Nokia 7 Plus – oficiální vyjádření k problému s odesíláním dat do Číny aktualizováno

Nokia 7 Plus – oficiální vyjádření k problému s odesíláním dat do Číny [aktualizováno]
2019-03-25T13:45:41+02:00
• 25. 3. 2019
4

Aktualizováno 25. 3.

Minulý týden se objevil problém u jedné várky mobilů Nokia 7 Plus v Norsku. Konkrétně docházelo k odesílání dat do Číny. Jak se nyní ukazuje, skutečně se jednalo o omyl, jelikož do omezeného množství zařízení byl zahrnut software pro čínské verze smartphonů. Společnost HMD Global se již omluvila postihnutým zákazníkům a dodává, že úzce spolupracuje s finským ombudsmanem.

Pro postihnuté mobily byla vydána softwarová aktualizace, která odstraňuje odesílání dat do Číny. Konkrétně se stačí podívat do nastavení smartphonu a vyhledat číslo sestavení. Zde by mělo být uvedeno „00WW_3_39B_SP03“ nebo „00WW_3_22C_SP05“, což jsou již opravené verze.

HMD Global dodává, že soukromí zákazníků je prvořadé a rozhodně nejsou jakékoliv informace prodávány nebo předávány třetím stranám. Pokud jste si zakoupili smartphone Nokia z oficiální distribuce v Česku, tak odeslaná data míří do Singapuru, kde jsou ukládána na servery, které dodává  Amazon Web Service. Také byla vydána infografika, kde je například uvedeno, že získaná data jsou požita k nastartování záruční doby, vylepšení uživatelského zážitku, atd.

Jak je vidět, tak u čínských verzích mobilů se musí data ukládat na servery v Číně, jelikož to vyžaduje tamější legislativa.

Původní článek 21. 3.

Už se jednou řešila kauza kolem odesílání dat z mobilních zařízení do Číny. Asi největší kauza byla kolem společnosti Huawei, což se týkalo minimálně jedné verze top modelu. Následně se ale ukázalo, že k odesílání probíhalo jen i čínské verze mobilu, přičemž verze pro globální trh něco podobného neměly. Nyní se objevuje podobná kauza u společnosti HMD Global, konkrétně u jejich smartphonu Nokia 7 Plus.

Nokia 7 Plus a odeslání dat

V Norsku se podařilo zjistit, že některé kusy smartphonu Nokia 7 Plus prodané na tamějším trhu odesílaly do Číny data jako poloha, telefonní číslo a sériové číslo. Vše dostačuje k tomu, aby se mohla sledovat poloha v reálném čase konkrétního uživatele. Data jako taková byla odesílána na server vnet.cn, přičemž vlastníkem domény je China Internet Network Information Center, respektive China Telecom.

Samotný kód, který odesílá data je velmi podobný tomu, co Qualcomm nabízí na GitHubu. Konkrétně se aplikace/balíček jmenuje com.qualcomm.qti.autoregistration.apk. V tomto ohledu se jedná o poměrně velký problém, jelikož mobily nepotřebovaly nějaký souhlas k odesílání dat.

Společnost HMD Global se již stihla k problému vyjádřit s tím, že se komplikace týká jen jedné várky, která se dostala na norský trh. Již byla vydána aktualizace softwaru, která odstraní odesílání dat u mobilů, které nejsou určeny pro čínský trh. Mělo by se jednat o únorovou bezpečnostní záplatu.

Tento výrobce odmítl odpovědět na dotaz, jestli pro prodej zařízení na čínském trhu musí implementovat tento software. V tuto chvíli se celá kauza jeví jako nedůsledná výstupní kontrola, která zapříčinila prodej zařízení určených pro čínský trh v EU.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vit Semenec

25. 3. 2019, 20:00

Nepřijde vám divné, že mobil vůbec někam cokoliv odesílá? Záruku uplatním s dokladem u prodejce, co to je za blábol o nutnosti odeslání nějakých dat do Singapuru?

Přemysl Vaculík

VIP 25. 3. 2019, 20:03

Ani ne, už nejednou jsem si mohl online ověřit dobu záruky, když jsem kupoval od někoho jiného.

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

21. 3. 2019, 15:54

A teď, když se to prokázalo, je to „omyl“. Ale když se řeší Huawei, kde se vůbec nic nepodařilo prokázat, je to obří kauza. Skvělé

Přemysl Vaculík

VIP 21. 3. 2019, 19:00

Jak je v článku napsáno, udělala se kauza, ale už málokdo informoval, že to bylo u čínské varianty. Globální verze nic takového neměla.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat