Chrome se učí přepínat weby do tmavého režimu aktualizováno

Chrome se učí přepínat weby do tmavého režimu [aktualizováno]
2019-07-15T19:25:08+02:00
• 15. 7. 2019
13

Aktualizováno 15. 7.

Již dříve jsme vás informovali, že Chrome nabídne možnost přepnutí jakékoliv webové stránky do tmavého režimu. Zatím tato funkce funguje dosti zvláštně. Jakmile je aktivována, přepnou se všechny webové stránky do tmavého vzhledu. Bohužel se jednalo jen o část funkce pro přístupnost, na což doplatily obrázky. V nejnovější verzi Chrome Canary 77 již došlo k úpravě.

Chrome 75 vs. Chrome Canary 77

Jak můžete vidět výše, obrázky v nejnovější verzi nejsou ovlivněny. Jedná se jen o menší úpravu, ale může přinést o něco lepší výsledky. Zatím se ale jedná o dočasné řešení, než webové stránky nabídnou podporu změny vzhledu podle nastavení systému nebo webového prohlížeče.

Aktualizováno 28. 4.

Google si pohrával s tmavým režimem u webového prohlížeče Chrome pro Android nějakou dobu, ale až nyní se tato novinka dostala do stabilní verze. Bohužel není aktivní v základu a stále musíte aktivovat jednu experimentální možnost. Stačí do adresního řádku zadat adresu chrome://flags a vyhledat položku UI Dark mode. Po aktivaci a restartování aplikace se v nastavení Chromu objeví možnost tmavého režimu „Dark mode“. Po aktivování se aplikace přepne do tmavých barev. Je tedy jen otázkou času, kdy nebude potřeba experimentálního nastavení.

Aktualizováno 4. 3.

Google si pohrává s tmavým režimem u mnoha aplikací, u některých je již běžnou součástí. V dohledné době se zřejmě dočkáme tohoto režimu i v Chromu. Například nedávno jsme se dočkali experimentální funkce pro vynucení tmavého vzhledu na webových stránkách. Nyní zde máme novinku v Chromu Canary, nebo spíše rozšíření funkcionality, která byla dostupná v předchozí verzi.

Tip a snímky zaslal Praslička Roman, děkujeme.

Pro aktivování tmavého režimu samotného Chromu Canary musíte jít do experimentálního nastavení chrome://flags a aktivovat Dark UI. Po restartování aplikace naleznete v nastavení možnost aktivování tmavého režimu. Jak je vidět na přiložených snímcích obrazovek, tak nový vzhled není zcela dokončen. Ostatně je dostupný jen jako experimentální funkce. Na druhou stranu jde vidět pokrok a zřejmě se dočkáme v kratším časovém horizontu nového vzhledu i ve stabilní verzi Chromu.

Aktualizováno 27. 2.

Nedávno jsme vás informovali, že Google chce implementovat od mobilního prohlížeče Chrome i funkci, která vynutí tmavý design webových stránek. Z náznaků jsme věděli, že by měl v podstatě využít některé komponenty v rámci přístupnosti. Nyní máme konečně možnost se podívat, jak bude tato funkce pracovat na běžných webových stránkách.

V nejnovější verzi prohlížeče Chrome Canary se nachází experimentální funkce, která vynutí tmavý režim na všech stránkách. Po aktivování a restartování webového prohlížeče bude každá stránka v tmavém režimu. Ve své podstatě dojde k inverzi barev. Bohužel naopak u tmavých stránek se dočkáte překlopení vzhledu do světlých barev.

Je tedy vidět, že se jedná o brzkou implementaci této funkce a Google bude muset ještě zapracovat na tom, aby byla aktivována ve správný moment (když je web světlý). Navíc je značně nestabilní a některé webové stránky se nezobrazují správně.

Pro aktivaci zadejte do prohlížeče chrome://flags a vyhledejte #enable-android-web-contents-dark-mode

logo-app Chrome Canary (nestabilní) Google Inc. Zdarma ANDROID

Aktualizováno 20. 2.

Před dvěma týdny se začaly objevovat náznaky tmavého režimu v mobilním prohlížeči Chrome krátce po tom, co se podobné předělávky začaly objevovat v běžném Chromu pro počítače. Redaktorům webu 9to5google.com se podařilo objevit náznaky daleko pokročilejšího tmavého režimu v Chromu.

Google se pravděpodobně bude snažit změnit barevné schéma webových stránek, respektive u nich vynutí tmavý režim. Pro tyto účely využije některé funkce z režimu vysokého kontrastu, který se nachází v rámci přístupnosti. Novinka má již přiřazený název v experimentálním režimu #enable-android-web-contents-dark-mode.

Prozatím funkce není k dispozici ani pro testování. Zřejmě se prvního pokusu dočkáme v nadcházející verzi Chromu Canary, což je nestabilní experimentální varianta Chromu. Zatím nelze odhadovat, kdy by se novinka mohla dostat do stabilní verze. Jedná se totiž o velmi náročný úkol, do kterého se Google pouští. Webové stránky nemají stejný kód a mnohdy používají různé technologie.

Pokud se vše podaří, tak jednoduchou aktivací tmavého režimu se změní i webové stránky. U nich lze počítat například tmavým pozadím a podobně. Novinka by měla být dostupná i pro WebView, což používají jiné aplikace pro zobrazování webových stránek. Tento vynucený tmavý režim Google plánuje i pro aplikace, které nemají takovou možnost implementovanou.

Původní článek 9. 2.

V minulém roce Google uznal, že tmavý režim pro aplikace je důležitý a že by jej měli implementovat všichni vývojáři, pokud je to možné. Naštěstí začal i u sebe a postupně aktualizuje aplikace, které získávají tmavý režim (dark mode). Ostatně nadcházející verze Androidu bude obsahovat kompletní dark mode. Nyní se ukazuje, že další aplikací s tmavým režimem bude Chrome pro Android.

Chrome v tmavém

Webový prohlížeč od Googlu začíná získávat první implementaci tmavého režimu, která není dokonalá. Na prvních dvou snímcích níže můžete vidět, kde je tento režim viditelný. Bohužel se jedná jen o dialogová okna a navíc se ukazuje, že ani zde není vše dokonalé. Například webová adresa v horní části má stále černý font.

Tato změna je dostupná jen v beta verzi Chromu pro Android. Pokud si ji nainstalujete, nehledejte nějaký přepínač do tmavého režimu. Aplikace jako taková se nastaví podle systému. Pokud tedy máte ve vývojářských možnostech nastaveno, že systém má být v tmavém režimu neustále, tak se zachová i Chrome. Pravděpodobně se Chrome nikdy nedočká jednoduchého přepínače, nebo minimálně se s touto možností nyní nepočítá.

Další novinka v Chromu Beta ve verzi 73 je přepracovaný manažer stahování. Nyní jsou k dispozici náhledy samotných souborů. Obrázky jsou k dispozici ve velkém rozlišení, ne jen v podobě náhledů. U videí taktéž najdete náhled. Mimo jiné se také nabízí jednoduché třídění pomocí záložek. Můžete si tak nechat zobrazit jen obrázky, případně jinou kategorii.

 

logo-app Chrome Beta Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroje: 9to5google.com, 9to5google.com, androidpolice.com, androidpolice.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Bohumil Vajs

29. 4. 2019, 9:43

Dneska 29.4. mi ještě nebyla nová aktualizace nabídnuta. ani jsme ji na Google Play nenašel. Poslední jsem měl 24.4. Zkoušel jsem i zadat nabídnutou stránku. Je úplně jiná. Nic.

jirka slechta

29. 4. 2019, 7:10

Po restartu funguje, jak má.

Richard Fabián

28. 4. 2019, 17:59

Přešel jsem před měsícem na operu. Na PC je skvělá a na mobilu, opera touch ještě lepší….. Doporučuji všem vyzkoušet, verze na PC zvládne doplňky z chrome, pokud je někdo potřebuje, jinak má svůj vlastní systém doplňků. Opera touch umí blokovat reklamy a otravné cookies dialogy, navíc má tmavý režim a funkcí Flow, která dokáže poslat stránky z mobilu na PC a obráceně….

Petr Hošek

28. 4. 2019, 12:41

Verze 74 ještě není v obchodě play

Přemysl Vaculík

VIP 28. 4. 2019, 13:01

Evidentně ji mám :) Snímky obrazovek jsou z mého mobilu.

Radovan Plaštiak

28. 4. 2019, 11:29

Stabilná verzia chrome takúto možnosť neponúka… Ani po zadaní toho čo ste písali

Přemysl Vaculík

VIP 28. 4. 2019, 11:47

Musíte mít verzi 74. Osobně jsem otestoval.

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

8. 3. 2019, 15:36

Bohužel, pouze to invertuje pozadí stránky

Dominik Mráz

27. 2. 2019, 23:56

Jakoby nechci nic rikat ale browser od samsungu to ma uz minimalne rok.

Přemysl Vaculík

VIP 28. 2. 2019, 6:43

Nenapsal jsem ale, že je Chrome první.

Tak Samsung browser tohle má v podobě nočního režimu – taky to prebarvi web stránky do tmava. Zas tak náročný úkol to pro Chrome devs určitě nebude :)

Tohle melo byt uz par roku.

Pokud by tohle našlo místo i v chrome pro PC tak to bych asi byl nejvíc šťastný ta bílá už mě po několika letech už celkem štve jak to bije do očí a ne si na to zvyknout hlavně večer.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat