Trh s chytrými telefony šel dolů za poslední čtvrtletí

Trh s chytrými telefony šel dolů za poslední čtvrtletí
2019-06-06T19:30:19+02:00
• 6. 6. 2019

Analytická společnost Gartner vydala tiskovou zprávu týkající se dodávek chytrých telefonů na trh během prvního čtvrtletí tohoto roku. Vydaná zpráva zaznamenává mírný propad v celkovém součtu a největší měrou k tomu přispěla čísla od tahounů v podobě Samsungu a Applu. Oběma výrobcům se méně dařilo především v nejvyšším segmentu trhu, čehož hlavně využila firma Huawei, přestože se v posledních týdnech potácí v problémech.

Jihokorejská dominance

I přes 1,3% propad stále první místo patří Samsungu, který v meziroční srovnání dodal o necelých 7 milionů méně telefonů. Daleko větší tahanice proběhla na druhé a třetí pozici, kde čínský Huawei přeskočil Apple díky nárůstu dodávek o 5,2 % a dodal o 18 milionů více zařízení. Kalifornský Apple tedy sestoupil ke třetí příčce s propadem 2,2 %, což odpovídá zmenšení dodávky o 9,49 milionů telefonů.

Ostatní příčky patří čínskému Oppo a Vivo, jímž se čísla změnila spíše jen kosmeticky. V konečném výsledku tedy vychází celkový propad na 2,7 %. Když se zaměříme na konkrétní trhy, tak největší pokles byl zpozorován v USA (- 15,8 %) a Číně (- 3,2 %). Nakonec u obou se ještě do čísel s největší pravděpodobností promítne obchodní válka v následujícím druhém či třetím čtvrtletí, kterou prozatímně nejvíce trpí čínský Huawei.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat