Google pracuje na nových ovládacích gestech pro Android Q

Google pracuje na nových ovládacích gestech pro Android Q
2019-03-18T08:59:22+02:00
• 18. 3. 2019
1

Google zavedl v Androidu 9 Pie nová gesta pro ovládání systému. Například u mobilů Pixel 3 již nejde aktivovat původní rozložení tlačítek, takže se uživatelé musí spoléhat jen na nový systém. Bohužel spokojenost uživatelů není příliš velká, jelikož gesta jako taková nejsou příliš intuitivní, nebo minimálně potřebují vyladit. Nyní se ukazuje, že Google skutečně pracuje na vyladění.

Gesta v Androidu Q

Již se podařilo objevit několik novinek v nové verzi Androidu Q, byť některé funkce jsou skryty hluboko v systému nebo vyžadují využití speciálních ADB příkazů. Jednou z dalších novinek jsou upravená gesta, bohužel k jejich aktivaci je nutný zásah přímo do Pixel Launcheru. Celý postup aktivace je popsán v článku na XDA Developers (je vyžadována instalace speciálního modulu na zařízení s rootem).

Díky aktivaci modulu je možné se dostat do vývojářských možností Pixel Launcheru, kde lze aktivovat nová gesta. V základu nabízí podobný mechanismus ovládání, ale byla upravena. Například na hlavní obrazovce nyní gestem nahoru otevřete seznam aplikací. Nedojde ani k zobrazení nedávno spuštěných. Gestem dolů konečně lze stáhnout notifikační lištu, což zatím nebylo možné.

Dolní gesto doprava zůstává stejné, ale nově je zde gesto doleva, čímž se vrátíte na předchozí aplikaci. Pro zobrazení nedávno spuštěných aplikací je nutné použít gesto nahoru a následně podržet prst. V současné verzi Androidu je nutné vědět, do které části obrazovky máte držet prst, aby se zobrazil seznam aplikací nebo nedávno spuštěné.

Kromě toho se pracuje na animacích a přechodech, aby byl celý dojem a způsob práce plynulejší. Ostatně se můžete podívat na video zachycující práci s gesty.

Jak již bylo řečeno, tyto novinky jsou k dispozici jen na zařízení s rootem a Androidem Q. Jelikož se podařilo rootnout pouze Pixel 2, není zde zatím jakýkoliv jiný způsob, jak si vyzkoušet zmíněná gesta. Je otázkou, jestli se dočkáme vylepšení ve stabilní verzi Androidu Q, jakmile bude vydán.

Zdroje: xda-developers.com, cnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Janek Fanek

18. 3. 2019, 13:45

Pořád nemohu pochopit v čem je ten půvab?
Stejná nebo velice podobná jsou řadu měsíců a někdy i let, k dispozici u výrobků Samsungu. Mnohem lepší by byla situace, kdy budou gesta sjednocena pro všechny výrobky na bázi Androidu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat