Apple přidá novinky v rámci předplatného pro aplikace

Apple přidá novinky v rámci předplatného pro aplikace
2019-03-08T10:39:31+02:00
• 8. 3. 2019

Apple již několik měsíců po vývojářích chce, aby své aplikace pouze pronajímali, nikoliv prodávali. Na takový způsob plateb jste jistě již dávno narazili. V App Storu je takových aplikací více. V praxi jde o to, že je aplikace ke stažení zcela zdarma. V praxi je aplikace zcela zdarma, ovšem po určité době vás tvůrce vyzve k výběru měsíčního předplatného. 

Důvod, proč se Apple zřejmě rozhodl nastavit nový způsob přijímání financí, je, že tímto způsobem ve finále potenciální zákazník zaplatí mnohem více korun. Jablečná společnost v roce 2017 uskutečnila tajné setkání, kde se snažila přesvědčit vývojáře, aby přestali své aplikace prodávat za jednorázové platby a přešli na měsíční tarif. 

Opakované, neboli měsíční poplatky jsou označeny za velmi dobře udržitelný obchodní model, neboť je jednoznačně výnosnější. Dokonce je tento model pro vývojáře účinnější, než kdyby do aplikace vložili reklamy. Nyní ale Apple přináší druhý model předplatného.

App Store spustí levnější předplatné pro bývalé uživatele

Apple nyní na svém webu pro vývojáře prohlásil, že již brzy budou moci vývojáři nabízet možnosti levnějšího předplatného. Díky tomu budou moci získat zpět bývalé uživatele. K dispozici pak bude hned několik forem zvýhodněného tarifu. 

První tarif bude vycházet z několikadenního používání prémiových služeb zcela zdarma. Další možností bude Pay As You Go, kde uživatel získá zvýhodněné předplatné na určitou dobu. Poslední formou bude Pay Up Front, přičemž díky tomu si uživatel bude moci dané funkce předplatit na několik měsíců dopředu. Suma sumárum budou moci vývojáři bývalým uživatelům nabídnout lepší cenu předplatného a tím je vrátit zpět do svých služeb. 

Apple si na předplatném vezme pořádný balík peněz

A teď to nejdůležitější. Apple si na tomto obchodním modelu hodlá vzít 20% provizi. Pokud nás matematika neklame, čím více bude vývojář účtovat, tím více vydělá Apple. Jeden by řekl, že by na tohle zákazníci nepřistoupili. Inu, zřejmě vás zklameme. Zdá se totiž, že schůzka s vývojáři opravdu přinesla své ovoce. Společnost Apple minulý rok oznámila, že tržby z předplatného se meziročně zvýšily o 95 %. Dokonce se k tomuto obchodnímu modelu vyjádřil také generální ředitel Tim Cook.

„Výnosy z předplatného představují velmi významný a rostoucí podíl na celkovém objemu služeb. A co víc, počet aplikací nabízejících systém našeho předplatného i nadále roste. V App storu je dnes k dispozici téměř 30 000 takových aplikací.“

Zatímco hlavním cílem tohoto předplatného je získat od zákazníků více peněz, přinese tento model i velké výhody. Společnosti, které tyto poplatky zavedou, budou mít větší motivaci k tomu, aby své aplikace častěji aktualizovali a zlepšovali. Pokud se totiž vývojářské studio nebude o svou aplikaci starat, uživatelé předplatné zruší a přejdou ke konkurenční aplikaci. 

Zdroj: macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat