Huawei měl ve své technologii „zadní vrátka“, odhalil Vodafone

Huawei měl ve své technologii „zadní vrátka“, odhalil Vodafone
2019-05-01T11:23:16+02:00
• 30. 4. 2019

Delší dobu se mluví o bezpečnosti technologií společnosti Huawei, která je dodává mobilním operátorům. Do této chvíle jsme mohli vidět nespočet varování, a to dokonce i od českých úřadů. Hlavní roli zde hraje také USA, které varuje před používáním technologií společnosti Huawei. Do této chvíle ale nebyl přímý důkaz, jelikož prokázat zranitelnost nebo zadní vrátka do systému je takřka nemožné. Nyní se ale do celé hry vkládá Vodafone.

Vodafone objevil zranitelnost v Huawei technologiích

Společnost Vodafone Group Plc sdělila redakci Bloomberg, že došlo k objevené zadních vrátek v technologiích od společnosti Huawei. Konkrétně se podařilo objevit tyto problémy u italské pobočky, přičemž se jednalo o softwarové řešení, které umožňuje neautorizovaný přístup do sítě.

Huawei nabízí smlouvy o nešpionáži a neinstalování zadních vrátek

Problémy zde byly již v letech 2009 a 2011 a týkaly se páteřních síťových prvků. V první fázi Vodafone požadoval opravu, ale jak se nakonec ukázalo, že nestalo se tak úplně. Následně byl objeven další problém u optické sítě.

Vodafone již stihl opravit veškeré problémy, ale vzniká zde obava, jestli v síti nejsou další bezpečností komplikace. Zadní vrátka nemusí sloužit jen společnosti Huawei. Vzhledem k tomu, že o nich nemusí vědět samotný mobilní operátor, mohou je využít například útočníci. Tímto potvrzení, že technologii Huawei obsahují nebo obsahovaly zadní vrátka v letech minulých může mít dopad i na současné dění.

Pokud státy a případně firmy rozhodnou o tom, že nebudou využívat technologie společnosti Huawei, zejména v oblasti 5G, může být následná výstavba zdržena a prodražena. Proto není divné, že i přes tyto objevy Vodafone brání společnost Huawei a že se problémy řeší.

Aktualizováno

 

Lukáš Václavík (@lukasvac) nás na Twitteru upozornil, že se nejednalo přímo o „zadní vrátka“. Chyby byla na straně nechráněného Telnetu a dle dostupných informací byla komplikace u testovacího firmwaru, který tam zůstal. Chyba byla opravena, jak se zmiňuje v článku výše. V podstatě problém odhalil nedostatečnou výstupní kontrolu.

 

Zdroje: bloomberg.com, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat