Vychází Chrome Beta 76, umožní přepínat weby do tmavého režimu

Vychází Chrome Beta 76, umožní přepínat weby do tmavého režimu
2019-06-17T06:49:40+02:00
• 17. 6. 2019
7

Nedávno Google vydal stabilní verzi Chromu 75 a nyní přišla řada na Chrome Beta, který je nově dostupný ve verzi 76. V podstatě přináší předzvěst hlavních novinek pro stabilní variantu. Tentokrát se Google zaměřil na rychlost načítání webových stránek a také na tmavý režim pro weby.

Chrome Beta 76

Hlavní novinkou je podpora tmavého vzhledu pro webové stránky. Chrome Beta 76 identifikuje, jaký vzhled je nastaven na samotném smartphonu. Následně tuto informaci poskytne stránkám v podobě vlastnosti prefers-color-scheme. Weby následně musí implementovat tuto specifikaci do kaskádových stylů (určují vzhled webu) a vytvořit speciální verzi pro „dark“ vlastnost.

Po nainstalování Chromu Beta 76 si můžete tuto novinku vyzkoušet například na této demo stránce. Nyní bude záležet na webových stránkách, kdy a jestli implementují tuto novinku. Chrome se tak přidá k novějším verzím Firefoxu a Safari, kde je již tato podpora.

Web Dotekomanie.cz jako jeden z mála na českém trhu již podporuje možnost přepnutí do tmavého vzhledu, ale zatím se jedná o manuální přepnutí. Samozřejmě zvažujeme implementaci dnešní novinky.

Další novinka Chromu Beta 76 se týká funkce lazy loading. Ta v podstatě zabraňuje, aby po otevření webové stránky došlo k načtení i toho obsahu, který není aktuálně vidět. Díky tomu se šetří mobilní připojení. Funkce jako taková pak donačítá obsah, jakmile se posouváte na stránce. Chrome Beta 76 má tuto funkci již v základu zapnutou a je aplikována na obrázky a vložené kódy (třeba Youtube videa).

Google také implementoval Web Share Target API Level 2, díky čemuž mohou progresivní webová aplikace (PWA) přijímat obsah skrze sdílení. V tomto případě ale taková webová aplikace musí být umístěna na domovské stránce, aby mohla být nabízena ve sdílení. Google se zaměřil i na jiné novinky, ale ty se většinou týkají vývojářů.

Jedna z nich se ale dotkne i běžných uživatelů. Původní staré metody lazy loading již nejsou podporované, jelikož Chrome nabízí vlastní řešení. Kompletní výčet novinek lze najít v oficiálním příspěvku pro vývojáře.

logo-app Chrome Beta Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Janek Fanek

17. 6. 2019, 12:21

Potvrzuji, na tabletu Samsung tento web ( Dotekomanie) funguje, nutno použít manuální přepínač.

Sepp Winkler

17. 6. 2019, 11:30

Mne to už funguje nejaké tri týždne.

Přémo, nic ve zlém. Ale vždy vypustíte nějakou informaci o tmavém režimu, který vlastně nefunguje. To bylo naposledy s google fotky. U nás to pořád nejde a i vaše snímky obrazovky jsou s anglickými popisky v aplikaci. Nevím kde to čerpáte a pak dáváte sem, ale nebylo by lepší to uvádět až to bude skutečně fungovat v ČR?

Přemysl Vaculík

VIP 17. 6. 2019, 8:26

Toto už funguje, sám jsem otestoval a navíc vytvořil úpravu pro web, aby využívala tento Dark Mode.

Nefunguje ani jedno ani druhý

Přemysl Vaculík

VIP 17. 6. 2019, 8:53

Dark Mode není pro všechny weby, je to jen možnost a záleží na tvůrci webu. V našem případě jsme to zavedli na AMP verzi webu, přičemž základní disponuje manuálním přepínačem.

Peter Jurček

17. 6. 2019, 10:29

Ja práveže nevidím problém v takýchto informáciách. Veľa krát je to otázkou pár dní kedy to funguje aj u nás. A veľa krát to funguje postupne s tým že niekomu už funguje a niekomu ešte nie.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat