Nové iPhony jsou možná důležitější než kdykoliv před tím

Nové iPhony jsou možná důležitější než kdykoliv před tím
2018-09-14T07:24:08+02:00
• 14. 9. 2018
9

Letos jsme se nedočkali jen běžné evoluce u iPhonů. Zpravidla Apple vzal jednu generaci, vyladil ji a následně doplnil název o písmeno „s“. Tentokrát je to trochu jinak. Ačkoliv zde máme v porovnání s loňským modelem verze „s“, tak se liší ve více věcech. Navíc jsme se dočkali většího modelu, což nebývalo zvykem, ale je to určitý přechod, který musel Apple udělat. Avšak nejnovější iPhony mohou zapříčinit skutečnou (r)evoluci, na kterou dlouho čekáme.

(R)evoluce, ale zatím ne pro každého

Můžeme se na nové iPhony dívat z mnoha úhlů pohledu a porovnávat je v benchmarcích s jinými smartphony, ale to nejdůležitější je možná to nejmenší. Letošní modely iPhone Xs a Xs Max totiž disponují eSIM technologií (vestavěná SIM karta v telefonu). Nejedná se o absolutní novinku. Někteří mobilní operátoři již testují zařízení s eSIM a dokonce se objevují v prodeji, ale zpravidla nejde o mobilní telefony.

Možná by se dalo říci, že právě díky Applu bude například u nás první mobilní telefon, u kterého budete moci použít eSIM. Konkrétně novinku využijete u operátora T-Mobile, aspoň podle společnosti Apple. Na druhou stranu, Česká republika patří mezi 9 zemí, kde lze využít eSIM u iPhonů – Rakousko, Kanada, Chorvatsko, Česká republika, Německo, Maďarsko, Indie, Španělsko, Velká Británie a USA. Jen podotýkáme, že ne všichni operátoři v těchto zemích podporují eSIM.

Nejedná se tedy o nějak rozšířenou technologii a operátoři se k ní stále nějak moc nemají. Ve skutečnosti, není ani mnoho mobilů s eSIM. Kromě iPhonů se nabízí jen Pixel smartophony od Googlu. Zde tak trochu doufáme, že Apple prosadí tuto technologii a právě tuto drobnost nabídnou ve svých zařízeních ostatní výrobci. Bohužel zde nejde jen o designový prvek nebo nějakou „fičuru“, je potřeba ještě mobilních operátorů.

Pokud by se to Applu podařilo, může trvat i dva roky, než se eSIM začne prosazovat. Pro zákazníky by se jednalo o nespornou výhodu. Už by nebylo potřeba plastových kartiček s čipem, přechod mezi operátory by byl jednodušší a mobily by mohly přijít o další součástku. Díky tomu by mohly být o trochu pevnější a odolnější.

Podaří se Applu prosadit eSIM? Chtěli byste tuto technologii používat?

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ivo Vermousek

18. 9. 2018, 21:04

osobně si myslím, že eSIM je jen evoluční technologický krok. Na kterém není až tak nic zajímavého.
Přesto se domnívám, že iPhone X a letošní modely jsou skutečným krokem k revoluci a to v postupné proměně rozhraní člověk telefon. Funkcí Face ID – telefon vás pozná , jako Vás pozná člověk, že jste to Vy, srandičky, zdánlivě na houby, jako je animoi umí sledovat výraz Vaší tváře – a tedy Vaše emoce. Zkuste se zamyslet kam mohou tyto, pravda dnes ještě jen viceméně kratochvilné, schopnosti telefonu v kombinaci s umělou inteligencí (která je tam taky) dojít.

Vladimir Kotal

14. 9. 2018, 21:36

eSIM neni jen o nahrade plastove karty za elektronickou a jeji instalace je natvrdo na zakladni desku mobilu. eSIM by mela by byt vyhodna pro uzivatele. Je to podle mne primo revolucni novinka a nejdal je ve vyvoji Google s pouzitim eSIM u mobilu Pixel. Funguje to tak, ze kdyz si v USA prevedete tel. cislo u Googlu na eSIM, tak pri ceste do zahranici si napriklad v Britanii vyberete nejvhodnejsiho [nejlacinejsiho] operatora, takze jste na siti v zemi ve ktere jste a nebudete tak potrebovat soucasneho operatora u ktereho ted mate pausal. Takze zadny pausal, zadny rooming a platite jen Googlu a to jen za provolana data. K tomu ma Google dohody s operatory po celem svete a tezko mu asi nektery odmitne. Podobne by mohli postupovat i dalsi velci hraci na mobilnim trhu jako je treba Apple a Samsung a prestala by tak platit domena operatoru. Jsem zvedav co s tim udelaji mobilni operatori v Cesku.

Ondřej Šrámek

14. 9. 2018, 9:03

Já to asi nechápu. Ten čip tam bude napevno? Jak bude fungovat třeba změna telefonů? To kvůli tomu budu muset být online? Například se mi rozbije telefon a abych použil náhradní, tak musím někam do internetového portálu? Když pravidelně testuji různé přístroje tak bude komplikovanější je měnit. Co když v případě nouze náhradní telefon nebude mít eSIM? Výhoda změny operátora mi přijde jako blbost, jak často operátory měníte?

Jiří Chrtek

14. 9. 2018, 9:31

Tak samozřejmě změna nepřijde ze dne na den. Jestli se eSIM rozšíří a bude ve více telefonech (jasně že ne ve všech), tak dostanete od operátora stále ještě SIM kartu + ještě možnost přihlásit se přes eSIM.

Jiří Chrtek

14. 9. 2018, 8:50

eSIM je podle mě budoucnost. Klasické SIM karty se stále zmenšovaly (mini, micro, nano), dnes je to tak malinká kostička, která když spadne do chlupatého koberce, už ji nikdo nikdy nenajde. Proč pořád používat takový čip, když může být v telefonu. Odpadne tím šuplík / víčko, kterým se do telefonu může dostat voda (vyšší odolnost telefonů). Ten šuplík je navíc vlastně dutina uvnitř telefonu, která zabírá místo ostatním součástkám (třeba baterii).

Aleš Vavřinec Tichý

14. 9. 2018, 7:49

Já blbec jsem se z článku nedozvěděl Co je to?? (eSIM). Z kontextu jsem pochopil, že je to jedno. Tak mně taky. Asi jenom slovní cvičení??

Přemysl Vaculík

VIP 14. 9. 2018, 7:52

Jde o čip nahrazující plastovou SIM kartu. Není tedy nutnost něco vkládat nebo měnit. Klient operátora se přihlásí k účtu, toť vše.

Martin Graulich

14. 9. 2018, 7:44

Určitě je to krok vpřed a já tuhle novinku vítám. Sice nemám na nový iPhone který tuhle novinku má, ale vím že jednou takovej mobil chci (řádkově jednoho roku) a rád využiji eSIMky :)

Martin Jeřábek

VIP 14. 9. 2018, 7:41

eSIM je totální kravina a zmizne tak rychle jak nic.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat