Android 10 přinese podporu Wi-Fi Easy Connect, náhradu za WPS

Android 10 přinese podporu Wi-Fi Easy Connect, náhradu za WPS
2019-06-16T19:35:04+02:00
• 16. 6. 2019

Software asi nikdy nebude zcela bezpečný, vždy se najde nějaký způsob, jak obejít zabezpečení, případně se najde chyba, která se bude dát zneužít. Nejde zde ale jen o aplikace, i samotné sítě, zejména ty domácí, nemusí být tak bezpečné, jak se může zdát. Příkladem může být kouzelné tlačítko WPS (Wi-Fi Protected Setup) na Wi-Fi routerech. Už v roce 2012 se došlo na to, že tento způsob přihlašování k Wi-Fi síti není zcela bezpečný (viz cnews.cz). Nyní se ale chystá náhrada v podobě Wi-Fi Easy Connect.

Wi-Fi Easy Connect v Androidu 10

WPS nepatří mezi bezpečné způsoby přihlašování zařízení do Wi-Fi sítí, což je také důvod, pro se tato metoda nenachází v Androidu 9 Pie. Google se nechal slyšet, že se chystá bezpečná náhrada. Tou se má stát Wi-Fi Easy Connect, za kterou stojí Wi-Fi Alliance.

Ve své podstatě tato funkce využívá k přenosu přihlašovacích údajů QR kódy, přičemž samotná data jsou šifrována asymetricky. Kromě QR ale jde využít také Bluetooth LE nebo NFC. Jsou podporovány sítě s využitím WPA2 a WPA3. V Androidu Q se dokonce bude nacházet speciální metoda pro vývojáře aplikací, kteří tak budou moci implementovat do svých aplikací Wi-Fi Easy Connect. Zde ale nebude potřeba nějakého oprávnění v podobě přístupu k Wi-Fi nebo lokaci.

Android Q (Android 10) tedy nabídne nový rychlejší způsob připojování k Wi-Fi sítím, přičemž nebude potřeba manuálně zadávat přístupové údaje. Samozřejmě je otázkou, jak se tato novinka rozšíří mezi zařízeními. U starších přístupových bodů nemusíme očekávat podporu. Co se týče smartphonů s Androidem 10, tak zde již je podpora takového připojení, pokud chcete ze zařízení udělat přístupový bod.

Zdroje: androidpolice.com, cnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat