Výrobce součástek do telefonů TSMC je ve ztrátě kvůli Applu

Výrobce součástek do telefonů TSMC je ve ztrátě kvůli Applu
2019-01-23T10:14:50+02:00
• 23. 1. 2019
3

Čínský výrobce polovodičů hlásí, že se ocitne ve ztrátě. Ukáže to prý zpráva o hospodaření za poslední čtvrtletí, tedy za současný kvartál 2019. Má jít o největší propad za posledních deset let. Dle zprávy je finanční propad způsoben menší poptávkou po chytrých telefonech, tedy je i nižší odběr součástek, které právě TSMC vyrábí.

Může za to Apple?

Skeptická prognóza čínského výrobce dílů TSMC přinesla menší obavy, zda i další producenti polovodičů, tedy procesorů, budou ve ztrátě. Pokud ano, finanční zisk klesne i firmám, jako je Nvidia, ASML či Intel.

TSMC je jediným dodavatelem čipů ze série A pro iPhony od Apple. Konkrétně jde o procesor A12 Bionic. A právě nejnovější iPhony nejdou tak na odbyt, jak se očekávalo, tedy TSMC má mnoho neprodaných procesorů. Společnost přímo nezmínila, že by za finančním propadem stál právě Apple, kde se nedaří prodávat nové iPhony v potřebné výši, ale situace na trhu tomu tak nasvědčuje. TSMC předpokládá, že poptávka po nových telefonech se opět zvedne v druhé polovině roku 2019, kdy budou představeny nové iPhony. Každopádně zisk společnosti za první letošní čtvrtletí je předpokládán na 7,4 miliard dolarů, což je nejnižší číslo od roku 2009 (tehdy navíc byla finanční krize). Celkový pokles v kvartálním srovnání je o 14 % a TSMC předpokládá i meziroční pokles. Z toho důvodu omezí v letošním roce výdaje o stovky miliónů dolarů.

Zdroj: gizchina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Pavel Skácel

23. 1. 2019, 19:33

Tak, pane velký antikomunisto Čapko, to je kapitalizmus, kde jeden potápí druhého, bez následků! Tož tak to je.

Ladislav Vondráček

24. 1. 2019, 11:31

????‍♂️

Martin Jeřábek

VIP 23. 1. 2019, 10:25

Hehe Apple za to může, a TSMC se rozhodne že už dál pro ně pracovat nebudou.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat