Samsung Galaxy S10 – revoluce s dírou? recenze

Samsung Galaxy S10 – revoluce s dírou? [recenze]
2019-03-09T21:51:29+02:00
• 8. 3. 2019
4

Samsung letos představil v pořadí již desátý model řady Galaxy S. Také v podstatě ukázal, že dodržuje dvouletý cyklus větší obměny designu. Loňská S9 byla totiž v podstatě S8 s pár novinkami. Letošní S10 přináší svěží design s dírou v displeji, čtečku otisků v displeji a o dva fotoaparáty na zádech více. Pojďme se podívat podrobněji na klasickou S10 bez přídomku Plus. Stojí za to upgradovat z předchozích modelů? Jak si vede es-desítka ve srovnání s konkurencí?

Konstrukce

Základní linie se vlastně od předchozích modelů příliš nezměnily. Pokud vám někdo dá do ruky předchozí model a novinku, krom zadního fotoaparátu asi rozdíl nepoznáte. Stále zde máme typické zaoblení boků, kovový rám a skleněná záda.

Telefon celkově velmi příjemně padne do ruky a velice mě potěšila jeho nízká hmotnost na dnešní dobu. Ta činí pouze 157 gramů. Ovládání jednou rukou je díky přizpůsobenému uživatelskému rozhraní také vcelku reálné. Samozřejmě hovořím celou dobu o menší klasické Galaxy S10. Osobně preferuji tuto menší variantu a jsem rád, že jsem nesáhl po modelu s přídomkem Plus.

Po rozsvícení displeje ihned uvidíte asi největší změnu od předchůdců, což je průstřel. Tedy nejprve si musíte zobrazit třeba notifikační lištu, jelikož všechny vestavěné tapety chytře tento prvek maskují. Nemáme tu tedy žádný notch neboli výřez, ale díru v displeji, ve které se nachází přední fotoaparát.

Telefonů s výřezem jsem již několik používal, ale s průstřelem je to mé poprvé. Po pár dnech jsem si na tuto dírku zvykl a vnímám ji vlastně ještě méně rušivě než notch. Vlastně je to jen taková větší ikonka v notifikační liště a za mě je to rozhodně lepší řešení než výřez. Během sledování videí také není tak rušivá, jelikož zabírá menší plochu než většina výřezů. Navíc je to prozatím vcelku originální designový prvek než dorazí více takových smartphonů.

Trochu kritiky si ale neodpustím. Dolní okraj status baru je v aplikacích přímo zarovnán s oním průstřelem. Není zde žádná rezerva a esteticky to zkrátka moc dobře nevypadá. To ale může Samsung vylepšit v budoucnu softwarově. Při překlopení na šířku pak navíc získáte ještě větší horní rámeček než u předchůdců u aplikací třetích stran. Obrázky níže asi řeknou více než prostý popis:

Průstřel si vyžádal i své oběti. Je jím především LED dioda na čelní straně. Na druhou stranu si myslím, že always on displej dokáže slušně zastat její funkci a to není zas tak velká oběť. Další senzory jako třeba okolního osvětlení jsou integrovány pod displejem.

Na levém boku pod dvojtlačítkem pro regulaci hlasitosti stále nalezneme tlačítko Bixby. Jeho funkčnost již lze nastavit, což je velmi vítaný krok. Na druhém boku je umístěno tlačítko pro odemknutí, které je umístěno netradičně vysoko. Z počátku mi to dělalo trochu problém, po pár dnech jsem si však zvykl.

Inovací prošly také barevné varianty. Klasická černá je trochu světlejší a pak tu máme dvě nové barvy. První z nich je zelenomodrá (tu můžete vidět v našem prvním pohledu zde) a posléze pak tzv. „prism white“ neboli perleťově bílou. Tuto poslední verzi jsme měli na recenzi a je to vskutku líbivá barva, která v závislosti na okolním světle mění svůj odstín. Jak můžete vidět na fotkách v této recenzi, kde je jen tato bílá, občas je telefon světle modrý, jindy zase oranžovo-růžový.

Detailistům může vadit fakt, že spodní brada je širší než horní rámeček nad displejem. Přestože je tento horní rám tenký, obsahuje sekundární reproduktor. Dohromady tu tak máme stereo výstup, který je opravdu výborný. Zvuk je čistý i při maximální hlasitosti, která není vůbec nízká.

Displej

O průstřelu již řeč byla, pojďme se tedy podívat na samotný zobrazovací panel. Ten nové výrobce pojmenoval Dynamic AMOLED. Ihned po uchopení S10 do ruky jsem si uvědomil, že je tady něco jinak. Displej je výborně zkalibrovaný a především ve výchozím nastavením je režim přirozených barev a nikoliv živých jako dříve. Bílá je sice na můj vkus trochu více laděná do žlutého odstínů, ale vše lze v nastavení upravit. Celkově má zobrazovací vlastnosti podobné třeba iPhonu X.

Maximální jas je opravdu vysoký a viditelnost na přímém slunečním svitu není žádný problém. Displej sice kryje odolné sklo Gorilla Glass 6, v základu je ale překryto plastovou fólií. Tato fólie může být pro někoho příjemný bonus, bohužel se velmi snadno poškrábe. Navíc trochu zvýrazňuje průstřel (kvůli tomu vypadá na některých fotkách více zapuštěný) a též není úplně stejně zaoblený jako samotná čelní strana. Osobně bych ji hned sloupnul, být to můj telefon.

Čtečka otisků v displeji

Když před dvěma lety Samsung přemístil čtečku otisků prstů na záda u modelu S8, nebylo to vnímáno jako pozitivní krok, už jen kvůli tehdy špatnému umístění vedle foťáku. Letos se nám toto biometrické ověření vrací zpět na čelní stranu a to rovnou do displeje. Výrobce zvolil dnes asi tu nejdokonalejší technologii, jímž je ultrasonická čtečka.

Spolehlivost této čtečky během softwarových aktualizací a také dobou používání S10 rostla. Důležité je si uvědomit, že oproti optickým čtečkám v displeji není třeba tolik na displej tlačit. Velice kritické je také naučit se přesně pozici čtečky. Mnohokrát se mi z počátku stávalo, že jsem prst položil výše než jsem měl a tak prst nebyl rozpoznán. Dnes mi čtečka funguje již vcelku spolehlivě a rychlost je dostačující. Klasická čtečka na zadní straně mi přijde stále o chlup rychlejší a spolehlivější, třeba se to aktualizacemi ještě vylepší.

Hardware

Uvnitř tepe v současnosti nejvýkonnější procesor, který má výrobce k dispozici. V USA se prodává varianta se Snapdragonem 855, zatímco u nás v Česku se musíme spokojit s verzí s procesorem Exynos 9820. Jedná o osmijádrový procesor vyrobený 8nm výrobním procesem. Při pohledu na benchmark Geekbench ztrácí novinka pouze na nový iPhone poslední generace, rozdíl je ale velmi malý.

Kapacita operační paměti nabízí 8 GB, což je při práci se systémem více než dostačující. Vnitřní úložiště má pak 128/512 GB a lze jej rozšířit paměťovými kartami microSD. V běžném prodeji se nachází varianta s hybridním slotem. To znamená, že můžete využívat buď dvě SIM karty nebo jednu SIM kartu a paměťovou kartu.

 

Výdrž baterie

Je vcelku překvapivé, jak je velký rozdíl v kapacitě baterií mezi S10 a S10+. Zatímco menší model s úhlopříčkou 6,1 palce nabízí 3400 mAh, jen nepatrně větší model s 6,4 palce má 4100 mAh. Menší kapacita dnes recenzované Galaxy S10 je v praxi znát. Výdrž baterie je totiž průměrná a více než jeden den jsem nikdy nedával. Občas jsem při náročnějším dnu měl problém dojít domů s nevybitým telefonem. Při pohledu na graf používání se doba aktivního displeje pohybuje kolem 3,5 hodin, což opravdu mnoho není.

Režim napájení jsem měl nastaven na optimalizováno, občas jsem při vybité baterii zapínal Střední úsporný režim. Ten však omezuje synchronizaci aplikací na pozadí. K dispozici je pak také funkce reverzního bezdrátového dobíjení. Zkoušel jsem pomocí ní dobíjet iPhone 8 a za 10 minut mu přibyly dvě procenta baterie.

Specifikace

  • displej: 6,1 palců, Dynamic AMOLED, Quad HD+, 19:9, 550 ppi
  • procesor: Exynos 9820, 8nm, 64bitový, osmijádrový procesor
  • RAM: 8 GB
  • úložiště: 128/512 GB + microSD (až 400 GB)
  • Android 9 Pie
  • hybridní dual SIM
  • Foťáky:
    • zadní
      • primární – 12 MPx, AF, OIS, (f/1.5, f/2.4)
      • 2x zoom – 12 MPx (f/2.4) teleobjektiv, OIS
      • superširokoúhlý – 16 MPx (f/2.2)
    • přední – 10 MPx, AF, (f/1.9)
  • IP68
  • rozměry: 149,9 x 70,4 x 7,8 mm, 157 g
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB type-C 3.1, NFC, poloha (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou), NFC, MST
  • Biometrický zámek: snímač otisků prstů
  • Stereofonní reproduktory vyladěné od AKG, Dolby Atmos
  • baterie: 3400 mAh
    • Rychlé kabelové nabíjení – 15 W
    • Rychlé bezdrátové nabíjení – 15 W
    • Reverzní bezdrátové nabíjení – 4,5 W

Fotoaparát

Fotoaparáty se na zádech nachází hned tři. První dva jsou v podstatě stejné jako u posledního modelu Galaxy Note 9. První se standardním záběrem 77 stupňů nabízí duální clonu a pak druhý slouží k dvojnásobnému přiblížení s úhlem záběru 45 stupňů. Premiéru u Samsungu si odbyl třetí superširokoúhlý fotoaparát se záběrem 123 stupňů. Samozřejmostí je optická stabilizace, která není jen u superširokého snímače.

Ačkoliv hlavní snímač je stejný jako vloni, došlo k vylepšení na straně softwaru. Viditelné je především lepší HDR, které fotkám značně pomáhá. Výsledné snímky ve dne jsou skvělé a Galaxy S10 se řadí mezi špičku. Jen superširokoúhlý snímač trochu strádá, za horšího světla je problém s ostrostí po krajích snímků a projevují se zde také artefakty jako chromatická aberace.

Novinkou je též speciální režim Bright Night/Super Night shot pro fotografování v noci, jenž se má aktivovat automaticky. Z počátku nám výrobce tvrdil, že není v softwaru zatím dostupný a že dorazí v aktualizaci 8. března. Tohoto dne nám bylo sděleno, že již žádný další update v blízké době vyjít nemá a informace o tomto režimu nemají. Každopádně noční snímky vypadají sice dobře, ale řekl bych, že na Pixel 3 to nestačí.

Superširokoúhlý

Zoom

Více testovacích snímků a videí naleznete zde v galerii na Google Photos

Es-desítka je první telefon s podporou nahrávání 4K videa v HDR10+ s 10bitovou hloubkou. Superzpomalené klipy lze nahrávat s dvojnásobnou délkou, jejich kvalita je ale stále nic moc. Nahrané klipy ve 4K  jsou velmi povedené a pěkné. Při aktivaci super stabilního režimu je možné snímat pouze ve Full HD a záznam není tak ostrý, jak by bylo ideální.

Software

Ačkoliv samotná nadstavba s názvem OneUI postavená na nejnovějším Android 9.0 Pie již před nějakým časem dorazila na starší modely Samsung, já se s ní setkávám poprvé až zde na Galaxy S10. K dispozici je samozřejmě poslední bezpečnostní záplata z února 2019. Musím pochválit skvělou optimalizaci a rychlost systému.

   

Než jsem si OneUI osobně vyzkoušel, považoval jsem možnost posunutí rozhraní na polovinu za plýtvání místem. Vzhledem k poměru stran 19:9 je to ale velmi chytrý krok a ergonomie tím rapidně roste. Všechny prvky jsou na dosah pomalu jednou rukou. Především v notifikační liště jsem si toto oblíbil nejvíce.

 

Zhodnocení Samsung Galaxy S10

Samsung přinesl s desátou generací řady Galaxy S svěží design v čele s průstřelem. Za celou dobu testování byla radost novinku používat. Pokud má nějak vypadat top model, přesně takto si ho v roce 2019 představuji. Perfektní zobrazovací panel, kvalitní zpracování, odladěný systém s příjemnou nadstavbou a v neposlední řadě skvělý fotoaparát. Potěší také detaily jako podpora WiFi 6, rychlejší reverzní bezdrátové nabíjení než konkurence, 3.5mm jack nebo líbivé barevné varianty.

Osobně jsem velmi rád, že rozdílů mezi klasickou S10 a modelem S10+ ubylo a oba mají letos stejnou operační paměť a tři foťáky. Vloni měl totiž menší model jen jeden snímač na zádech. Snížila se také decentně hmotnost a zároveň narostla kapacita baterie. Základní verze S10 začíná s 8 GB RAM a 128GB úložištěm, což vůbec není málo.

Cena byla stanovena na 23 500 Kč za tuto variantu. Při srovnání třeba s Huawei Mate 20 Pro je Samsung jednoduše řečeno o půl roku dále, a nabízí pro mě minimálně sympatičtější uživatelské rozhraní, ačkoliv fotoaparáty jsou v obou strojích výborné.

Další konkurence androidích telefonů může být Pixel 3 XL s čistým Androidem, ale za to velmi ošklivým výřezem nebo starší modely Galaxy. Ty však zase nabízí vcelku neaktuální design. Otázka tak nakonec zní, zda vám nebude stačit levnější model S10E, na který chystáme recenzi. Přesto všechno je Galaxy S10 výborný telefon, kterému není moc co vytknout.

Klady

  • perfektní displej
  • vynikající stereo reproduktory
  • svěží nové barvy
  • nízká hmotnost
  • odladěné ergonomické rozhraní

Zápory

  • průměrná výdrž baterie
  • horší kvalita superširokoúhlého snímače

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Tomáš Valigura

28. 5. 2019, 17:00

Mám jej den a jsem spokojen. Přechod z řady Nexus, aktuálně z Nexus 6P. Jediné co jsem nenašel, je možnost přihlášení více uživatelů, to ale oželím. Displej super, fotoaparáty super, zvuk super. Docela jsem si vyhrál s nastavením a jsem velice spokojen.

Jaromír Kučera

10. 3. 2019, 8:58

Dobrý stroj. Uvažují o něm. Asi mi bude chybět notifikační dioda.

Hakus von Tyros

8. 3. 2019, 17:36

Dost troufalé vyjádření pana redaktora

Hakus von Tyros

8. 3. 2019, 17:42

Pan redaktor zřejmě neuznává ani malou násobilku.
Kdo neumí, … .

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat