Google odstranil mnoho aplikací – DO Global se kaje aktualizováno

Google odstranil mnoho aplikací – DO Global se kaje [aktualizováno]
2019-04-29T19:25:30+02:00
• 29. 4. 2019
1

Aktualizováno 29. 4.

Redakce BuzzFeed News odhalila, že aplikace společnosti Do Global a mnoha jiných napojených vývojářských studií podváděly v oblasti reklam. Dá se říci, že se firma obohacovala falešnými prokliky, přičemž tak činila i bez vědomí uživatelů aplikací. Do této chvíle bylo odstraněno na několik desítek aplikací. DO Global vydalo oficiální prohlášení, že ihned bylo zahájeno interní vyšetřování a respektuje rozhodnutí Googlu. Navíc spolupracuje a činí nejrůznější nápravy, aby všechny aplikace dodržovaly pravidla Obchodu Play. Jedna po druhé projde rozsáhlým testováním, aby se všechny mohly navrátit do Obchodu Play.

Aktualizováno 28. 4.

Google začal odstraňovat aplikace společnosti DO Global kvůli podvodům s reklamami a jak se zdá, celý problém se dotýká i populárního správce souborů ES File Manager. Došlo k jeho odstranění, byť spadá pod jiný účet, konkrétně pod DU Global. Jak upozorňuje AndroidPolice, právě tato společnost má být subdivizí Do Global. Sice v tuto chvíli čekáme na potvrzení informací, ale ukazuje se, že podvody s reklamou jsou daleko větší problém. Otázka je, jaké další aplikace byly zapojeny.

Aktualizováno 27. 4.

Před týdnem jsme vás informovali o zákeřných aplikacích, které se účastnily podvodu s reklamami. Tentokrát je na vině vývojářské studio DO Global, přičemž ne všechny aplikace byly pod jedním vývojářským účtem. Google k dnešnímu dni již odstranil 46 aplikací, které měly dohromady již přes půl miliardy instalací.

Co se týče DO Global, tak má společnost zřejmě velké problémy. Sice se společnost zatím nevyjádřila, ale oficiální stránky mluví za vše. Uvádí se na nich, že jsou nyní v údržbě, respektive není dostupný jakýkoliv obsah.

Původní článek 18. 4.

Google teprve včera oznámil, že provede několik změn v Obchodě Play, které se zaměří na kontrolu kvality a identifikování problémů. Nyní se ale ukazuje, že toto rozhodnutí nepadlo jen tak, nebo respektive bylo podpořeno nejnovější kauzou spojenou s reklamními podvody.

Podvody s reklamou

Redakce BuzzFeed News se zaměřila na aplikace, které vyžadují rozsáhlá oprávnění u systému Android. Některé z nich předala bezpečnostním expertům, přičemž došlo k objevení, že některé vykazují poměrně nebezpečné chování. Aplikace totiž schválně automaticky „klikaly“ na reklamu místo uživatele, díky čemuž se neoprávněně generoval zisk.

Konkrétně došlo k zneužívání reklamních systémů společností Google a Twitter. V celé kauze je ještě jeden problém, jelikož aplikace byly upraveny tak, aby uměle klikaly na reklamy i v době, kdy uživatel nepoužívá samotnou aplikaci. Kvůli tomu docházelo ke spotřebě dat a také nadbytečnému čerpání energie.

Za nejproblémovějšími aplikacemi stojí vývojářské studio DU Group, které původně spadalo pod čínskou společnost Baidu. Ta ale stále vlastní 34 % DU Group. Google již stihl zareagovat a jako první aplikace, která byla na základě tohoto zjištění odstraněna, byla Selfie Camera s 50 miliony stažení v Obchodě Play. Je zajímavé, že ještě v roce 2017 se Selfie Camera dostala do výběru nejlepších aplikací podle Googlu.

Dále byly odstraněny aplikace jako Omni Cleaner, RAM Master, Smart Cooler, Total Cleaner a AIO Flashlight. Bohužel to není vše, jelikož BuzzFeed News objevil nejasné struktury ve vlastnictví některých aplikací, což odporuje podmínkám Obchodu Play. Údajně se to týká 5000 aplikací, které jsou zřejmě napojeny na DU Group. Google v tomto bodě bude vše prošetřovat, přičemž následně učiní patřičné závěry.

Zdroje: engadget.com, neowin.net, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

někdy by neuškodilo to po sobe přečíst

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat