína udělá protiopatoření, vlastní národ utluče Trumpa.

Globalizace je tak rozsáhlá, že vlastně už žádná země na světě, ani státy tzv. 3 světa, se neobejdou bez jiných … Nechci zde rozebírat politiku a jejich dopady, ale podle mého má Čína navrch a USA budou muset vycouvat … Samsung a LG má výhodu, že sídlí v Jižní Koreji, což je spojenec USA, Huawei prostě uděll „botu“ v tom, že se stal 2 světovým výrobcem a prodejcem mobilů a „přeskočil“ americkýé Jabko a prohlašoval, že se chce stát největším výrobcem mobilů na světě …

deniss hooper

2. 6. 2019, 11:55

Dalo se to čekat, že jen tak soudruzi v Číně nebudou sedět a dělat si mlýnek. Applu bude ještě horko ???? a Donymu ještě větší.. Když je Čína ???? ???? největším výrobcem všeho, tak tohle je hodně krátkozraké.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat