EU schválila návrh nařizující odebrání teroristického online obsahu do jedné hodiny

EU schválila návrh nařizující odebrání teroristického online obsahu do jedné hodiny
2019-04-18T08:09:41+02:00
• 18. 4. 2019
1

Není to tak dávno, co prošla směrnice o autorských právech, která obsahuje kontroverzní články 11 a 13. V následujících dvou letech vzniknou zákony v členských zemích, které budou nařizovat chránění autorského obsahu pomocí filtrů. Nyní zde máme další návrh směrnice, tentokrát se týká ale online obsahu spojeného s terorismem.

Platformy budou mít jednu hodinu na odstranění

Nový návrh prošel Evropským parlamentem a týká se právě online obsahu, který je nějak spojen terorismem či jeho propagací. Online platformy budou mít jednu hodinu na odstranění takového obsahu, přičemž výzva bude pocházet od patřičných státních autorit. Navrhovatelé v tomto bodě mysleli i na platformy, které dostanou výzvu poprvé. Ty budou mít časový limit nastaven na 12 hodin.

Pokud bude docházet k opakování výskytu teroristického obsahu, tak se reakční doba zkrátí na jednu hodinu. Návrh také myslí na platformy, které budou často vyzývány k takovému kroku. Autority budou moci nařídit například pravidelné podávání zpráv o obsahu, nebo dokonce může příkaz nařídit, aby se více investovalo do zdrojů spojené s kontrolou.

online obsah

Tento návrh nepřikazuje, aby platformy vytvářely nějaké automatické filtry nebo docházelo ke kontrole každého obsahu. Návrh jako takový má i své odpůrce, kteří uvádí, že něco takového není zapotřebí. Například obsah jako takový může být uložen na serverech v zemi, kde EU nebo jiné orgány nemají pravomoc. Případně se jedná o nerealizovatelnou případně nevymahatelnou legislativu. Co se týče návrhu jako takového, má ještě před sebou dlouhou cestu, než vzejde případně v platnost.

Zdroje: theverge.com, europarl.europa.eu, signum.se

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

David Nejeral

18. 4. 2019, 10:56

Už se těším na zákazy a nálepkování které to přinese: byly zakázány stránky teroristické ultrapravice, teroristické organizace žlutých vest, teroristické organizace kojících matek a vůbec teroristické opozice. další level bude označení: teroristický jiný názor

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat