Apple představil největší iPhone Xs Max a iPhone Xs

Apple představil největší iPhone Xs Max a iPhone Xs
2018-09-13T17:09:37+02:00
• 12. 9. 2018
9

Apple dnes v rámci keynote představil nástupce loňského bezrámečkového iPhonu X. Novinka dostala název iPhone Xs, který se ale samozřejmě má číst „10s“. Dorazila také zvětšená verze tohoto modelu, která však nemá přídomek Plus, jedná se totiž o iPhone Xs Max. Zde název výrazně připomíná zkrácený výraz pro anglické slovíčko „Xmas“ (Vánoce). Nové iPhony jsou spíše evolucí loňské desítky a nabízí vylepšený fotoaparát, výkonnější procesor a další novinky.

Nová generace Apple Watch přináší větší displej a EKG

Apple uvedl také „levný“ iPhone Xr

iPhone Xs

Tento model přímo navazuje na loňský iPhone X. Nabízí tedy displej s úhlopříčkou 5,8 palce, přičemž se jedná o OLED panel. Jemnost a rozlišení v tomto případě zůstalo zachováno na hodnotě 458 PPI. Podporuje HDR10 a Dolby Vision technologie. Nabízí o 60 % lepší dynamický rozsah. Rozměry a celková velikost tohoto modelu jsou taktéž nezměněny. Hlavním použitým materiálem je sklo vpředu a na zádech, přičemž boky jsou z lesklého kovu.

iPhone Xs

Hnacím motorem je procesor Apple A12, což je jeden z prvních čipů vyrobených úspornou 7nm technologií. Obsahuje 6,9 miliard tranzistorů. Díky tomu je nový iPhone Xs výkonnější a zároveň také úspornější. Jedná se o 6jádrový procesor. Samozřejmostí je neuronový čip s 8 jádry. Díky tomu je 8,3x rychlejší než v předchozí generaci. Apple již tradičně na keynote nezmínil přesnou kapacitu operační paměti, předpokládá se ale velikost 4 GB.

Úložiště bude letos hned ve třech variantách, a to 64, 256 a dokonce 512 GB. To samé lze říci o barvách, kde jsme se dočkali dlouho spekulované zlaté varianty. Tu jsme totiž očekávali již u původního modelu iPhone X, přičemž jsme tehdy dokonce viděli i několik úniků. iPhone X tak bude dostupný ve třech barvách: space gray, stříbrné a zlaté.

Fotoaparát je jednou z hlavních novinek tohoto modelu. Jedná se opět o složení dvou 12MPx fotoaparátů na zádech s bleskem mezi nimi. Kombinace je stále stejná a máme zde tedy klasický širokoúhlý snímač a teleobjektiv s dvojnásobným přiblížením. Výrazně lepší ale mají být fotografie v noci, díky světelnosti f/1.8 a většímu senzoru. Přední strana dostala 7MPx senzor se světelností soustavy f/2.2. Zde ale došlo na lepší kombinaci s IR kamerou a projektorem pro kvalitnější portréty.

Jednou z dalších novinek je Smart HDR, což je zřejmě odpověď na HDR+ od Googlu. I v tomto případě dochází k využívaní pokročilejších algoritmů (AI) pro vytvoření lepší fotografie. Dokonce se vybírají určité části z několika pořízeních snímků, které jsou nakonec složeny do jedné dokonalejší fotografie. Zaměřili se i na vylepšení fotografií s bokeh efektem (rozmazané pozadí za foceným objektem). V tomto ohledu vylepšili i aplikaci, kde můžete měnit, jak moc se má pozadí rozmazat (rozsah f1.4 až f16).

V oblasti videa jsme se dočkali možnosti nahrávání obsahu se stereo zvukem. K tomu napomáhají čtyři mikrofony rozmístěné na iPhonech. Zapracovalo se na kvalitě video záznamu, ale jinak jsme se nedočkali nových formátů nebo rozlišení.

Apple se pochlubil, že iPhone nyní splňuje certifikaci IP68. Jablečná společnost přímo uvádí, že je zaručena „voděodolnost až 30 minut v hloubce do 2 metrů“, zároveň ale uvádí, že „Poškození tekutinou není kryté zárukou“. Kromě toho bylo pro ochranu použito ještě odolnější sklo. O jaké jde, to již nebylo řečeno.

Pro odemykání stále slouží senzory FaceID a na čtečku otisků prstů musíme u Applu již zapomenout. FaceID se však dočkalo několika vylepšeních a v první řadě je rychlejší. Bohužel jsme se nedozvěděli o jak velké vylepšení se jedná. Potěšující zprávou je také možnost odemykání nejen na výšku ale také na šířku.

Tentokrát jsme se dočkali menšího posunu v oblasti výdrže na jedno nabití. Apple již nezmínil, že vydrží stejně jako předchůdci. Menší model vydrží o 30 minut déle a větší pak o hodinu a půl. Bonusem navíc je podpora eSIM, takže lze docílit s použitím běžné SIM karty dvou čísel na jednom zařízení. V tomto případě ale je nutné, aby mobilní operátor podporoval eSIM technologii.

iPhone Xs Max

Nový iPhone Xs Max je v podstatě jen zvětšený iPhone Xs a to možná i vedlo Apple ke změně označení a opuštění slova Plus. Modely Plus totiž v případě starších iPhonů vždy nabízely něco navíc, ať už to byla dříve optická stabilizace nebo později duální fotoaparát.

Samozřejmě ale má větší model větší baterii a tím pádem o trochu větší výdrž. Ten má 6,5 palců s rozlišením 2688 x 1242 pixelů. Fotoaparát a procesor jsou ale stejné, uvnitř tedy tepe Apple A12.

Operační systém iOS 12 bude stejně jako u modelů řady Plus podporovat orientaci na šířku, ve které bude ve většině aplikací tento prostor na šířku také stejně využit. Na mysli tím mám dva sloupečky třeba v nastavení vedle sebe.

Ještě jednu odlišnost od standardního 5,8palcového modelu zde nalezneme. iPhone Xs Max bude dostupný také ve verzi dualSIM, tedy se sloty pro dvě SIM karty. Tím chce Apple uspokojit poptávku především v asijských zemích.

Dostupnost a cena

Ceny nových iPhonů jsou uvedeny níže. Tyto nové modely se začnou prodávat 21. září, přičemž předobjednávky započnou již tento pátek. U nás se dočkáme až 28. září.

iPhone Xs (5,8palcový)

  • 64 GB – 29 990 Kč
  • 256 GB – 34 490 Kč
  • 512 GB – 40 490 Kč

iPhone Xs Max (6,5palcový)

  • 64 GB – 32 990 Kč
  • 256 GB – 37 490 Kč
  • 512 GB – 43 490 Kč

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Janek Fanek

13. 9. 2018, 7:47

Nejde o to, že to “ lidé “ budou podporovat, zejména to budou podporovat firmy a ti pro které je to fetiš. Domnívám se, že prodeje těchto předražených zařízení budou opět vysoké a zisky Apple budou enormní.je to podle hesla “ Já na to mám a poskočim…. „

oni se vazne neponaucili z iphone x? vzdyt uz za ten chteli tolik ze to skoro nikdo nekupoval… pokud tohle lidi budou podporovat, tak to uz bude opravdu demence…

Lenka Vítková

12. 9. 2018, 23:36

Letos neobměním. Ani barvy se mi nelíbí. Bílá umelohmotna, šedá místo černé a zlatá jakž takž. Ceny mimo, nebudu tohle podporovat. Za to je velice slušný notebook.

Ondřej Hotovec

13. 9. 2018, 19:37

ten notebook se dá ve stejné cenovce koupit i u applu :-)

Petr Hošek

12. 9. 2018, 22:34

Aplle se posral….

Michal Valenta

12. 9. 2018, 22:20

Cenově absolutně mimo

Daniel VARGA

12. 9. 2018, 20:56

Tak toto uz vazne prehnali… Nenormalne ceny. Nenazranci blbi

mhm, čekám, kdy padne hranice 50k za sériově vyráběný telefon

David Rajchman

12. 9. 2018, 22:26

počkej si na red helios one nebo jak se to jmenuje

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat