Huawei se připravuje na propad svých příjmů

Huawei se připravuje na propad svých příjmů
2019-06-21T15:59:22+02:00
• 22. 6. 2019

Zdroj: Industryweek.com

1

V průběhu loňského roku společnost Huawei dodala po celém světě více než 266 mil. kusů mobilních telefonů. V prvním čtvrtletí roku 2019 společnost zaznamenala pokračování svého růstu, přičemž dodala 59 mil. kusů. Nutno podotknout, že se jedná o meziroční nárůst o 50,3 %, přičemž z Huawei se stal druhý největší výrobce telefonů na světě (a to za pouhé tři měsíce). 

Několik týdnů se zdálo, že Huawei nemůže nic zastavit v dobývání prvních příček. Neuvěřitelným způsobem společnost tlačila na Samsung a daleko za sebou nechal Apple. Vždyť už v příštím roce mohlo Huawei být největším dodavatelem smartphonů na světě. Veškeré plány společnosti nakonec zničila vláda Spojených států amerických. 

Huawei má velký problém

20. května 2019 vyústily spory mezi Huawei a vládou USA k zařazení firmy na černou listinu, což postižené společnosti výrazně zkomplikuje přístup k součástkám nabízeným americkými firmami. Bez vládní licence již nebude mít přístup k americkým technologiím. Washington obviňuje Huawei z vazeb na čínskou rozvědku a Trumpův dekret má zabránit tomu, aby cizí firmy využívaly americkou technologii způsobem potenciálně podkopávajícím národní bezpečnost Spojených států nebo jejich zájmy v oblasti zahraniční politiky.

Největší problém vytváří pro čínskou firmu spolupráce s Googlem a Facebookem, které by měly firmě Huawei ukončit podporu v podobě dalších updatů, např. systému Android apod. Google už smazal ze svých stránek smartphony firmy Huawei. Spolupráci ukončí i americké firmy dodávající klíčové komponenty pro mobilní telefony: největší světový výrobce procesorů na světě – společnost Intel, jednička mezi mezi mobilními čipsety Qualcomm, výrobce programovatelných čipů užívaných v síti Xilinx či Broadcom, který je dodavatelem přepínacích čipů, ale patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

Společnost Bloomberg nedávno oznámila, že v důsledku těchto problémů Huawei očekává 40 až 60% pokles mezinárodních dodávek. V ohrožení jsou smartphony, které se teprve chystají na představení. Příkladem může být Huawei Mate 30.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Janek Fanek

23. 6. 2019, 5:03

Rozporuplné zprávy: další weby uvádějí něco jiného, např ukončení blokace dodávek komponent, prodloužení licencí, veřejný dopis 6oo velkých firem vládě Spojených států s žádostí o ukončení sankcí. Výsledky prodejů některé řady výrobků Huawei, které překonávají běžné prodeje, analytici ze tzv západních států jsou přesvědčeni o rozdělení internetu s tím, že budou vlastní operační systémy a subsystémy a Google se stane pouze jedním z mnoha. Pokud se týká technických záležitostí licence, výroba komponent, nebudou potřebné, protože každý bude mít vlastní výrobu. Mimochodem firma Huawei podala další trestní žaloby na další instituce v USA. Obrovská základna spotřebitelů čínských výrobků představuje dostatečný potenciál dalšího rozvoje, to Spojené státy žádným bánem nemohou změnit. Co se však může zcela změnit je situace ve světě, pokud přestanou platit dosavadní obchodní a jiné zákony, pak každá strana bude mít své vlastní a rozdělení do nesmiřitelných bloků je neodvratné. A co nastane potom???

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat