První dojmy z novinek Galaxy S10 a S10+

První dojmy z novinek Galaxy S10 a S10+
2019-02-20T20:29:10+02:00
• 20. 2. 2019

SAMSUNG CSC

Začíná éra děr v displeji, a Samsung Galaxy S10 je jedním z prvních modelů. Žádný výřez neboli notch tak nehledejte. V průstřelu displeje je integrovaný přední fotoaparát, ostatní senzory jsou schované pod displejem. Telefonní reproduktor se vešel do horního rámečku.  Displej je pak po bocích stále zaoblený. Pokud vám toto ohnutí nevyhovuje můžete letos sáhnout po modelu S10e.

Galaxy S10 série představena, cena začíná na 19 499 Kč

První pohled na levnější Galaxy S10e

Galaxy S10 a Galaxy S10+

Zpracování působí vskutku luxusně, což podtrhují nové barevné varianty. Právě se koukáme na zelenomodrou, k dispozici v Česku bude také moc pěkná zářivě bílá, co má nádech do modro fialové a klasická černá. Mimo to dorazí také dvě keramické úpravy. Jediné, co se mi osobně moc nelíbí, je jiná velikost spodní brady a prostorem nad displejem, telefon kvůli tomu není symetrický.
Do ruky padne novinka velmi dobře a telefon je vcelku lehký.

Jako velmi pozitivní krok považuji návrat čtečky otisků prstů na přední stranu. Nově je místo pod fotoaparátem integrována v displeji. Jedná se o ultrasonickou čtečku, nikoliv optickou jako u dřívějších telefonů. V praxi je rychlost odemykání o řád lepší než třeba u loňského Huawei Mate 20 Pro. K odemčení musíte prst přiložit na konkrétní místo na displeji. Výhodou je, že ho můžete přiložit i k zhasnutému displeji a zařízení tak odemknete.

Na to, Jak je to se spolehlivostí v dlouhodobém měřítku si ale musíme počkat do recenze. Přesto z prvních dojmů tato technologie funguje velmi rychle. Jediným mínusem bude fakt, že většina ochranným skel vyřadí čtečku z provozu a proto integruje Samsung fólii již při výrobě. Senzor duhovky je pryč, což asi nikomu moc vadit nebude, tento druh odemykání příliš nebyl příliš pohodlný.

 

Samotný displej zabírá plochu 93 procent čelní strany. Samsung se také pochlubil, že se jedná o vylepšenou technologii s názvem Dynamic AMOLED, která slibuje především velmi vysoký jas 800 nitů. V praxi je displej vynikající a na sluníčku s viditelností problém rozhodně nebude. Telefon pak kryje sklo Gorilla Glass 6.

Fotoaparáty se na zádech nachází celkem tři. První slouží k dvojnásobnému přiblížení s úhlem záběru 45 stupňů, druhý standardní se záběrem 77 stupňů a třetí ultraširokoúhlý se záběrem 123 stupňů. Samozřejmostí je optická stabilizace, která není jen u ultraširokého snímače.

Pozitivní krokem je také podpora 4K videa u předního fotoaparátu. Model S10+ má vpředu fotoaparáty hned dva, přičemž ten druhý slouží pro detekci hloubky a má o něco větší úhel záběru. Vylepšeno bylo také inteligentní rozpoznání scén, kterých je nyní třicet. Novinkou je též speciální režim Super Night shot, pro fotografování v noci. Esdesítka je první telefon s podporou nahrávání 4K videa v HDR10+ s 10bitovou hloubkou. Superzpomalené klipy lze nahrávat s dvojnásobnou délkou.

Výkon zajišťuje procesor Exynos 9820 spolu s 8 GB operační paměti v základní verzi. Úložiště může mít až 1 TB a stále zde máme i slot na microSD karty.

 

Baterie nabízí v případě menší S10 kapacitu 3400 mAh, u většího plus modelu dokonce 4100 mAh. Stejně jako Huawei i zde máme nyní možnost reverzního bezdrátového nabíjení jiných přístrojů. Telefon lze navíc nabíjet kabelem a zároveň s ním dobíjet bezdrátově třeba hodinky. Tím se z něj stane velmi drahá bezdrátová nabíječka.

Samsung nám mimo to v rychlosti ukázal také model S10 5G, který podporuje 5G sítě, má větší displej, větší baterii a o dva 3D snímače navíc. Ten ale nebude v Česku zatím dostupný.

První dojmy na nás zanechal model S10 velmi pozitivní a těšíme se až se k nám dostane na test. Prodej v Česku bude zahájen 8. března. Menší S10 startuje na 23,5 tisících, větší pak na 26 tisících korun. Maximální konfigurace pak přijde na 42 tisíc. Na závěr na obrázku níže můžete vidět kompletní rodinu S10:

Jak se vám líbí Galaxy S10?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat