Facebook měl větší problém s uživatelskými hesly, zejména u Instagramu aktualizováno

Facebook měl větší problém s uživatelskými hesly, zejména u Instagramu [aktualizováno]
2019-04-18T21:15:45+02:00
• 18. 4. 2019
1

Aktualizováno 18. 4.

Minulý měsíc jsme vás informovali, že Facebook měl zpřístupněna hesla uživatelů v čisté podobě, tedy bez jakéhokoliv hašování. Původně zpráva uváděla, že se problém mimo jiné týkal desetitisíců uživatelů sociální sítě Instagram. Jak se nyní ukazuje, problém byl daleko větší, jelikož se číslo rozrostlo na miliony uživatelů. Sice hesla nebyla přístupná na internetu, ale mohl se k nim dostat jakýkoliv zaměstnanec společnosti Facebook.

Ačkoliv Facebook již učinil patřičné kroky, tak i přesto doporučujeme, aby si uživatelé aktivovali dvoufázové ověření. V případě Instagramu najdete nápovědu na oficiálních stránkách podpory. Pro zabezpečení Facebook účtu můžete navštívit tento odkaz.

Původní článek 21. 3.

Facebook v poslední době doprovází jeden skandál za druhým a je kvůli tomu popotahován v nejrůznějších státech. Vesměs šlo o soukromá data, případně informace, s kým komunikujete. Tentokrát ale sám Facebook oficiálně oznámil, že hesla některých uživatelů byla uchovávána v čitelné podobě.

Facebook a zabezpečení hesel

Společnost Facebook dnes informovala, že objevila chybu, kdy byla hesla uživatelů k dispozici k přečtení v čistě textové podobě. V tuto chvíli je problém již opraven, ale je vskutku zarážející, že Facebook měl takový problém, když základní pravidlo říká, že jediný úložný prostor, kde může být heslo čitelné, je paměť uživatele.

Facebook upřesnil, že k těmto heslům se nemohl dostat kdokoliv z venčí. Jinak řečeno, zaměstnanci Facebooku měli přístup k čitelným heslům. V tuto chvíli Facebook bude informovat všechny uživatele, kterých se problém týká a vyzve je, aby si změnili heslo. Dle oficiálního prohlášení se problém týká stovek miliónů uživatelů Facebook Lite a několika desítek miliónů uživatelů Facebooku. Kromě toho sem spadají i desetitisíce uživatelů Instagramu.

Facebook platí

Společnost ve své zprávě dále uvádí, jak hesla uchovává v nečitelné podobě a jak moc dobře tak činí. I tak došlo k problému a je otázkou, jestli se neobjeví něco podobného v budoucnu. V tuto chvíli je asi nejlepší, abyste pro svůj účet aktivovali dvoufázové ověření, abyste měli jistotu, co se týče bezpečnosti. Jak aktivovat dvoufázové ověření na Facebooku, najdete na této stránce.

Můžeme v tuto chvíli uživatele, že nedošlo k úniku mimo Facebook, tedy není zde příliš velké riziko, ale vzhledem k tomu, že počet zaměstnanců je v tisících, nebylo by od věci si zabezpečit své účty dvoufázovým ověřením, pokud je to možné.

Zdroje: newsroom.fb.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lidi, už to pochopte že FB je trapné a nebezpečné zlo. Od samého jeho počátku, jsem své nejbližší upozorňoval a snažil se je od FB odradit. Přiznám že marně. Ovečky šli v řadě a „vybočit“ bylo nepředstavitelné. Ale už mě dali za pravdu a potvrzují to i jiné kapacity ve světě. Užijte si neskutečné možnosti internetu, ale ne tím že budete na sociálních sítích. To jděte raději mezi lidi, přátele a tam si vše povězte a ukažte fotografie.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat