Pět let od představení Phonebloks (projekt ARA)

Pět let od představení Phonebloks (projekt ARA)
2018-12-26T13:50:41+02:00
• 26. 12. 2018
1

Phonebloks byl ambiciózní projekt, s kterým přišel Dave Hakkens. Jeho základní myšlenka byla velmi prostá a jednoduchá. Uživatelé by měli mít možnost vyměnit jednoduše jakoukoliv komponentu na svém smartphonu, bez šroubováků, speciálních nástrojů a podobně. Bohužel se jednalo až o příliš ambiciózní projekt, jak Dave Hakkens uvádí ve svém posledním videu.

Phonebloks neuspěl, přesto zapůsobil

Dave Hakkens zažil svou chvíli slávy po představení projektu/myšlenky Phonebloks. Nejenže se dočkal popularity na internetu, ale dokonce se mu začaly ozývat nejrůznější společnosti, a nebylo jich málo. Můžeme například vyzdvihnout firmy jako Qualcomm, Motorola nebo Intel, jakožto technologické hráče číslo jedna.

Dave si nevybral ani jednu z těchto firem, jelikož jejich plán byl příliš zdlouhavý. Uvádí, že by se jednalo o projekt na 15 let. Pak ale přišel Google, který chtěl zařízení uvést v horizontu dvou let. I proto se Dave rozhodl spolupracovat s touto společností.

Dočkali jsme se první podoby zařízení v rámci projektu ARA. Dokonce došlo na představení nových modulů. Během projektu se objevilo několik komplikací, zejména s uchycením modulů, aby byly vyměnitelné a přesto nevypadávaly během používání.

Bohužel ale následně došlo k rozhodnutí, že projekt ARA končí. Dave tak přišel o možnost realizovat projekt. Ve svém videu říká, že bylo příliš odvážné spoléhat jen na jednu firmu. Bylo by vhodnější, kdyby se do celého projektu zapojilo větší množství firem, což by vedlo k lepší spolupráci a také by nešlo odpískat vše jen tak.

Dave ale není zklamaný s výsledkem. Stále se snaží, aby došlo k realizaci, byť pozůstatky Phonebloks lze vidět na současném trhu. Firmy používají modulární systém u součástek, byť je nelze uživatelsky vyměňovat. Dave Hakkens v současné době nepoužívá smartphone. Zůstal u Nokie 3410 do doby, než se mobily stanou skutečně modulární.

Zdroj: davehakkens.nl

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

René Fírek

26. 12. 2018, 18:36

To by bylo parádní.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat