Google se již nechce chlubit fragmentací Androidu komentář

Google se již nechce chlubit fragmentací Androidu [komentář]
2019-03-30T13:14:24+02:00
• 30. 3. 2019
4

Google má zásadní problém s fragmentací mobilního operačního systému Android, pokud se podíváme na celý trh se smartphony a případně i tablety. Hlavní chybou je, že Google neřídí aktualizace přímo a v podstatě vše nechává na výrobcích. Ti zpravidla udržují jen top modely, byť v poslední době se začínají více starat i o zařízení z nižších tříd. I tak je adopce nové verze pomalá, někdy trvá vydání nového Androidu i několik měsíců.

Výrobci totiž musí začlenit vlastní úpravy, vše otestovat, zakomponovat další rozšíření a modifikace a následně vypustit mezi majitele mobilů. I zde je ale háček, někteří výrobci vypouští aktualizaci po vlnách, což značně prodlužuje rychlost nasazení nové verze. Celou situaci kolem rozšiřování systému Android jsme mohli sledovat skrze pravidelné statistiky na stránkách Googlu. Bohužel již nějakou dobu nejsou k dispozici nová čísla.

Fragmentace Androidu pod utajením?

Poslední statistika kolem Androidu je z října minulého roku, kde je uveden jako nejnovější systém Android 8.1 se zastoupením 7,5 %. Od té doby se mezi majitele zařízení začala šířit aktualizace na Android 9 Pie, ale netušíme, jak moc se rozšířil, případně jak klesla čísla u dalších verzí.

Může se jednat o chybu systému, nebo Google předělává systém měření, ale o tom pochybujeme. Již v minulosti došlo k výpadku, ale většinou se jednalo o pozastavení zveřejňování statistik na měsíc nebo dva, ne na tak dlouhou dobu jako nyní. Již brzy to bude 6 měsíců, co nevíme, kolik má jaká verze zastoupení na trhu.

Projekt Treble v akci aneb komunitní Android pro každého

Sice se vám může zdát, že se jedná jen o další čísla, která nikomu s ničím nepomohou, ale jsou ve skutečnosti dost důležitá pro vývojáře. Ti díky nim mohou zacílit svou aplikaci, případně ji nemusejí vyvíjet pro verzi Androidu, která nemá dostatečné zastoupení na trhu. Z tabulky výše je například jasné, že nemá cenu vytvářet aplikace pro Android ve verzi 5.0 a nižší. Vývojáři si tak mohou ušetřit čas a snížit náklady na vývoj.

Plán? Chyba? Marketing?

Možná Google mění plán zveřejňování statistik a novými čísly se pochlubí až na vývojářské konferenci Google I/O 2019, která se odehraje za několik týdnů. Z marketingového hlediska může docílit efektu, že došlo k výraznému skoku v adopci nového Androidu 9 Pie, ale to bude jen na oko.

Google: Android Pie se bude rychleji šířit než Oreo ve srovnávaném období

Jelikož neexistuje oficiální stanovisko společnosti, nebo jakákoliv informace, proč již nejsou k dispozici udržované statistiky, můžeme se jen domnívat, co se vlastně děje. Osobně se přikláním k možnosti, že se pochlubí novými čísly na konferenci a vše doplní úspěšným rozšířením Androidu 9 Pie.

V tuto chvíli tedy nevíme, jestli se daří zrychlovat aktualizace pomocí nových nástrojů pro rychlejší nasazení novější verze. Sami výrobci se již nechlubí vůbec a získat relevantnější data je prakticky nemožné, jelikož zařízení s Androidem je velké množství, a ne všechny mají oficiální distribuci.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Google je opravdu velka a mocna firma. Kdyby Google chtel, ze dne na den zmeni strategii a od teto chvile bychom zacali kupovat mobilni telefony, na nez by chodily aktualizace jen z Googlu. Jenze… Google proste a jednoduse nechce. A v tom to cele vezi.

Přemysl Vaculík

VIP 31. 3. 2019, 20:13

To není tak jednoduché.

Martin Jeřábek

VIP 31. 3. 2019, 14:58

A nebo je to zase katastrofa jako každá verze a tak si řekli chce to větší změnu.

David NIKODEM

31. 3. 2019, 7:34

Ten obrázek nemá chybu, muehehe…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat