Projekt Treble v akci aneb komunitní Android pro každého

Projekt Treble v akci aneb komunitní Android pro každého
2018-03-26T18:57:28+02:00
• 27. 3. 2018

Projekt Treble byl představen v minulém roce společností Google v rámci novinek Androidu. Od něj si mnozí slibují, že se smartphony s Androidem budou aktualizovat častěji a rychleji. Původně bylo nutností upravit mnoho součástí systému, i těch napojujících se na hardware.

Projekt Treble v podstatě přináší „Vendor Interface“, což je rozhraní dodavatele (výrobce), které je umístěno mezi hardwarem a operační systémem. Díky tomu lze aktualizovat Android bez toho, aby docházelo k úpravě systému vzhledem k hardwarovým specifikacím.

Projekt Treble

Výrobce tak nebude muset vytvářet tolik úprav, jen v rámci Androidu, díky čemu lze docílit rychlejších aktualizací.

Projekt Treble využije i komunita

Nyní se potvrzuje, že projekt Treble má své plusy i pro komunitní verze Androidu. Zatímco dříve bylo nutné vytvářet například verze LineageOS (CyanogenMod) pro každý smartphone zvlášť, tak nyní bude stačit jen jedna varianta. Ta bude nativně fungovat na všech zařízeních s podporou projektu Treble.

Zde je nutné podotknout, že projekt Treble je podporován u všech zařízení, která přišla minimálně s Androidem 8.0 Oreo. Díky tomu bude možné pracovat na vývoji jedné varianty konkrétní komunitní verze Androidu. Nebude nutné vytvářet specifické typy pro konkrétní zařízení.

Již nyní existují první verze, které lze dosadit na smartphony s podporou Treble. Konkrétně jsou k dispozici LineageOS 15.1 a Resurrection Remix, ale jedná se o neoficiální buildy. Dá se ale počítat s tím, že se v dohledné době přenese podpora do oficiálních verzí.

V budoucnu tedy bude stačit sáhnout například po LineageOS a nainstalovat si komunitní Android na své zařízení bez nutnosti čekání na vydání specifické varianty pro konkrétní model. Pokud tedy chcete otestovat tyto univerzální ROM, stačí, aby váš mobil měl minimálně Android 8.0 již v základu (byl uveden na trh přímo Androidem 8+).

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat