Mobilní signál v dalších stanicích metra aktualizováno

Mobilní signál v dalších stanicích metra [aktualizováno]
2018-10-30T13:15:02+02:00
• 30. 10. 2018
4

Aktualizováno 30. 10.

Od října lze využívat mobilní pokrytí části metra mezi stanicemi Muzeum a Vyšehrad. Dnes se rozšiřuje pokrytí na část metra: Pražského povstání – Roztyly.

na projektu spolupracuje celá řada subjektů, technici se pohybují v neznámém terénu a práce ve veřejných částech stanic a tunelech metra mohou probíhat pouze během přepravní výluky, tedy 2,5 hodiny v noci. Bez výborné spolupráce všech zúčastněných firem a Dopravního podniku by dokončení pilotu v daném termínu bylo stěží možné.

Již v následujícím roce se plánuje pokrytí hned 21 stanic. Následně mezi lety 2020 a 2021 dojde na pokrytí všech ostatních stanic a úseků.

  • Pražské metro denně přepraví až 1,7 milionů cestujících na 3 trasách o celkové délce 65,2 km. Celkový počet stanic je 61.
  • Konsorcium operátorů ve složení T-Mobile – CETIN – O2 – Vodafone pokrývá metro mobilní technologií na vlastní náklady.
  • Projekt za všechny operátory zastřešuje T-Mobile.
  • Všechny mobilní služby – hlas, textové zprávy i data – budou dostupné pro zákazníky všech mobilních operátorů včetně virtuálních.
  • Práce mohou probíhat pouze během pracovního týdne, 2,5 hodiny v noci během odstávky.
  • 2 měsíce zabere pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech
  • Až 10 000 000 Kč stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi.
  • Celkové náklady se odhadují na půl miliardy Kč.

Původní článek 2. 10.

Již několik měsíců, možná let, všichni sníme o dostupném mobilním signálu v podzemním metru. První náznaky se objevily zhruba před dvěma lety, kdy mobilní operátoři spustili mezi stanicemi metra Nemocnice Motol a Bořislavka provoz sítě LTE, 3G a 2G. Před půl rokem ale T-Mobile podepsal speciální smlouvu a až po šesti měsících vše konečně nese své první ovoce.

Po necelých šesti měsících od podpisu smlouvy umožňující zahájení prací v pražském metru, spustilo dnes konsorcium operátorů 4G signál v části trasy C. Od 30. 9. tak mohou cestující v úseku Muzeum – Vyšehrad využívat mobilní služby, a to jak ve stanicích, tak v tunelech mezi nimi.

Mobilní signál v dalších částek metra

Komerční provoz v celém pilotním úseku Muzeum – Roztyly bude spuštěn do konce října 2018. Na pilotní úsek naváže pokrývání zbývajících 57 stanic metra. Celou výstavbu financuje a zajišťuje konsorcium operátorů T-Mobile – CETIN – O2 – Vodafone. Mobilní služby tak budou k dispozici všem zákazníkům jak těchto, tak virtuálních operátorů. Pokrytí všech 61 stanic metra vyjde operátory na půl miliardy korun, práce jsou plánovány do roku 2022. 

Zajímavé ale je, že jednání s Dopravním podnikem hlavního města Prahy trvalo déle než dva roky. K podepsání veškerých smluv a dokumentací došlo teprve v dubnu letošního roku. Vzhledem k tomu, že instalační a montážní práce je možno provádět pouze dvě a půl hodiny v noci v pracovním týdnu, lze rychlost dokončení prvního úseku považovat za poměrně velký úspěch.  

Zajímavosti:

  • Konsorcium operátorů pokrývá metro 4G technologií na vlastní náklady, jež se odhadují na půl miliardy Kč.
  • Celý pilotní úsek Muzeum – Roztyly bude komerčně spuštěn do poloviny listopadu 2018, všechny stanice by měly být pokryty do roku 2021.
  • Projekt za všechny operátory zastřešuje T-Mobile. 
  • Signál bude dostupný pro zákazníky všech mobilních operátorů včetně virtuálních. 
  • 2 měsíce zabere pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech 
  • 70 techniků pracuje každý den 
  • Nejkratší vs. nejdelší tunel: 500 m (Muzeum – I.P. Pavlova) x 1300 m (Kačerov – Roztyly)
  • Až 10 000 000 Kč stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi. 

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Tomáš Flaška

3. 10. 2018, 6:40

Proč paralelně s tím vybavuje DP stanice ultrarychlou WiFi?

Karel Čapka

VIP 2. 10. 2018, 17:38

co je na tom tak drahého?

David Pilař

2. 10. 2018, 17:58

Vyzařovací kabely, které se pro šíření v tunelech používají, jsou o dost dražší než klasicné antény. Navíc jsou vedeny po celé délce tunelu.

Zdeněk Koutský

VIP 2. 10. 2018, 19:16

Mimo jiné, jak jsem uváděl v článku, instalační a montážní práce je možno provádět pouze dvě a půl hodiny v noci v pracovním týdnu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat