Sennheiser se zbavil kabelu, představil sluchátka Momentum True Wireless

Sennheiser se zbavil kabelu, představil sluchátka Momentum True Wireless
2018-09-03T15:56:42+02:00
• 3. 9. 2018
7

V rámci veletrhu IFA představil Sennheiser svá zbrusu nová sluchátka. Jde o poměrně zásadní novinku, jelikož jsou to první sluchátka tohoto výrobce, která se zcela oprávněně pyšní slovem „wireless“ v názvu. Momentum True Wireless jsou dvě samostatná špuntová sluchátka nabízející tradičně velice kvalitní zvukové podání, jak je již u tohoto výrobce dobrým zvykem.

Momentum True Wireless

Prvotřídní zvuk konečně i bez kabelu

Momentum True Wireless fungují na stejném principu, jako jiná kompletně bezdrátová sluchátka. K dispozici je na ně, poměrně stylová, krabička, která slouží k jejich nabíjení. Sama je pak vybavena vlastní baterií, takže si sluchátka dobijete i na cestách. Vzhledem k malým rozměrům vydrží na jedno nabití sluchátka standardně jen zhruba 4 hodiny. Při použití transportního pouzdra lze pak výdrž dostat až na trojnásobek, tedy 12 hodin.

Momentum True Wireless Momentum True Wireless Momentum True Wireless

Malé rozměry se však nijak nepodepsaly na kvalitě zvuku. Sluchátka mají 7mm membrány pro co nejčistší reprodukci hudby. Frekvenční rozsah je 17 – 21000 Hz, což se příliš neliší oproti dalším prémiovým špuntům od této společnosti.

Momentum True Wireless Momentum True Wireless

Konektivita je zajištěna přes Bluetooth a k dispozici jsou navíc kodeky aptX a AAC, díky čemuž je zaručen téměř bezztrátový přenos zvuku. Navíc díky aptX Low Latency nedojde ani ke zpoždění zvuku například u videa, vše je perfektně synchronizováno.

Bohužel v současnosti nemáme informace o dostupnosti na našem trhu, ani nebyla stanovena česká cena. Pokud však o Momentum True Wireless uvažujete, měli byste již teď začít šetřit, jelikož v zahraničí vyjdou na 299 euro, což je v přepočtu zhruba 7700 korun.

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Libor Truxa

4. 9. 2018, 9:37

AptX nebo aptx hd?

PavelFlajshans1

3. 9. 2018, 16:32

„…k dispozici jsou navíc kodeky aptX a AAC, díky čemuž je zaručen bezztrátový přenos zvuku.“ – Můžete to nějak rozvést, jak se má docílit bezztrátového přenosu zvuku, když oba kodeky jsou ztrátové?

David Pilař

3. 9. 2018, 17:34

Pravda, nejsou kompletně bezztrátové, ale nemají k tomu daleko. Oproti sluchátkům bez aptX jsou ta, která jej podporují, výrazně lepší.

PavelFlajshans1

3. 9. 2018, 18:19

Aha. Takže něco jako „trochu těhotná“. :-)
Jinak jsem rád, že tu jsou na trhu BT sluchátka, která podporují kodeky podporované jak pod iOSem, tak i pod Androidem.
Není nic horšího, než si koupit za desítku Bose QC35 a pak zjistit, že na Androidu a pod Windows nelze ani koukat na filmy díky lagu, protože to jede přes prehistorický SBC kodek…
Ale jinak AAC a AptX jsou stále ztrátové, byť kvalita je výrazně lepší než u SBC.

Záleží z perspektivy jakých dat se na to budete koukat. Pokud z pohledu CD (které stále převyšuje většinu streamovaných formátů a samozřejmě i MP3), tak alespoň aptX bezztrátový je. Umožňuje přenést 24bit/48 kHz. CD přitom nese pouze 16bit/44 kHz. Pokud se budeme bavit o masterech 24 bit/192 kHz, pak samozřejmě ke kompresi dojde. Nicméně hudbu z Google Music, Apple iTunes a nebo MP3 uložených v telefonu ke ztrátě kvality nedochází a AAC je momentálně nejlepší dostupný kodek pro iOS zařízení.

PavelFlajshans1

3. 9. 2018, 18:26

Upřímně, ztrátový prostě je. To se neokecá. To je to samé jako tvrdit o nějaké ženě, „že je tak trochu těhotná“. Prostě buď je nebo není.
Tím samozřejmě nerozporuji, že AptX i AAC jsou velmi kvalitní. A nezáleží na tom, zda dokáže přenést/zvládnout 24bit/48 kHz, to přece nesouvisí s kvalitou komprese.
Jinak při poslechu MP3 ke ztrátě kvality vždy dochází, protože musíte „rozbalit MP3“ (dekomprese) a poté „zabalit“ (komprese) do AptX kodeku a ve sluchátkách opět „rozbalit“ (další dekomprese) do analogu. Takže ke ztrátě dochází vždy.
Pouze na iOS, kde máte AAC skladbu (iTunes, Apple Music), tak se se přenese přímo do sluchátek, kde se „převede“ rovnou do analogu.

No, tohle je trochu komplikovanější. 24bit/48 kHz lze jednoduše do aptX zakodovat, ve sluchatcich se rozbali. U AAC se streamuje rovnou původní soubor, pokud se kouká přes iTunes a k žádnému překódování nedochází, bohužel ale má ten kvalitativní strop o trošku níž než aptX. Pokud je vstupní kvalita vyšší, tak tam prostě komprese je. Ztráta kvality u MP3 je dána procesem kódování, nikoliv rozbalení. A jak píšete D/A převod je kapitola sama pro sebe a pro ty, kdo nás budou číst, probíhá i při použití drátů…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat